Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 24-Μαϊ-2021 14:02

  Συντηρεί τα κέρδη του το Χρηματιστήριο Αθηνών

  Συντηρεί τα κέρδη του το Χρηματιστήριο Αθηνών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Σταθερά ανοδικά, αν και με κάποια νευρικότητα ανά διαστήματα, κινείται σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο με τη βοήθεια της ανάκαμψης της Alpha Bank, διατηρεί τη ζώνη των 870 μονάδων, η οποία ήδη έχει δείξει αντοχές δύο φορές μέσα στον προηγούμενο μήνα.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,96% στις 875,85 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 53,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 42,5 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 1,25% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.111,58 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 4,37% στις 527,57 μονάδες.

  Τα βλέμματα στην Alpha Bank

  Μετά το αρχικό σοκ και το limit down της Παρασκευής, η μετοχή της Alpha Bank κινείται στην περιοχή του 1 ευρώ, με την αγορά να "διορθώνει" τις υπερβολές της πρώτης ανακοίνωσης για την αύξηση κεφαλαίου των 800 εκατ. ευρώ. Όσο η ορατότητα μάλιστα βελτιώνεται και η διοίκηση, όπως έπραξε σήμερα, διαβεβαιώνει ότι η προτεινόμενη δομή για την αύξηση κεφαλαίου διασφαλίζει τους υφιστάμενους μετόχους, τόσο η εμπιστοσύνη στον τίτλο θα αποκαθίσταται.

  Τις υπερβολές αυτές της Παρασκευής επιχειρούν και υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές να αποκαταστήσουν, με την Eurobank να πρωτοστατεί, δεδομένου του ότι η τράπεζα από την προσεχή Δευτέρα θα εισέλθει στη σύνθεση του δείκτη Global Standard της Morgan Stanley. Εξέλιξη που θα φέρει καθαρές εισροές στον τίτλο, αφού πρώτα πραγματοποιηθούν και οι ανάλογες αναδιαρθρώσεις.

  Τεχνικά στοιχήματα

  Βέβαια, η επιστροφή στην τραπεζική ομαλότητα μάλλον θα καθυστερήσει για λίγο διάστημα ακόμη, με την αγορά να πρέπει οπωσδήποτε να κάνει κλεισίματα πάνω από το σημείο των 894 με 897 μονάδων, εάν δεν δέθει να συντηρήσει την ισχύ του καθοδικού καναλιού που μπορεί να οδηγήσει τον γενικό δείκτη προς την  πολύ κρίσιμη περιοχή στήριξης των 865 με 850 μονάδων.

  Όπως σχολιάζει μάλιστα ο Απόστολος Μάνθος της Aenaon Markets, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE 25 βρίσκεται επίσης σε δύσκολη θέση, καθώς έχει τμήσει καθοδικά τόσο την οριζόντια περιοχή στήριξης των 2.175 μονάδων όσο και τον αντίστοιχο Fibonacci απλό κινητό μέσο όρο των 21 ημερών. Ζητούμενο και εδώ είναι η άμεση ανακατάληψη σε επίπεδο ημερήσιων κλεισιμάτων της περιοχής των 2.180 μονάδων για να μπορέσουμε να πούμε ότι η πτώση σφύριξε λήξη. Στην περίπτωση, όμως, που ο δείκτης δεν αναθαρρήσει τότε είναι πολύ πιθανό να περάσει κάτω από την περιοχή των 2.100 μονάδων ανοίγοντας μέτωπο με τη κρίσιμη ζώνη στήριξης των 2.080 με 2.070 μονάδων. Εδώ το κάτω από εκεί σενάριο απλώνεται ως τη πολύ δύσκολη για να πεθάνει περιοχή στήριξης των 2.000 με 1.975 μονάδων.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, η Alpha Bank σημειώνει κέρδη 9,68%, με την Eurobank να είναι στο +4,74% και τον Ελλάκτωρ στο +3,27%. Άνω του 1% είναι η άνοδος σε ΕΧΑΕ και Πειραιώς, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΤΕ, ΔΕΗ, Εθνική, ΕΥΔΑΠ, Βιοχάλκο, ΑΔΜΗΕ και Σαράντης.

  Στον αντίποδα, η Aegean σημειώνει βουτιά 8,51%, καθώς σήμερα 24/5  διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στην αύξηση κεφαλαίου των 60 εκατ. ευρώ και με προσαρμοσμένη τιμή στα 5,23 ευρώ. Ήπια πτωτικά κινούνται οι Motor Oil, Coca Cola, Φουρλής, Λάμδα, ΓΕΚ Τέρνα, Titan και Τέρνα Ενεργειακή, με την Jumbo και τον ΟΛΠ να μην έχουν μεταβολή.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ