Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 27-Μαϊ-2021 12:32

  Citi: Κυνηγήστε τα μερίσματα, ήρθε η ώρα για αλλαγή στρατηγικής – Τα μεγάλα dividend stories στην Ευρώπη

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Τα μερίσματα των εισηγμένων στον δείκτη MSCI Ευρώπης μειώθηκαν κατά 38% πέρυσι, ωστόσο ακόμη και μετά από αυτή τη "βουτιά" οι ευρωπαϊκές μετοχές αποδίδουν 3% σε μέσο όρο, με βάση την εκτιμώμενη μερισματική απόδοση του 2021 και πολύ περισσότερο συνεπώς από τα κρατικά ομόλογα. Η Citi αναμένει ότι τα μερίσματα θα ανακάμψουν σημαντικά και κατά 18% το 2021, ενώ η αύξηση το 2022 θα κινηθεί στο 6% το 2022. Όπως επισημαίνει, είναι η πλέον κατάλληλη στιγμή για τους επενδυτές να διαμορφώσουν μία νέα στρατηγική στην ευρωπαϊκή αγορά.

  Πιο αναλυτικά, όπως σημειώνει η τράπεζα, τα μερίσματα των εταιρειών του παγκοσμίου δείκτη MSCΙ World μειώθηκαν κατά 14% ως αποτέλεσμα της παγκόσμιας ύφεσης που προκλήθηκε από την Covid. Αυτή ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη πτώση από το 1970. Μόνο κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης τα παγκόσμια μερίσματα μειώθηκαν περισσότερο, και κατά 30%) Οι περικοπές μερισμάτων ήταν μεγαλύτερες στην Ευρώπη και την Αυστραλία, ενώ η μερισματική πολιτική ήταν πιο ανθεκτική στις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και τις Αναδυόμενές Αγορές.

  Η πρόσφατη πτώση των ευρωπαϊκών μερισμάτων (38% στην Ευρώπη εκτός Ην. Βασίλειου και 43% στο Ηνωμένο Βασίλειο) είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων 50 ετών. Ουσιαστικά, όπως τονίζει η Citi, τα μερίσματα μειώθηκαν όσο μειώθηκαν και τα κέρδη ανά μετοχή. 

  Η αμερικανική τράπεζα σημειώνει πως θα ήταν λογικό να αναμένει κανείς πως τα μερίσματα θα μειωνόντουσαν λιγότερο. Ωστόσο, οι "τεντωμένοι" δείκτες πληρωμών –δηλαδή τα ποσοστά των κερδών που διατίθενται σε μερίσματα (dividend payout ratio)–, η υπερβολική εξάρτηση από μερικούς κυκλικούς τομείς (Χρηματοοικονομικά, Ενέργεια) και η απροθυμία διανομής κερδών στους μετόχους κατά τη διάρκεια μιας παγκόσμιας πανδημίας, άφησαν την ευρωπαϊκή βάση μερισμάτων να φαίνεται ευάλωτη.

  Ένα θετικό αποτέλεσμα της μεγάλης αυτής πτώσης των ευρωπαϊκών μερισμάτων είναι ότι οι δείκτες πληρωμών δεν έχουν αυξηθεί τόσο έντονα όσο συνήθως κατά τη διάρκεια μιας ύφεσης της κερδοφορίας. Αυτό, όπως τονίζει η Citi, θα υποστηρίξει τη σημαντική ανάκαμψη των μερισμάτων στο επόμενο διάστημα.

  Πώς λοιπόν αυτές οι μεγάλες περικοπές μερισμάτων αναδιαμόρφωσαν την ευρωπαϊκή βάση μερισμάτων; Η Citi τονίζει πως η πτώση ήταν πιο σοβαρή σε κυκλικούς τομείς όπως τα χρηματοοικονομικά, η ενέργεια και τα καταναλωτικά αγαθά πολυτέλειας. Τα μερίσματα στους κλάδους των βασικών υλικών και των βιομηχανικών προϊόντων διατηρήθηκαν σε καλύτερα επίπεδα. Μεταξύ των παραδοσιακών αμυντικών κλάδων, τα βασικά καταναλωτικά αγαθά στην ηπειρωτική Ευρώπη και οι τηλεπικοινωνίες στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν μειώσει τα μερίσματά τους, κάτι που δεν αναμενόταν.

  Πιο αναλυτικά, όπως σημειώνει η αμερικανική τράπεζα, οι περικοπές μερισμάτων ήταν επώδυνες, αλλά σημαίνουν ότι οι ευρωπαϊκές αγορές μετοχών ξεκινούν αυτόν τον κύκλο με μια πιο διαφοροποιημένη βάση μερισμάτων. Πριν την πανδημία, ο κλάδος των χρηματοοικονομικών και της ενέργειας πλήρωσαν το 45-50% των μερισμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά αυτό έχει πλέον μειωθεί στο 25%. Ο κλάδος των βασικών υλικών (εξόρυξη) αντιπροσωπεύει πλέον πάνω από το 20% της βάσης μερισμάτων στη βρετανική αγορά. Ο χρηματοοικονομικός κλάδος εξακολουθεί να πληρώνει το 27% των μερισμάτων στην αγορά της Ευρώπης εκτός Ην. Βασιλείου.

  Αυτό το "reset" της μερισματικής πολιτικής σημαίνει ότι οι προοπτικές μερισμάτων έχουν αλλάξει. Στην ηπειρωτική Ευρώπη, οι αποδόσεις έχουν μειωθεί γενικά σε σύγκριση με τις αρχές του 2020. Η ενέργεια, τα χρηματοοικονομικά και οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας εξακολουθούν να είναι οι τομείς με την υψηλότερη μερισματική απόδοση, και μάλιστα αρκετά υψηλότερα από το -0,2% που είναι η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου για παράδειγμα.  

  Στρατηγική εισοδήματος για το 2021-22

  Οι υπερβολικά χαμηλές αποδόσεις στα κρατικά ομόλογα σημαίνουν ότι, ακόμη και δεδομένης της πτώσης των μερισμάτων, οι ευρωπαϊκές μετοχές προσφέρουν ελκυστικές ευκαιρίες απόδοσης, επισημαίνει η Citi και επιχειρεί έτσι να διαμορφώσει μια ευρωπαϊκή στρατηγική εισοδήματος μετοχών. Για να το κάνει αυτό, λαμβάνει υπόψη τις εκτιμώμενες μερισματικές αποδόσεις για το 2021, τις προβλέψεις ανάπτυξης του μερίσματος ανά μετοχή των εισηγμένων σε σύγκριση με τα επίπεδα προ-Covid και τα payout ratios. Όπως παρατηρεί, οι μετοχές από τους κλάδους των χρηματοοικονομικών και των αυτοκινήτων στην Ευρώπη, καθώς και του βρετανικού κλάδου της εξόρυξης, προσφέρουν τις υψηλότερες αποδόσεις.

  Στους παρακάτω δύο πίνακες η Citi συγκεντρώνει τις 15 μετοχές από την Ευρώπη και τις 15 από το Ηνωμένο Βασίλειο που έχουν την πιο ελκυστική μερισματική πολιτική, με μερισματική απόδοση που φτάνει έως και το 8,9%. Στη στήλη DY είναι η μερισματική απόδοση για το 2021, και στη στήλη DPS 21-22 είναι το μέρισμα ανά μετοχή, ενώ στη στήλη DPS 21 vs 19 είναι η σύγκριση των μερισμάτων που θα διανεμηθούν σε σχέση με αυτά που διανεμήθηκαν το 2019 και πριν το ξέσπασμα της πανδημίας.

  κλ΄κο

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ