Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 27-Μαϊ-2021 23:12

  Με κέρδη άνω των 100 μονάδων έκλεισε ο Dow, με "καύσιμα" απασχόληση και Boeing

  Wall Street 07.05.2021
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Με κέρδη ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση της Πέμπτης δύο εκ των τριών βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street την Πέμπτη, ενισχυμένη από τα ισχυρότερα του αναμενομένου στοιχεία για την πορεία της απασχόλησης στις ΗΠΑ, τα οποία ανακοινώθηκαν νωρίτερα.

  Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones κέρδισε 141,59 μονάδες ή 0,41%, στις 34.464,64 μονάδες, με τον ευρύτερο S&P 500 να ενισχύεται κατά 4,89 μονάδες ή 0,12%, στις 4.200,88 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq κατέγραψε οριακές απώλειες 1,72 μονάδων ή 0,01%.

  Οι επενδυτές φάνηκε να στρέφονται σε "κυκλικές" μετοχές, με εκείνες των Microsoft, Netflix, Alphabet και Apple να υφίστανται απώλειες.

  Η μετοχή της Boeing ενισχύθηκε κατά 3,80%, με ώθηση από την αισιοδοξία για την ανάκαμψη της οικονομίας.

  "Το αποτύπωμα των μειωμένων αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας κινείται σταθερά μειούμενο, με τα στοιχεία για την προηγούμενη εβδομάδα να αποτελούν χαμηλό από την έναρξη της πανδημίας", σημειώνει ο Ali Jaffari, επικεφαλής κεφαλαιγορών Βόρειας Αμερικής στην Validus Risk Management. "Καθώς η οικονομία των ΗΠΑ προχωρά μπροστά με όχημα το πρόγραμμα εμβολιασμών και την επανεκκίνηση δραστηριοτήτων, η απασχόληση και η ενεργοποίηση του εργατικού δυναμικού θα κερδίζουν έδαφος τους ερχόμενους μήνες", συμπληρώνει.

  Η μετοχή της Snowflake υποχώρησε κατά 4%, αφότου η εταιρεία λογισμικού ανάλυσης δεδομένων ανακοίνωσε σημαντικές ζημίες. Εκείνη της Nvidia υποχωρεί επίσης, παρ' όλο που τα κέρδη και τα έσοδα της εταιρείας ξεπέρασαν τις προσδοκίες της Wall Steeet. Πιο ειδικά, τα έσοδά της σημείωσαν αύξηση 88% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρσι.

  Οι μετοχές της "φρενίτιδας Reddit", οι οποίες την τελευταία εβδομάδα έχουν σημειώσει άνοδο εν μέσω νέας εκτίναξης του "σπεκουλαδόρικου" trading, κινήθηκαν επίσης ανοδικά και σήμερα, με τη μετοχή της AMC Entertainment να σημειώνει υπερ-άλμα 36,79% και την GameStop να κερδίζει 4,77%.

  Η μετοχή της Ford σημείωσε ισχυρή άνοδο 7%, μετά την αναβάθμισή της από την  RBC. Την Τετάρτη, είχε σημειώσει άλμα 8%, μετά την ανακοίνωση της νέας στρατηγικής της, με έμφαση στα ηλεκτρικά οχήματα.

  Στη Γερουσία των ΗΠΑ, οι Ρεπουμπλικανοί παρουσίασαν το εναλλακτικό τους σχέδιο έναντι εκείνου του Δημοκρατικού προέδρου της χώρας, Τζο Μπάιντεν, για δαπάνες 928 δισ. δολ. στις υποδομές. Η τελευταία συμβιβαστική πρόταση Μπάιντεν στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα ήταν της τάξης των 1,7 τρισ. δολ.

  Η δε υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, τόνισε, μιλώντας σε υποεπιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων, ότι η χώρα κινείται με έναν προϋπολογισμό λογικής 2010 και ότι το Κογκρέσο θα πρέπει να εγκρίνει μια θαρραλέα αύξηση των ομοσπονδιακών κρατικών δαπανών, χρηματοδοτώντας μεταξύ άλλων και τις υπηρεσίες του ΥΠΟΙΚ για την πάταξη του οικονομικού εγκλήματος και της φοροδιαφυγής.

  Γενικώς η συναλλακτική δραστηριότητα ήταν μειωμένη, εν όψει και του σαββατοκύριακου της εθνικής αργίας για την Memorial Day.

  "Οι αγορές είναι ήσυχες καθώς οι επενδυτές αναμένουν την επόμενη κίνηση της Fed", σημειώνει ο Mark Hackett, επικεφαλής έρευνας επενδύσεων στην Nationwide. "Η χαμηλή μεταβλητότητα και οι μικροί όγκοι συναλλαγών είναι χαρακτηριστικά στοιχεία μιας εβδομάδας που προηγείται εθνικής αργίας", τονίζει.

  Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow, 17 κινήθηκαν με θετικό πρόσημο και 13 με αρνητικό. Των κερδών ηγήθηκαν εκείνες των Boeing,  Honeywell, Walgreens Boots Alliance, ενώ των απωλειών εκείνες των Procter & Gamble, Salesforce, Merck.

  Μάκρο

  Με ρυθμό 6,4% έτρεξε η αμερικανική οικονομία στο α΄ τρίμηνο, επιβεβαιώνοντας τις αρχικές εκτιμήσεις του προηγουμένου μήνα.

  Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ανάπτυξη 6,6%.

  Αν και οι καταναλωτικές δαπάνες αναθεωρήθηκαν υψηλότερα, αυτό αντισταθμίστηκε εν μέρει από την ισχυρότερη αύξηση των εισαγωγών.

  Για το β΄ τρίμηνο οι οικονομολόγοι αναμένουν ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 8,2%.

  Πρόκειται για το τρίμηνο με τον δεύτερο μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης από το γ΄ τρίμηνο του 2003, και διατήρησε την οικονομία σε τροχιά υπέρβασης του προ πανδημίας επιπέδου αυτό το τρίμηνο.

  Πτώση για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα κατέγραψε ο αριθμός των αιτήσεων παροχής επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς περισσότεροι Αμερικανοί εμβολιάζονται και οι επιχειρήσεις ανοίγουν εκ νέου.

  Οι αιτήσεις για ένταξη σε πρόγραμμα παροχής βοήθειας σε ανέργους αυξήθηκαν κατά 38.000, στις 406.000 στη διάρκεια της εβδομάδας μέχρι τις 22 Μαίου.

  Οι μέσες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 425.000 νέες αιτήσεις.

  Η μείωση στον αριθμό των αιτήσεων υπογραμμίζει την ανάκαμψη της αγοράς εργασίας όσο επισπεύδονται οι εμβολιασμοί και χαλαρώνουν οι ισχύοντες περιορισμοί.

  Οι προσλήψεις αναμένεται να συνεχίσουν να ανακάμπτουν στους επόμενους μήνες, όσο περισσότεροι Αμερικανοί ταξιδεύουν και κοινωνικοποιούνται.

  Τα στοιχεία για τις αιτήσεις παροχής επιδόματος ανεργίας είναι ευμετάβλητα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, εξαιτίας των ανεκτέλεστων υπολοίπων, φαινομένων απάτης και νέων προγραμμάτων.

  Επίσης, πολλές Πολιτείες προσφάτως ανακοίνωσαν σχέδια για απόσυρση από τα ομοσπονδιακά προγράμματα στήριξης των θέσεων εργασίας, εν μέσω συζήτησης για το εάν η βοήθεια καθιστά πιο δύσκολο στους εργοδότες να προσλάβουν εργαζόμενους.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ