Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 25-Μαϊ-2021 13:35

  HSBC: Γιατί προτιμά τα ελληνικά ομόλογα έναντι των ιταλικών – "Αντέχει" η Ελλάδα και χωρίς το PEPP

  HSBC: Γιατί προτιμά τα ελληνικά ομόλογα έναντι των ιταλικών – "Αντέχει" η Ελλάδα και χωρίς το PEPP
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Σημαντικές ευκαιρίες στα ομόλογα της περιφέρειας της ευρωζώνης, και ειδικά στα ελληνικά, βλέπει η HSBC. Όπως εκτιμά, η διακράτηση των ελληνικών τίτλων είναι πολύ ελκυστική, ενώ παρά το γεγονός ότι η αβεβαιότητα γύρω από το μέλλον του προγράμματος PEPP της ΕΚΤ είναι έντονη, οι ελληνικοί τίτλοι είναι σε μεγάλο βαθμό περισσότερο προστατευμένοι από τους ιταλικούς χάρη και στο χαμηλότερο έλλειμμα του προϋπολογισμού που έχει η Ελλάδα σε σχέση με την Ιταλία και εκτιμά πως η λήξη του προγράμματος τελικά δεν θα έχει μεγάλη σημασία για την Ελλάδα.

  Πιο αναλυτικά, όπως επισημάνει η βρετανική τράπεζα σε σημερινή της έκθεση, οι στρατηγικοί αναλυτές της εντοπίζουν ανησυχίες στους επενδυτές σχετικά με το έλλειμμα του ιταλικού προϋπολογισμού ενόψει της αβεβαιότητας για το μέλλον του PEPP. Η HSBC πιστεύει ωστόσο ότι αυτό έχει πλήρως αποτιμηθεί στις τιμές των ιταλικών ομολόγων μετά και το πρόσφατο sell-off. Οι χρηματοοικονομικές συνθήκες, που υποτίθεται ότι είναι το μέτρο της πολιτικής της ΕΚΤ, έχουν επίσης γίνει πιο "σφιχτές", δείχνοντας πως αυτή τη στιγμή οι αποτιμήσεις στα ομόλογα της περιφέρειας είναι ελκυστικές.

  Σε αυτό το πλαίσιο, η HSBC τονίζει ότι η στρατηγική carry and roll, με το carry να είναι η απόδοση και το roll να είναι ουσιαστικά τα κέρδη από το ρολάρισμα (μείωση της διάρκειας) των τίτλων στην καμπύλη, είναι πολύ ελκυστική για τα βραχυπρόθεσμα ιταλικά ομόλογα. Ωστόσο, η Ελλάδα έχει χαμηλότερο δημοσιονομικό έλλειμμα από την Ιταλία, και ως εκ τούτου είναι πιο "προφυλαγμένη" ακόμη και αν δεν επεκταθεί το PEPP. Η ελληνική καμπύλη είναι επίσης η μόνη στην Ευρωζώνη που έχει μεγαλύτερο carry and roll από την Ιταλία.

  Οι αγορές ομολόγων της ΕΚΤ υπό το PEPP αντιπροσωπεύουν ένα σχετικά μεγάλο μέρος των ελληνικών ομολόγων σε κυκλοφορία και αυτό θα συνεχίσει να στηρίζει τις επιδόσεις τους σε όλη τη διάρκεια του έτους, ακόμη και εάν το PEPP δεν επεκταθεί χρονικά πέραν του Μαρτίου του 2022 όταν και έχει προγραμματιστεί να λήξει, τονίζει η HSBC. Συγκεκριμένα εκτιμά ότι ο ρυθμός αγορών της κεντρικής τράπεζας που καθορίζεται από την κλείδα κεφαλαίου (capital key) θα μπορούσε να σημαίνει ότι η ΕΚΤ θα κατέχει το 50% των επιλέξιμων ελληνικών ομολόγων στο επόμενο οκτάμηνο. Αυτό συνεπάγεται ότι τα ελληνικά ομόλογα θα συνεχίσουν να υποστηρίζονται από την ΕΚΤ μέχρι τουλάχιστον το τέλος του έτους και ότι η τελική τύχη του PEPP μπορεί να έχει λιγότερη σημασία για την Ελλάδα.

  Αν και τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου έχουν πολύ χαμηλότερη ρευστότητα από τα ιταλικά, η HSBC πιστεύει ότι οι αποδόσεις που προσφέρουν και η ισχυρή στήριξη από την ΕΚΤ τα καθιστούν μια ελκυστική εναλλακτική λύση στα ιταλικά ομόλογα την τρέχουσα περίοδο. Το χαμηλότερο δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας για το 2021 σε σχέση με αυτό της Ιταλία, το οποίο η HSBC εκτιμά ότι θα διαμορφωθεί στο 11,8% του ΑΕΠ θα οδηγήσει σε υψηλότερη από την αναμενόμενη προσφορά ιταλικών ομολόγων. 

  Όπως καταλήγει η HSBC, ο μόνος κίνδυνος σε αυτό το trade που έχει προτείνει είναι το ενδεχόμενο αρνητικών νέων από την κατάσταση της πανδημίας στην Ελλάδα τα οποία θα χτυπήσουν την οικονομία και/ή θα οδηγήσουν σε περισσότερες κυβερνητικές δαπάνες.

  Διαβάστε ακόμη: 

  * Γιατί δεν αρκεί η επιστροφή της οικονομίας στα προ πανδημίας επίπεδα - Πόση ανάκαμψη είναι "αρκετή", οι εκτιμήσεις για Ελλάδα

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ