Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 24-Μαϊ-2021 08:35

  A - quant: Οι κεντρικές τράπεζες σε διλήμματα

  A - quant: Οι κεντρικές τράπεζες σε διλήμματα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Στον απόηχο της FED και των ανακοινώσεών της καθώς και στην ομιλία της Christine Lagarde της ECB, κινήθηκαν οι αγορές την προηγούμενη εβδομάδα. Έστω κι αν ο Jerome Powell επανέλαβε πολλές φορές πως η νομισματική πολιτική δε θα αλλάξει παρά μόνον αν επιτευχθούν οι επιθυμητοί στόχοι σε ανεργία και πληθωρισμό, πολλοί αναλυτές θεώρησαν πως ο αυξημένος πληθωρισμός στις ΗΠΑ (4.2% - ο μεγαλύτερος από την κρίση του 2008) θα μπορούσε να πυροδοτήσει το σφίξιμο της νομισματικής πολιτικής. Η συζήτηση φυσικά γίνεται για πιθανή μείωση της αγοράς ομολόγων από τη FED και όχι στη μεταβολή - άνοδο των επιτοκίων που βρίσκονται στο 0.25%. Με ανησυχία και αγωνία αναμένεται και ο πληθωρισμός το Μάιο και ήδη πολλοί αναλυτές προβλέπουν ότι προσεγγίζει το 5%. Στην Ευρώπη, η Christine Lagarde την Παρασκευή, τόνισε πως ναι μεν υπάρχει πρόοδος στην ανάκαμψη αλλά οι αβεβαιότητες παραμένουν και η χαλαρή πολιτική θα παραμείνει για αρκετούς ακόμη μήνες. 

  Οι αποδόσεις των ομολόγων κινήθηκαν σταθεροποιητικά (στο 1.62% αυτή τη στιγμή το αμερικανικό δεκαετές), οι αγορές μετοχών κινήθηκαν επίσης σταθεροποιητικά ενώ το δολάριο συνέχισε την πτωτική του πορεία, μέσα στη δίνη των πληθωριστικών πιέσεων. Το ευρώ ενισχύθηκε, το ίδιο και και η στερλίνα, ο χρυσός συνέχισε το ράλι ενώ το πετρέλαιο διόρθωσε προς τα κάτω. Φυσικά, δε θα μπορούσε να μην αναφερθεί κανείς και στη μεγάλη πτώση του Bitcoin και όλων των κρυπτονομισμάτων.

  Η τρέχουσα εβδομάδα είναι σχετικώς φτωχή από οικονομικές ανακοινώσεις και νέα (ξεχωρίζουν μόνο οι ανακοινώσεις των ΑΕΠ σε ΗΠΑ και Γερμανία) κι έτσι αναμένεται οι αγορές να κινηθούν και πάλι στο ρυθμό των κεντρικών τραπεζών, στις δηλώσεις και στις εικασίες για τη νομισματική και οικονομική πολιτική τους.

  SP500

  Ελαφρώς πτωτικά έκλεισε την περασμένη εβδομάδα ο αμερικανικός δείκτης SP500, στις 4,172 μονάδες και απώλειες 0.40% περίπου. Ο δείκτης ξεκίνησε διορθωτικά αλλά προς το τέλος της εβδομάδας ανέκαμψε, χωρίς ωστόσο να κλείσει κερδοφόρα. Υπάρχει γενικώς μια αισιοδοξία πως η πανδημία θα ελεγχθεί ακόμη και στις αναπτυσσόμενες χώρες αλλά και λόγω των θετικών ανακοινώσεων που είχαν οι ΗΠΑ την Πέμπτη (αιτήσεις ανεργίας) και την Παρασκευή (δείκτες ΡΜΙ) που ανέστρεψαν το κακό κλίμα που είχε δημιουργηθεί. Οι σταθεροποιητικές τάσεις των αποδόσεων των ομολόγων, συνέτειναν και στη σταθεροποίηση του δείκτη. Ο SP500 παραμένει αρκετά κοντά στα υψηλά όλων των εποχών των 4,238 μονάδων και μπορεί να αποκτήσει βάσιμες ελπίδες να τα προσεγγίσει πάνω από τις 4,185 που είναι η υψηλότερη τιμή της προηγούμενης εβδομάδας ενώ κάτω από τη στήριξη των 4,030 μονάδων, μάλλον θα ενταθούν οι ανησυχίες για περαιτέρω διόρθωση.

  DAX30

  Με ελαφρές απώλειες της τάξης του 0.17%, στις 15,425 μονάδες, έκλεισε ο γερμανικός δείκτης DAX30 την προηγούμενη εβδομάδα. Η μεταβλητότητα πάντως δε μειώθηκε και ο δείκτης είχε δύο ξεκάθαρες τάσεις: ισχυρά πτωτική μέχρι το μέσον της εβδομάδας και ισχυρή ανάκαμψη την Πέμπτη και την Παρασκευή. Οι εμβολιασμοί στην Ευρώπη συνεχίζονται με ικανοποιητικούς ρυθμούς και υπάρχει αισιοδοξία πως πολύ σύντομα θα αρθούν όλοι οι περιορισμοί μετακίνησης και πως ο τουρισμός θα βιώσει ένα καλό καλοκαίρι. Τα υψηλά του δείκτη στις 15,535 μονάδες είναι αρκετά κοντά και η ανοδική του ορμή επιτρέπει την αισιοδοξία για μεγαλύτερες τιμές αλλά πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχουν πωλητές που κατοχυρώνουν κέρδη και μπορούν δυνητικά να προκαλέσουν διορθώσεις.

  FTSE100

  Ελαφρώς διορθωτική η περασμένη εβδομάδα για τον βρετανικό δείκτη FTSE100 που έκλεισε στις 7,007 μονάδες και απώλειες της τάξης του 0.60%. Ο δείκτης ξεκίνησε και πάλι με πιέσεις που τον έφεραν ως και τις 6.875 μονάδες αλλά μπόρεσε να ανακάμψει και το κλείσιμο εβδομάδας πάνω από το ορόσημο των 7,000 μονάδων, αποτελεί θετική εξέλιξη. Υπάρχει εμφανής ανοδική τάση από τον περασμένο Νοέμβριο και ο πρώτος στόχος των αγοραστών είναι τα υψηλά 15 περίπου μηνών, στις 7,142 μονάδες. Τυχόν κλείσιμο εβδομάδας κάτω από τις 7,000 μονάδες θα δώσει περισσότερες πιθανότητες σε διορθωτική κίνηση.

  Χρυσός

  Συνέχισε εντυπωσιακά ο χρυσός για άλλη μία εβδομάδα, κλείνοντας στα $1,882 και κέρδη πάνω από 2%. Υπάρχει έντονο ράλι από τις αρχές Μαρτίου και την περιοχή τιμών των $1,700 το οποίο σημαίνει μια απόδοση πάνω από 10% για τον χρυσό σε 2.5 μόλις μήνες. Ο χρυσός ενισχύεται λόγω των έντονων πληθωριστικών τάσεων (οι κεντρικές τράπεζες τύπωσαν πολύ χρήμα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας) αλλά και λόγω της πτωτικής πορείας του δολαρίου (ας μην ξεχνάμε πως ο χρυσός αποτιμάται σε δολάρια). Η οικονομική και νομισματική πολιτική των σημαντικών οικονομιών του πλανήτη θα συνεχίσει να αποτελεί βαρόμετρο για τον χρυσό, σε συνδυασμό και με την πορεία της πανδημίας που καθορίζει τα επίπεδα ρίσκου που είναι διατεθειμένοι να πάρουν οι επενδυτές. Η πρώτη αντίσταση στο δρόμο για τα $2,000 βρίσκεται κοντά στα $1,963, ενώ προς τα κάτω η πρώτη στήριξη είναι στα $1,845.

  Πετρέλαιο

  Σταμάτησε η ανοδική πορεία του πετρελαίου την προηγούμενη εβδομάδα, με τα futures του επομένου μήνα να κλείνουν στα $63.83, έχοντας απώλειες λίγο πάνω από 2.50%. H βασική αιτία της πτώσης είναι η πρόοδος στις σχέσεις ΗΠΑ – Ιράν για τα πυρηνικά και όπως αναφέρουν διπλωμάτες, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να άρουν τις κυρώσεις τους και αυτό θα σημάνει την απογείωση της παραγωγής άρα και της προσφοράς του πετρελαίου στη διεθνή κοινότητα. Την Παρασκευή πάντως οι τιμές του πετρελαίου ανέκαμψαν από τα χαμηλά εβδομάδας κοντά στα $61.50, αφού κυκλοφόρησαν φήμες πως ο ΟΠΕΚ θα αναλάβει δράση για να σταθεροποιήσει τις τιμές. Η ανοδική τάση δε φαίνεται να έχει θιχτεί ακόμη και αγοραστές δείχνουν να αισιοδοξούν για τιμές κοντά στα $67 - $68.

  EURUSD (Ευρώ – Δολάριο ΗΠΑ)

  Ανοδική ήταν η εβδομάδα που μας πέρασε για το EURUSD που άνοιξε στο 1.2144 και έκλεισε στο 1.2180. Το δολάριο συνέχισε την πτωτική του πορεία, μέσα στις ανησυχίες του υψηλού πληθωρισμού στις ΗΠΑ, που ίσως το Μάιο είναι ακόμη υψηλότερος από το 4.2% του Απριλίου και ίσως συνεχίσει ανεβαίνει αν δεν παρέμβει η Κεντρική Τράπεζα. Στην Ευρώπη τα πράγματα είναι ελαφρώς καλύτερα, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη είναι ακόμη χαμηλά, οι δείκτες ΡΜΙ ήταν ικανοποιητικοί αλλά το EURUSD διόρθωσε την Παρασκευή μετά από την ομιλία της Lagarde που τόνισε πως οι αβεβαιότητες ακόμη υπάρχουν, υποδηλώνοντας πως η χαλαρή νομισματική πολιτική στην Ευρωζώνη θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες. Οι αγοραστές της ισοτιμίας προσδοκούν ανοδική διάσπαση του 1.2245 ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τα υψηλά 3 ετών πάνω από το 1.2350 αλλά αν τα πράγματα αλλάξουν, κάτω από το 1.21 υπάρχουν πιθανότητες για 1.20.

  GBPUSD (Βρετανική Στερλίνα – Δολάριο ΗΠΑ)

  Τρίτη κατά σειρά έντονα ανοδική εβδομάδα είδαμε για το GBPUSD, με άνοιγμα στο 1.4096 και κλείσιμο στο 1.4149. Το δολάριο συνέχισε πτωτικά για άλλη μία εβδομάδα αλλά τα νέα από το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν αρκετά θετικά: η ανεργία υποχώρησε στο 4.8% τον Απρίλιο έναντι 4.9% το Μάρτιο, οι λιανικές πωλήσεις ανέκαμψαν εντυπωσιακά ενώ ο πληθωρισμός διατηρήθηκε σε ανεκτά επίπεδα. Οι αγοραστές καλοβλέπουν με καλές πιθανότητες τιμές που έχουμε να δούμε από την άνοιξη του 2018, πάνω από το 1.4240 αλλά δεν είναι και λίγοι οι αναλυτές που λόγω των σχετικά υπεραγορασμένων επιπέδων, προβλέπουν διόρθωση προς το 1.40.

  USDJPY (Δολάριο ΗΠΑ – Ιαπωνικό Γιεν)

  Πτωτική ήταν η προηγούμενη εβδομάδα για το USDJPY, με άνοιγμα στο 109.30 και κλείσιμο στο 108.96. Με εξαίρεση το ΑΕΠ που έπεσε κατά 1.3% έναντι προβλέψεων 1.2%, οι υπόλοιπες οικονομικές ανακοινώσεις της Ιαπωνίας (εισαγωγές, εξαγωγές, πληθωρισμός, δείκτης τιμών παραγωγού) ήταν καλύτερες του αναμενομένου και αυτό ενίσχυσε το νόμισμα της Ιαπωνίας. Οι αποδόσεις των ομολόγων ήταν σταθεροποιητικές προς ελαφρώς πτωτικές και όσο η αδυναμία του δολαρίου διατηρείται τόσο το USDJPY αδυνατεί να ανακτήσει και πάλι το 110. Οι πωλητές βλέπουν τη στήριξη του 107.45 ενώ οι αγοραστές παλεύουν για την τιμή – ορόσημο του 110.


  EURJPY (Ευρώ – Ιαπωνικό Γιεν)

  Ανακόπηκε την περασμένη εβδομάδα η έντονη ανοδική τάση του EURJPY αφού η ισοτιμία άνοιξε και έκλεισε στην περιοχή τιμών του 132.70. Η ενίσχυση του γιεν σε συνδυασμό με τη διόρθωση του ευρώ μετά την ομιλία Lagarde την Παρασκευή, σταμάτησαν ένα έντονο ανοδικό σερί τεσσάρων εβδομάδων. Τεχνικά, ο σχηματισμός των εβδομαδιαίων κεριών θα μπορούσε να σημάνει αναστροφή της τάσης αλλά γι΄αυτό απαιτείται επιβεβαίωση αρκετά κάτω από το 132, ειδάλλως η ισοτιμία θα αναμετρηθεί με τα υψηλά του 133.45 με στόχο τη συνέχιση της ανόδου.

  EURGBP (Ευρώ – Βρετανική Στερλίνα)

  Σταθεροποιητικές τάσεις επεκράτησαν για το EURGBP την περασμένη εβδομάδα, το οποίο άνοιξε και έκλεισε γύρω από το 0.8605 ενώ παράλληλα υπήρξε μείωση και της μεταβλητότητας. Υπήρξε μια ισορροπία ανάμεσα σε ευρώ και στερλίνα που και τα δύο είναι ισχυρά τελευταία αλλά το Ηνωμένο Βασίλειο δείχνει να έχει καλύτερες προοπτικές αφού προπορεύεται της Ευρώπης στους εμβολιασμούς και έτσι δεν αποκλείεται να δούμε την ισοτιμία να κινείται προς το 0.85.

  USDCAD (Δολάρια ΗΠΑ – Δολάριο Καναδά)

  Πτωτικά συνέχισε το USDCAD για έβδομη κατά σειρά εβδομάδα, ανοίγοντας στο 1.2105, σταματώντας λίγο πάνω από το 1.20 όπως είχαμε διαβλέψει, για να κλείσει τελικά στο 1.2065. Η ισοτιμία δεν μπόρεσε να ανακάμψει λόγω της πτώσης των τιμών του πετρελαίου (που ευνοεί το νόμισμα του Καναδά) και φυσικά λόγω του αδύναμου δολάριο ΗΠΑ. Επιπλέον, η ανακοίνωση των λιανικών πωλήσεων στον Καναδά, στο εντυπωσιακό 3.6% το Μάρτιο, δεν άφησε περιθώρια για άνοδο. Η τάση είναι σαφώς πτωτική αλλά γύρω από την τιμή – ορόσημο του 1.20, εμφανίζονται αγοραστές που μπορεί να προκαλέσουν ανοδικές αντιδράσεις.

  USDCHF (Δολάριο ΗΠΑ – Ελβετικό Φράγκο)

  Συνέχισε πτωτικά το USDCHF, με άνοιγμα στο 0.9014 και κλείσιμο στο 0.8978, κρατώντας ζωντανή και ακέραια την έντονη πτωτική τάση που έχει ξεκινήσει από τις αρχές Απριλίου και την περιοχή του 0.94. Επιπλέον, η απώλεια του 0.90 ευνοεί περαιτέρω τους πωλητές που στοχεύουν πλέον στο 0.8870 ή και στο 0.8760.

  AUDUSD (Δολάριο Αυστραλίας – Δολάριο ΗΠΑ)

  Συνέχισε πτωτικά για δεύτερη εβδομάδα το AUDUSD, που άνοιξε στο 0.7769 και έκλεισε στο 0.7729, παρότι το δολάριο ΗΠΑ ήταν και πάλι αδύναμο. Η συνεδρίαση της Τράπεζας της Αυστραλίας απογοήτευσε τους επενδυτές του νομίσματος της χώρας που ανέμεναν σφίξιμο της νομισματικής πολιτικής αλλά κάτι τέτοιο δεν ειπώθηκε. Επιπροσθέτως, τα νέα από την αγορά εργασίας της χώρας ήταν αρνητικά (χάθηκαν πάνω από 30 χιλιάδες θέσεις εργασίας τον Απρίλιο) και φυσικά αρνητικά επέδρασε στο νόμισμα της Αυστραλίας, η διόρθωση στις τιμές κάποιων εμπορευμάτων και ειδικότερα του χαλκού. Αν τα πράγματα δεν αλλάξουν, ενδέχεται να δοκιμαστεί ακόμη και η ισχυρή στήριξη στο 0.7530.

  Bitcoin

  H ισχυρή διόρθωση του Bitcoin συνεχίστηκε με αμείωτη ένταση για δεύτερη κατά σειρά εβδομάδα, με κλείσιμο στα $34,707 και συνολικές απώλειες που υπερέβησαν το 25%. Μετά τα tweets του Elon Musk που προκάλεσαν την πρώτη διόρθωση, ήρθε η σειρά της Κίνας να δηλώσει πως απορρίπτει τις συναλλαγές σε κρυπτονομίσματα, γεμίζοντας ανησυχίες και φόβους τους επενδυτές. Επιπλέον, υπάρχουν φήμες πως ο Joe Biden σχεδιάζει να ενισχύσει το φορολογικό καθεστώς γύρω από τα κρυπτονομίσματα απαιτώντας από τους επενδυτές να δηλώνουν όλες τις συναλλαγές που ξεπερνούν τα $10,000. Το Bitcoin μεσοβδόμαδα είχε αγγίξει ακόμη και τα $30,000, πραγματοποιώντας μία από τις μεγαλύτερες διορθώσεις στην ιστορία του και πλέον οι επόμενες ημέρες είναι κρίσιμες γιατί είτε θα υπάρξει η ανάκαμψη που οι επενδυτές επιθυμούν είτε η διόρθωση θα βαθύνει με την κρισιμότερη στήριξη να βρίσκεται τα $28,800.

  www.a-quant.com

  www.algo-profits.com

  ΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ

   
  Η πληροφορία που περιέχεται στην παρούσα αναφορά είναι μόνο γενικής φύσης και δεν αποτελεί προσωπική οικονομική συμβουλή. Δε λαμβάνει υπ’όψιν τους στόχους σας, την οικονομική σας κατάσταση και τις προσωπικές σας ανάγκες.
   
  Η a-Quant δεν είναι υπεύθυνη για τις ενέργειές σας και σας συμβουλεύει να επικοινωνήσετε με εναν διαπιστευμένο οικονομικό σύμβουλο πριν ενεργήσετε με βάση κάποια πληροφορία που περιέχεται στο παρόν γενικού ενδιαφέροντος report

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ