Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 28-Μαϊ-2021 17:33

  Αργή και μετ' εμποδίων η ανάκαμψη του Χρηματιστηρίου

  Αργή και μετ' εμποδίων η ανάκαμψη του Χρηματιστηρίου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Μπορεί σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών να έκλεισε με ήπια κέρδη, λόγω των αρκετών πιέσεων που δέχτηκε από επιλεγμένους τίτλους, εντούτοις ο Γενικός Δείκτης ολοκλήρωσε την τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίασή του, πλησιάζοντας τα επίπεδα που είχε στην έναρξη του τρίτου δεκαημέρου του Μαΐου.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,48% στις 887,60 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 885,51 μονάδων (+0,24%) και 892,50 μονάδων (+1,03%). Ο τζίρος ανήλθε στα 91,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 54,7 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 20,6 εκατ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,45%, στις 2.148,05 μονάδες, ενώ στο +1,40% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.398,67 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,77% στις 542,83 μονάδες.

  Στο επίπεδο της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 2,31%, ενώ ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 2,99%. Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε κέρδη 7,39%.

  Η αύξηση του τζίρου συνδέεται με το πακέτο του 9,49% του Ελλάκτωρα που πέρασε στο ταμπλό και συνδέεται με την option της Reggeborgh επί του ποσοστού του Λεωνίδα Μπόμπολα. Το πακέτο ήταν 20,3 εκατ. τεμαχίων και διακινήθηκε στην τιμή των 1,20 ευρώ, ήτοι με discount 14% σε σχέση με την τρέχουσα τιμή. Η αξία του πακέτου ήταν 24,4 εκατ. ευρώ, ενώ πλέον ο κ. Μπόμπολας διατηρεί ποσοστό περί το 3,01% στο μετοχικό κεφάλαιο του Ελλάκτωρα.

  Θερμό χρηματιστηριακό καλοκαίρι

  Θετικό ήταν το πρόσημο της εβδομάδας που πέρασε όχι μόνο στον Γενικό Δείκτη αλλά για το σύνολο της επενδυτικής και επιχειρηματικής κοινότητας, σχολιάζει ο Μ. Χατζηδάκης της Beta Securities. Σε όλα τα μέτωπα παρατηρείται μια ισχυρή δυναμική βελτίωσης που δεν αφήνει ασυγκίνητο το Χρηματιστήριο. Ξεκινώντας από τις εξαγορές και συγχωνεύσεις οι ανακοινώσεις των τιμημάτων που αφορούν την πώληση της Chipita και της Cardlink δείχνουν έμπρακτα την θετική αναθεώρηση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας, ανεβάζοντας τον πήχη των αποτιμήσεων.

  Η εξέλιξη αυτή μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμη καθώς έρχεται σε μια χρονική στιγμή που εγχειρήματα όπως η ΑΜΚ της Alpha Bank η πώληση της ΔΕΠΑ, του ΔΕΔΔΗΕ, οι αναθέσεις Λιμένων και αεροδρομίων αλλά και οι τιτλοποιήσεις δανείων απευθύνονται σε διεθνείς παίκτες που επιθυμούν να αποκτήσουν έκθεση στη χώρα, εκτιμώντας ότι ακόμα οι αποτιμήσεις έχουν ισχυρό ανοδικό περιθώριο.

  Την ίδια στιγμή τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου συμπληρώνουν με απτά νούμερα τις πρώτες ενδείξεις ανάκαμψης που παρατηρήθηκαν από τον Μάρτιο και μετά ενώ η γενική κατεύθυνση που δίνεται για το υπόλοιπο της χρονιάς από τις διοικήσεις αναμένει ισχυρότερη μεγέθυνση στο δεύτερο εξάμηνο. Οι τάσεις αυτές δεν αφορούν μια κλειστή ομάδα εταιριών ή ένα συγκεκριμένο κλάδο αλλά το σύνολο των εταιριών που έχουν δώσει κάποια πρώτα στοιχεία για την ζήτηση που αφορά το αντικείμενο τους.

  Στο επίκεντρο οι τραπεζικές εξελίξεις

  Παράλληλα, σε μια συγκυρία στην οποία τρέχει ο χρόνος για τη δεύτερη σημαντική αύξηση κεφαλαίου στον τραπεζικό κλάδο οι αναταράξεις των πρώτων εντυπώσεων έχουν πλήρως εξομαλυνθεί και η Αγορά έχει επιστρέψει σε αυτό που πρέπει να κάνει: Να αποτιμά αποτελεσματικά τα νέα των επιχειρήσεων και να έχει το κατάλληλο βάθος για να προσελκύει κεφάλαια σημαντικού ειδικού βάρους. Ο Μάιος είναι ο πρώτος μήνας μετά από 23 μήνες που θα κλείσει με μέσες ημερήσιες συναλλαγές άνω των 100 εκατ. ευρώ και ο τέταρτος μήνας στο διάστημα που μεσολαβεί μετά τον "τραυματικό" Δεκέμβριο του 2015 που θα καταφέρει να έχει μια αξιοπρεπή συναλλακτική επίδοση, άνω των 100 εκατ. ευρώ.

  Με αυτό ως δεδομένο το καλοκαίρι του 2021 παρά τις όποιες εποχικές επιβραδύνσεις θα κρατήσει ψηλά το επενδυτικό ενδιαφέρον σε όλα τα μέτωπα έχοντας ήδη ένα αρκετά φορτωμένο ημερολόγιο γεγονότων μπροστά του (ΔΕΠΑ, Alpha Bank, τεστ αντοχής, κλπ).

  Τεχνική εικόνα

  Τεχνικά η διαγραμματική εξέλιξη παρουσιάζει θετικότερη εικόνα καθώς οι αγοραστές μετά τη γρήγορη πτώση της περασμένης Παρασκευής ανέλαβαν δράση και με τρία διαδοχικά θετικά κλεισίματα φλερτάρουν πλέον με την επιστροφή της βραχυπρόθεσμης τάσης σε ανοδική. Η υπέρβαση του κινητού μέσου των 50 ημερών επετεύχθη και ο άμεσος στόχος είναι ο Δείκτης να δει κλείσιμο πάνω από τις 900 μονάδες προκειμένου να επιστρέψουν όλες οι ενδείξεις υπέρ των αγοραστών. Για την υπέρβαση των 900 μονάδων θα χρειαστούν νέες δυνάμεις, είναι η άμεση πρώτη αντίσταση της Αγοράς και όλα δείχνουν ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα έχουμε μια πρώτη δοκιμή του εν λόγω επιπέδου.

  Από εκεί και πέρα και έως τα φετινά υψηλά (919 μονάδες) μεσολαβούν διαδοχικές τοπικές κορυφές καθιστώντας το εγχείρημα άμεσης διαφυγής απαιτητικό. Προς το παρόν προέχει η κάλυψη του καθοδικού χάσματος (900 – 894) και η κατοχύρωση της ζώνης των 900 μονάδων, σενάριο που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες για την ερχόμενη εβδομάδα. Λόγω των ειδικών συνθηκών πάντως που διανύουμε (ΑΜΚ Alpha Bank) απαιτούνται αυξημένα αντανακλαστικά σε κεφάλαια βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα λόγω της ασύμμετρης ροής πληροφοριών, ειδικά σε καθοδικές εξάρσεις όπου η ψυχολογία αναλαμβάνει ρόλο οδηγού των τιμών εντείνοντας τις επιμέρους διακυμάνσεις, καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, η Jumbo έκλεισε με κέρδη 4,29%, με τον Φουρλή να ενισχύεται κατά 3,21%, ενώ άνω του 1% ήταν τα κέρδη σε Titan, ΑΔΜΗΕ, Ελληνικά Πετρέλαια και ΟΤΕ. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Ελλάκτωρ, ΓΕΚ Τέρνα, Alpha Bank, ΕΧΑΕ, Πειραιώς και Coca Cola.

  Στον αντίποδα, η Aegean σημείωσε απώλειες 4,14%, με τον Σαράντη και τη Βιοχάλκο να ακολουθούν με -2,44% και -2,12% αντίστοιχα. Άνω του 1% ήταν η πτώση σε Λάμδα, ΟΛΠ, Τέρνα Ενεργειακή και Μυτιληναίο, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ, Motor Oil, ΔΕΗ και Eurobank.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ