Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 31-Μαϊ-2021 11:00

  Με επιφυλακτικότητα ανοδικά το Χρηματιστήριο Αθηνών

  Χρηματιστήριο: Προσπάθεια ελέγχου της πτώσης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Να αποκαταστήσει την επαφή του με τις 900 μονάδες επιχειρεί σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, συνεχίζοντας για τέταρτη ημέρα σταθερά ανοδικά, χωρίς βέβαια να λείπουν και τα βαρίδια που συγκρατούν τον γενικό δείκτη σε εδάφη αρνητικής βραχυπρόθεσμης τάσης.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,49% στις 891,85 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 4,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 2,9 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,52% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.159,25 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 1,49% στις 550,94 μονάδες.

  Μπορεί ο Γενικός Δείκτης να έχει καταφέρει να ανακάμψει από τα τοπικά χαμηλά των 852 μονάδων, εντούτοις χρειάζεται ένα κλείσιμο πάνω από τις 900 μονάδες για να καταφέρει να ανατρέψει επί τω θετικότερω τα βραχυπρόθεσμα στοιχεία υπέρ της ανόδου.

  Για να το καταφέρει αυτό χρειάζεται δυνάμεις και ρευστότητα, αλλά και να μειώσει την "ευαισθησία" σε εξωγενείς εξελίξεις που επηρεάζουν κυρίως τη συμπεριφορά των ξένων.

  Αργία και πληθωρισμός

  Με το χρηματιστήριο του Λονδίνου να είναι κλειστό, όπως και αυτό της Νέας Υόρκης, η αγορά σήμερα κινείται σε χαμηλότερα συναλλακτικά επίπεδα, καθώς μεγάλος όγκος εντολών των ξένων έρχεται από τα εν λόγω κέντρα.

  Έτσι το στοίχημα ενός ακόμη θετικού μήνα για τον Μάιο μάλλον απομακρύνεται, καθώς ο γενικός δείκτης απέχει περίπου 20 μονάδες, ή 2,50% από τα επίπεδα στα οποία άρχισε τον μήνα.

  Παρά την αργία όμως, σήμερα αναμένονται κρίσιμα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού στις μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης (Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία).

  Αν οι εν λόγω δείκτες πλησιάσουν τους στόχους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δηλαδή πλησίον αλλά χαμηλότερα του 2%, τότε οι πιέσεις των "γερακιών" της ευρωτράπεζας για αλλαγή του μείγματος της νομισματικής πολιτικής θα τεθεί στο τραπέζι της συνεδρίασης του Ιουνίου. Και οποιαδήποτε αλλαγή σαφώς θα επηρεάσει την Ελλάδα, η οποία συμμετέχει στα έκτακτα προγράμματα της ΕΚΤ λόγω της πανδημίας.

  Βέβαια, όπως έχουν επισημάνει αρκετοί ξένοι αναλυτές, η ΕΚΤ απέχει ακόμη αρκετούς μήνες πριν εξετάσει τη σύσφιξη της πολιτικής της, ωστόσο, βάσει της καταστατικής της εντολής, η σταθερότητα των τιμών είναι ο ύψιστος στόχος, και όχι η στήριξη των ελλειμματικών προϋπολογισμών των κυβερνήσεων.

  Έτσι, η αναμονή των στοιχείων δίνει τη θέση της στους καταλύτες των επενδυτικών στρατηγικών.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, η Εθνική, μετά και τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε, σημειώνει κέρδη 2,22%, με τις Πειραιώς, Βιοχάλκο, Eurobank, Alpha Bank, Ελληνικά Πετρέλαια, Φουρλής, ΓΕΚ Τέρνα και Τέρνα Ενεργειακή να ακολουθούν με άνοδο που ξεπερνά το 1%.

  Ήπια ανοδικά κινούνται οι Μυτιληναίος, Motor Oil, Λάμδα, ΕΧΑΕ, ΟΤΕ, Σαράντης, ΕΥΔΑΠ, Titan και Aegean, με τον ΟΛΠ και τον ΟΠΑΠ να μην έχουν μεταβολή. Στον αντίποδα, ήπια πτωτικά κινούνται οι Jumbo, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ και Coca Cola, με τον Ελλάκτωρ να χάνει 2,70%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ