Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 25-Μαϊ-2021 10:58

  Άμυνα στις 880 μονάδες "παίζει" το Χρηματιστήριο

  Άμυνα στις 880 μονάδες "παίζει" το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Αρνητικά πρόσημα στο ήμισυ του ταμπλό, επιλεκτικές στηρίξεις από μερίδα τίτλων και αρκετή δόση νευρικότητας είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης στο χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο επιχειρεί να μείνει στη ζώνη των 880 μονάδων με μεγάλες προσπάθειες απορρόφησης των πιέσεων.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,02% στις 880,48 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 5,6 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,06% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.123,76 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,32% στις 539,34 μονάδες.

  Μετά από τις έντονες διακυμάνσεις των δύο προηγούμενων συνεδριάσεων που προκάλεσε η ανακοίνωση της αύξησης κεφαλαίου της Alpha Bank, το ΧΑ επιστρέφει καθώς φαίνεται στο γνώριμο μοτίβο της πλάγιας κίνησης, αυτή τη φορά όμως περίπου 20 μονάδες χαμηλότερα από τη ζώνη των 900 μονάδων. Μένει λοιπόν να δούμε εάν η προσπάθεια ισορροπίας πλέον στη ζώνη των 880 μονάδων γίνει η νέα κανονικότητα, πριν το ΧΑ εκδηλώσει μια πιο σαφή τάση, αποτυπώνοντας τα νέα δεδομένα που έχει στη διάθεσή του μετά και τα αποτελέσματα που ανακοινώνονται από τις εισηγμένες.

  Βέβαια, η αγορά έχει μπροστά της ένας σημαντικό rebalancing ειδικά στη μετοχή της Eurobank, καθώς η Πέμπτη είναι η τελευταία ημέρα όπου τα funds που ακολουθούν τους δείκτες του οίκου MSCI θα προβούν στις απαραίτητες συναλλαγές ώστε να ευθυγραμμιστούν με τις αλλαγές που προέκυψαν από την εξαμηνιαία αναθεώρηση του οίκου.

  Κλειδί ο τουρισμός

  Μπορεί η εστίαση τις προηγούμενες ημέρες να ήταν στον τραπεζικό κλάδο, εντούτοις η αγορά δεν παρέλειψε να λάβει υπόψιν της τα αρνητικά στοιχεία για την πορεία του τουρισμού το πρώτο τρίμηνο του έτους, τα οποία έδειξαν ταξιδιωτικές εισπράξεις μόλις 83 εκατ. ευρώ. Άλλωστε, έχει τονιστεί πολλάκις και σε κάθε τόνο ότι το game changer για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας θα είναι η πορεία του τουρισμού, η οποία άμεσα και έμμεσα συμβάλει με περίπου 30% στο ΑΕΠ της χώρας.

  Αν και σταδιακά αυξάνονται οι κρατήσεις στον τουρισμό από τις βασικές αγορές του εξωτερικού, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr από επιχειρηματίες του τουρισμού, το επικρατέστερο σενάριο είναι να φτάσουμε το 40-50% των εσόδων του 2019 (όταν έφτασαν τα 18,2 δισ.). Οι τουριστικές εισπράξεις το 2020 άγγιξαν τα 4,28 δισ. ευρώ με τις απώλειες για τον τουριστικό κλάδο να αγγίζουν τα 13,89 δισ. ευρώ.

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, η Alpha Bank και η ΕΥΔΑΠ σημειώνουν κέρδη 2,70% και 2,14% αντίστοιχα, με τον Ελλάκτωρ να είναι στο +1,77% και τον Titan στο +1,01%. Ήπια ανοδικά κινούνται οι Aegean, Eurobank, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΛΠ, ΕΧΑΕ και ΟΠΑΠ, με τη Βιοχάλκο και τον ΟΤΕ να μην έχουν μεταβολή.

  Στον αντίποδα, Φουρλής και Εθνική δέχονται τις μεγαλύτερες απώλειες, ήτοι 1,37% και 1,14% αντίστοιχα, με τις Λάμδα, Motor Oil, ΓΕΚ Τέρνα, Σαράντη, ΔΕΗ, Jumbo, Coca Cola, ΑΔΜΗΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Πειραιώς και Μυτιληναίο να δέχονται ήπιες πιέσεις.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ