Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 26-Μαϊ-2021 11:02

  Βελτιώνεται το κλίμα στο Χρηματιστήριο

  Βελτιώνεται το κλίμα στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Ανοδικά αντιδρά σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι επιχειρηματικές εξελίξεις συνεχίζονται στο παρασκήνιο προκαλώντας αλλαγές στις επενδυτικές στρατηγικές, ενώ οι ξένοι αναλυτές εξακολουθούν να δίνουν χείρα βοηθείας στην αγορά με τις εκτιμήσεις τους.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,82% στις 875,21 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 8,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 5,8 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,95% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.110,30 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 1,03% στις 536,23 μονάδες.

  Οι τραπεζικές εξελίξεις παραμένουν στο επίκεντρο της αγοράς, με τα αποτελέσματα της Πειραιώς να αξιολογούνται, την μετοχή της Alpha Bank να μονοπωλεί τις συναλλαγές λόγω αύξησης κεφαλαίου, στην Εθνική να αναμένονται τα αποτελέσματα την Παρασκευή και στη Eurobank να δίνονται οι εντολές της αναδιάρθρωσης ενόψει του αυριανού rebalancing λόγω MSCI.

  Στήριξη υπό όρους από τους αναλυτές

  Μπορεί η Moody's να μην προχώρησε σε επαναξιολόγηση του ελληνικού πιστωτικού προφίλ, όπως ήταν προγραμματισμένο για την περασμένη Παρασκευή, εντούτοις σήμερα επανήλθε και ξεκαθάρισε ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται ανάμεσα στην επιτάχυνση των αναπτυξιακών μεταρρυθμίσεων και το υψηλό χρέος. Εάν οι μεταρρυθμίσεις συνεχιστούν και επιτύχουν, τότε η Ελλάδα θα αναβαθμιστεί, καθώς επωφελείται από μια ευνοϊκή δομή χρέους, ένα σημαντικό απόθεμα μετρητών και ένα προσιτό προφίλ εξυπηρέτησης του χρέους της.

  Επί της ουσίας η Moody’s, και με το σημερινό της σημείωμα, αλλά και με εκείνο της 19ης Μαΐου, όταν και εξήρε την επίδραση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης για την Ελλάδα, "κλείνει το μάτι" σε όσους επενδυτές ενδιαφέρονται για τα ελληνικά assets, στοιχειοθετώντας τις προϋποθέσεις της αναβάθμισης της Ελλάδας. Μιας αναβάθμισης που ενώ αναμενόταν το 2020, η κρίση της πανδημίας άλλαξε τους σχεδιασμούς και ανέκοψε την πορεία προς την επενδυτική βαθμίδα.

  Όμως η Moody’s δεν είναι η μόνη που έρχεται και επανέρχεται στην Ελλάδα. Ειδικά τον Μάιο η Citigroup, η Bank of America, η JP Morgan, η Standard & Poor's, η HSBC, η Goldman Sachs και η Fitch, ομονόησαν στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και το δίχτυ του Ταμείου Ανάκαμψης. Ωστόσο, όλες ανεξαιρέτως συμφωνούν ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις, κάτι που όπως φαίνεται και στο ταμπλό και την αδυναμία της αγοράς να κινηθεί υψηλότερα, είναι και το μεγάλο ζητούμενο για να ληφθούν πιο μεγάλες επενδυτικές αποφάσεις.

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, Ελλάκτωρ, ΟΠΑΠ, Aegean, Εθνική, ΑΔΜΗΕ, Μυτιληναίος, Πειραιώς, ΟΤΕ, Βιοχάλκο και Τέρνα Ενεργειακή κινούνται με κέρδη που ξεπερνούν το 1%, χωρίς όμως να υπάρχουν εντολές που να εμπεριέχουν περαιτέρω ρίσκο εωσότου η αγορά αποκτήσει κάλύτερη τάση.

  Ήπια ανοδικά κινούνται οι Coca Cola, Alpha Bank, Jumbo, Ελληνικά Πετρέλαια, Σαράντης, ΔΕΗ, Λάμδα, Eurobank, Motor Oil, Titan, Φουρλής και ΕΥΔΑΠ, με τον ΟΛΠ να μην έχει μεταβολή. Στον αντίποδα, η ΓΕΚ Τέρνα υποχωρεί κατά 0,72%, ενώ στο -1,52% είναι η ΕΧΑΕ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ