Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 26-Μαϊ-2021 13:44

  Σταθερή η άνοδος στο Χρηματιστήριο

  Σταθερή η άνοδος στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Με τα επίπεδα των 880 μονάδων "φλερτάρει" και πάλι το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και συντηρεί την ανοδική του κίνηση, δεν επιχειρεί να αλλάξει επίπεδο και να επανέλθει στη ζώνη των 900 μονάδων, όπου και πέρασε το μεγαλύτερο μέρος του Μαΐου.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,99% στις 876,70 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 29,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 19,5 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 1,24% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.116,45 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 1,45% στις 538,48 μονάδες.

  Συνεχίζεται το stock picking

  Μπορεί η πλειονότητα των τίτλων να βρίσκεται σε θετική τροχιά, εντούτοις η αγορά δείχνει να έχει όρια στην άνοδο, επιλέγοντας να μην δοκιμάσει προς ώρας τις 880 μονάδες. Βέβαια, το γεγονός ότι πάνω από το ήμισυ του όγκου διακινείται από τις τραπεζικές μετοχές δεν συνηγορεί στο συμπέρασμα ότι υπάρχει διάχυση του ενδιαφέροντος, ακόμη και σε μια περίοδο που η αγορά έχει περισσότερα στοιχεία στα χέρια της, λόγω των αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου.

  Αξίζει μάλιστα εδώ να σημειωθεί ότι το μείγμα της έως τώρα πολύ ικανοποιητικής εικόνας που έχουν τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου και των κοντινών χρονικά αποκοπών μερισμάτων χρήσης 2020, θα μπορούσε να λειτουργήσει υποστηρικτικά στην αγορά το αμέσως επόμενο διάστημα. Ωστόσο, κάποιες κινήσεις δείχνουν ότι η νευρικότητα και η ανησυχία για το ρίσκο εγκλωβισμού είναι παρούσες, αν και δεν λείπουν και εκείνες που δείχνουν ότι έχουν παρουσιαστεί ευκαιρίες τοποθετήσεων.

  Σε αυτό το πλαίσιο, δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που θεωρούν ότι το stock picking σε τίτλους που έχουν μερίσματα και θετικές προοπτικές για την τρέχουσα χρήση θα έχουν και τον πρώτο λόγο. Αυτές θα είναι που μπορεί να οδηγήσουν και πάλι τον γενικό δείκτη πάνω από τη ζώνη των 900 μονάδων, μετά την εξομάλυνση των αναταράξεων και την επιστροφή της αγοράς σε ροή κανονικότητας.

  Βέβαια, για να συμβεί αυτό πρέπει να ανακοπεί πιθανή οπισθοδρόμηση του γενικού δείκτη προς τις 850 μονάδες, εξέλιξη που μπορεί να αποφευχθεί αν αναλογιστεί κανείς τις αντοχές που επέδειξε το ΧΑ στις τρεις προηγούμενες πολιορκίες των πωλητών από τον Μάρτιο. Άλλωστε, σε αυτό δεν θα πρέπει να λησμονείται το γεγονός ότιαναμένονται πάνω από 100 εκατ. ευρώ ροές κεφαλαίων στη μετοχή της Eurobank στη συνεδρίαση της Πέμπτης κατά το rebalancing λόγω αναδιάρθρωσης των δεικτών MSCI.

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, ο Μυτιληναίος σημειώνει κέρδη 2,58%, με τον Φουρλή να ακολουθεί με +2,52%. Άνω του 1% είναι η άνοδος σε ΟΠΑΠ, Βιοχάλκο, Alpha Bank, ΟΤΕ, Εθνική, Eurobank, ΔΕΗ, Aegean, Jumbo, Coca Cola, ΑΔΜΗΕ και Σαράντης.

  Ήπια ανοδικά κινούνται οι Ελλάκτωρ, Ελληνικά Πετρέλαια, Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil, ΕΥΔΑΠ και Πειραιώς, με τις Λάμδα, Titan και ΟΛΠ, στον αντίποδα, να κινούνται ήπια πτωτικά. Η ΕΧΑΕ είναι στο -1,06% και η ΓΕΚ Τέρνα στο -1,14%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ