Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 23-Μαϊ-2021 12:00

  Μετοχές: Γιατί "διορθώνουν" οι αγορές

  Μετοχές: Γιατί "διορθώνουν" οι αγορές
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Πληθωρισμός, το σκάσιμο της φούσκας των κρυπτονομισμάτων και τα σενάρια για μείωση της στήριξης από τις κεντρικές τράπεζες, δηλαδή το γνωστό tapering, αποτελούν το τρίπτυχο που ταρακούνησε τις αγορές την περασμένη εβδομάδα, με το Ελληνικό Χρηματιστήριο να μην μπορεί, φυσικά, να μείνει αλώβητο. Το trade της αναθέρμανσης της οικονομίας, το οποίο τους προηγουμένους μήνες είχε ανεβάσει τις διαθέσεις των επενδυτών υπέρ του ρίσκου, βρήκε ισχυρό τείχος, με τους αναλυτές να επισημαίνουν πως μπαίνουμε σε μια νέα περίοδο έντονης μεταβλητότητας και πιθανών περαιτέρω αναταράξεων, τουλάχιστον μέχρι να εμφανιστούν απτές αποδείξεις για την ανάκαμψη της οικονομίας, καθώς και σαφής επικοινωνία από τις κεντρικές τράπεζες σχετικά με τις προθέσεις τους. Προς το παρόν, όπως τόνισε και ο μεγαλοεπενδυτής, επικεφαλής της Fairfax, Prem Watsa, αλλά και όπως εκτιμούν κορυφαίοι fund managers, ο πληθωρισμός αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τις αγορές. Το καλοκαίρι, συνεπώς, ίσως να μην είναι εύκολο και ήρεμο για τις αγορές, ωστόσο οι διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι οι πληθωριστικές προσδοκίες θα μειωθούν, με τους επενδυτές να αυξάνουν και πάλι τις θέσεις τους στο ρίσκο. Άλλωστε, όπως επισημαίνουν, δεδομένου του ράλι των αποτιμήσεων το προηγούμενο διάστημα, η όποια διόρθωση το τρέχον διάστημα αποτελεί ευκαιρία για νέο stock picking και για αναδιάρθρωση των χαρτοφυλακίων.

  Ο "εφιάλτης" των αγορών

  Το ισχυρό sell-off της περασμένης Τέταρτης αλλά και η γενικότερη φάση αναταραχής στην οποία έχουν μπει τελευταία οι αγορές έχουν ένα... θετικό πρόσημο. Αυτό δεν είναι άλλο από τις προσδοκίες για επιστροφή στην κανονικότητα με την ανάκαμψη της οικονομίας, ένα μέτωπο στο οποίο... προηγούνται οι ΗΠΑ, λόγω και της ισχυρής και ταχύτατης εμβολιαστικής εκστρατείας. Αυτή η επιστροφή, συνεπώς, ανεβάζει τις προσδοκίες για αύξηση του πληθωρισμού και για απόσυρση των μέτρων στήριξης, τη στροφή δηλαδή της νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών, η οποία και αποτέλεσε τη μεγαλύτερη απάντηση και στήριξη μετά το ξέσπασμα της πανδημίας.

  Είναι χαρακτηριστικό πως για τους παγκόσμιους διαχειριστές κεφαλαίων οι ανησυχίες για την COVID είναι πλέον παρελθόν. Η τελευταία έρευνα της BofA Securities σε 216 funds με 625 δισ. δολάρια ενεργητικό έδειξε ότι το 35% των ερωτηθέντων βλέπουν τον πληθωρισμό ως τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τα χαρτοφυλάκιά τους. Το 69% των funds βλέπουν, μάλιστα, πως το σενάριο που θα επικρατήσει είναι αυτό της υψηλής ανάπτυξης και του υψηλού πληθωρισμού.

  Εάν, λοιπόν, ο πληθωρισμός αυξηθεί σημαντικά, με τις πρώτες ενδείξεις από ΗΠΑ, Βρετανία και Ε.Ε να είναι ανοδικές σε ό,τι αφορά τον μήνα Απρίλιο, πρώτη η Federal Reserve θα αναλάβει δράση, προχωρώντας σε αύξηση των επιτοκίων. Οι επενδυτές τις τελευταίες ημέρες αναζητούσαν ενδείξεις σχετικά με το εάν τελικά όντως η Fed σκέφτεται το tapering, δηλαδή τη μείωση του ρυθμού αγοράς assets (QE), το οποίο σημαίνει λιγότερη στήριξη στην αγορά ομολόγων. Ανάλογοι είναι και οι φόβοι στην Ευρώπη, καθώς ένα σήμα από τη Fed μπορεί να οδηγήσει σε ανάλογες κινήσεις και την ΕΚΤ, η οποία έχει ήδη ανακοινώσει ότι το πρόγραμμα-ορόσημο PEPP τελειώνει το α' τρίμηνο του 2022, πράγμα που σημαίνει ότι κάποια στιγμή θα αρχίσει να μειώνει τον αυξημένο ρυθμό αγορών της υπό το έκτακτο αυτό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

  Και όλα τα παραπάνω έρχονται τη στιγμή που αρκετά σημεία της αγοράς είναι ήδη πολύ ακριβά. Για παράδειγμα, ο δείκτης P/E του S&P 500 κινείται στο 21x, με τη Morgan Stanley να εκτιμά ότι αυτός ο δείκτης αποτιμήσεων μπορεί να υποχωρήσει κατά 10%-20% φέτος.

  Τα πρακτικά της συνεδρίασης της Fed του μηνός Απρίλιου, τα οποία δημοσιοποιήθηκαν την περασμένη Τετάρτη, δεν έκαναν πολλά για να ηρεμήσουν εντελώς αυτούς τους φόβους των επενδυτών. Όπως έδειξαν, κάποιοι αξιωματούχοι της ομοσπονδιακής τράπεζας εκτιμούν ότι σύντομα θα πρέπει να εξεταστεί το θέμα του tapering των αγορών assets, έτσι ώστε να βοηθηθεί η ανάκαμψη της οικονομίας των ΗΠΑ από την πανδημία. Σημειώνεται πως η Fed αγοράζει αυτήν τη στιγμή assets αξίας 120 δισ. δολ. μηνιαίως. Στα... θετικά για τις ανησυχίες των επενδυτών, πάντως, τα πρακτικά έδειξαν επίσης ότι η Fed θεωρεί ότι η αμερικανική οικονομία απέχει ακόμη αρκετά από τον στόχο του πληθωρισμού και της αγοράς εργασίας, συνεπώς υπάρχουν ακόμη λόγοι συνέχισης της στήριξης. Μάλιστα, πρόσφατα η Fed έχει δηλώσει ότι η αύξηση των τιμών (πληθωρισμός) είναι προσωρινής φύσης.

  Οι προειδοποιήσεις

  Στα παραπάνω την περασμένη εβδομάδα προστέθηκαν και οι προειδοποιήσεις της ΕΚΤ. Εάν περαιτέρω ανοδικές εκπλήξεις στον αμερικανικό πληθωρισμό οδηγήσουν τους επενδυτές να ποντάρουν σε πρόωρη νομισματική σύσφιξη, οδηγώντας ανοδικά τις αποδόσεις των ομολόγων χωρίς να συνοδεύονται από βελτίωση της οικονομικής ανάπτυξης, οι επιπτώσεις από την ανατιμολόγηση του Χρηματιστηρίου των ΗΠΑ θα μπορούσαν να είναι σημαντικές, ανέφερε χαρακτηριστικά η Κεντρική Τράπεζα στην Αξιολόγηση της Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. "Μια διόρθωση της τάξης του 10% στο Αμερικανικό Χρηματιστήριο θα μπορούσε, επομένως, να οδηγήσει σε σημαντική σύσφιξη των χρηματοπιστωτικών συνθηκών της Ευρωζώνης, όμοια με περίπου το ένα τρίτο της σύσφιξης που παρατηρήθηκε μετά το σοκ του κορονοϊού τον Μάρτιο του 2020", πρόσθεσε η ΕΚΤ.

  Σχετικά με τα κρυπτονομίσματα, η έκθεση της ΕΚΤ αναφέρει ότι η άνοδος των τιμών του bitcoin έχει επισκιάσει άλλες παλαιότερες "φούσκες", όπως αυτή της "μανίας της τουλίπας" του 17ου αιώνα. Ωστόσο, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι για αυτά τα περιουσιακά στοιχεία, που δεν χρησιμοποιούνται ευρέως για πληρωμές με τις τράπεζες και έχουν περιορισμένη έκθεση, οι κίνδυνοι χρηματοοικονομικής σταθερότητας είναι περιορισμένοι.

  Η διόρθωση και η ευκαιρία

  Την εκτίμηση ότι η διόρθωση των αγορών θα έχει συνέχεια εξέφρασε ο αναλυτής της Credit Suisse, Ray Farris, επισημαίνοντας ότι τα δεδομένα της οικονομίας αλλάζουν καθώς το momentum της παγκόσμιας ανάπτυξης πλησιάζει στην κορύφωση. "Πιθανότατα βαδίζουμε σε βαθύτερη διόρθωση στα διεθνή χρηματιστήρια", τόνισε μιλώντας στο CNBC.

  Ωστόσο επεσήμανε ότι η διόρθωση ενδεχομένως να προσφέρει στους επενδυτές μια "μεγάλη ευκαιρία", αφού οι μετοχές ξεκίνησαν το τρέχον έτος "δυνατά". Έως το τέλος του α' τριμήνου ο S&P 500 σημείωσε άνοδο σχεδόν 6% από το τέλος του 2020. Την ίδια περίοδο ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο περίπου 7,66%, ενώ ο Nikkei 225 στην Ιαπωνία ενισχύθηκε 6,32% και στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng σημείωσε άνοδο 4,21%.

  "Η εστίασή μας είναι όχι να κυνηγάμε την περαιτέρω άνοδο της αγοράς τούς τελευταίους δύο μήνες. Είμαστε πολύ προσεκτικοί με τις στρατηγικές μας θέσεις στα χαρτοφυλάκια, γιατί θέλουμε να έχουμε τη ρευστότητα ώστε να μπορούμε να επωφεληθούμε από μια διόρθωση".

  Ο κ. Farris εξήγησε ότι τα τελευταία 30 έτη έως το 2019 η μέση διόρθωση ήταν σχεδόν 14%, αλλά τα μέσα κέρδη από αυτόν τον... πάτο της αγοράς ήταν 39%. Σύμφωνα με τον ίδιο, το 2020 ο S&P παρουσίασε μέση διόρθωση της τάξης του 9%, ενώ τα επακόλουθα κέρδη ήταν σχεδόν 29%.

  Από την πλευρά της, η HSBC τόνισε την περασμένη εβδομάδα ότι αλλάζει στρατηγική και μειώνει μέρος του ρίσκου της στις αγορές, χωρίς ωστόσο να αναμένει κάποια ισχυρή διόρθωση. Η στάση της HSBC ήταν έντονα υπέρ του ρίσκου στις αγορές στις αρχές του 2021, ωστόσο είχε επισημάνει ότι το ράλι που βασίζεται στο λεγόμενο reflation trade θα εξασθενήσει από τα μέσα του β’ τριμήνου και μετά.

  Ταυτόχρονα, πιστεύει ότι οι προσδοκίες της αγοράς για τον πληθωρισμό θα μειωθούν τους επόμενους μήνες, ένα κλίμα το οποίο δεν θα είναι τόσο ευνοϊκό πλέον για τα κυκλικά assets. Έτσι, μειώνει την overweight θέση της στις παγκόσμιες μετοχές, κυρίως μεταξύ των πιο κυκλικών περιοχών. Υποβαθμίζει τις μετοχές των αναδυόμενων αγορών σε ουδέτερη στάση και τηρεί overweight θέσεις στις μετοχές των ανεπτυγμένων αγορών έναντι των αναδυόμενων αγορών. Η ορμή της ανάπτυξης, η οποία μετατοπίζεται από τη μεταποίηση στις υπηρεσίες, θα ωφελήσει τις μετοχές των ανεπτυγμένων αγορών περισσότερο από τις αναδυόμενες στους επόμενους μήνες, όπως επισημαίνει. Δεδομένου, ωστόσο, ότι οι βραχυπρόθεσμοι δείκτες επενδυτικής ψυχολογίας και τοποθετήσεων έχουν απομακρυνθεί από τα υπερβολικά επίπεδα και η ρευστότητα, όπως και η στήριξη της νομισματικής πολιτικής, αναμένεται να παραμείνει υψηλή, η HSBC δεν εκτιμά πάντως ότι μπορεί να υπάρξει μια ισχυρή διόρθωση στις μετοχές και τα risk assets γενικότερα.

  Η UBS επισημαίνει ότι, ενώ αναμένεται να συνεχιστούν οι φάσεις αυξημένης μεταβλητότητας τους επόμενους μήνες, θεωρεί ότι η διατήρηση του χαρτοφυλακίου επενδύσεων με μια διαφοροποιημένη προσέγγιση αλλά με παραμονή, παρά με φυγή από την αγορά, είναι προτιμότερη στρατηγική, καθώς αναμένεται ταχεία επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης και της κερδοφορίας.

  Αισιόδοξη εμφανίζεται και η Capital Economics, σημειώνοντας πως η ανησυχία σχετικά με τον πληθωρισμό είναι υπερβολική. Αναμένει ότι οι οικονομικές συνθήκες θα μοιάζουν περισσότερο με αυτές των αρχών της δεκαετίας του 1950, με ισχυρή ανάπτυξη και πληθωρισμό, παρά με την περίοδο στασιμοπληθωρισμού της δεκαετίας του 1970. Έτσι και οι παγκόσμιες μετοχές θα έχουν ανάλογη πορεία με αυτήν των αρχών της δεκαετίας του 1950 (όταν αυξήθηκαν σταθερά) από ό,τι κατά τη διάρκεια της καταστροφικής δεκαετίας του 1970, υποστηριζόμενες από μια διατηρήσιμη περίοδο ισχυρής αύξησης της κερδοφορίας. Τα μεγαλύτερα κέρδη, κατά την άποψή της, θα καταγράψουν οι μετοχές και οι αγορές που υπέφεραν περισσότερο στα πρώτα στάδια της πανδημίας.

  Σε αναζήτηση φρέσκων καταλυτών το Χ.Α.

  Αν και το Χ.Α. είχε καταφέρει να "συγκρατήσει" τις πιέσεις του προηγούμενου διαστήματος, την περασμένη εβδομάδα δεν μπόρεσε να αποφύγει το διεθνές κύμα ρευστοποιήσεων και τη στροφή των επενδυτών μακριά από το ρίσκο. Σε αυτό το περιβάλλον η συνήθως πιο ευάλωτη ελληνική αγορά δεν μπόρεσε, συνεπώς, να μείνει αλώβητη, με το μεγαλύτερο στοίχημα ναι είναι να μη χαθούν κρίσιμες στηρίξεις του Γενικού Δείκτη, οι οποίες μπορεί να αλλάξουν το momentum της αγοράς. Οι 860 μονάδες είναι το κατώτατο επίπεδο που δεν πρέπει να διασπάσει για να κρατήσει το Χ.Α. τη μεσοπρόθεσμη ανοδική φορά, όπως σημειώνουν και εγχώριοι παράγοντες. Σε κάθε περίπτωση, οι τελευταίες ημέρες έχουν αποδείξει πως η αγορά χρειάζεται να βρει νέους καταλυτές για να μπορέσει να ξαναδεί τις 950 μονάδες, τη στιγμή που πάντως το μπαράζ θετικών εκθέσεων για την Ελλάδα συνεχίζεται, με το Ταμείο Ανάκαμψης να εκτιμάται ότι θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη ευκαιρία για τη χώρα.

  Ο οίκος Moody’s εκτιμά πως η πλήρης απορρόφηση και αποτελεσματική χρήση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα δώσει ώθηση 1% στην ανάπτυξη του ελληνικού ΑΕΠ ετησίως και σωρευτική μείωση του δείκτη χρέους προς ΑΕΠ κατά 14,5%, ενώ θα διπλασιάσει τις δημόσιες επενδύσεις κατά τα επόμενα επτά χρόνια, έπειτα από μία δεκαετία χαμηλών επενδύσεων μετά την οικονομική κρίση και την κρίση χρέους της Ευρωζώνης.

  Από την πλευρά της, η BofA επεσήμανε πως οι λόγοι αισιοδοξίας για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας είναι πολλοί, χάρη και στο Ταμείο Ανάκαμψης, αν και οι προκλήσεις είναι αρκετές και απαιτούν την ισχυρή πολιτική δέσμευση και τη συνεχή επαγρύπνηση των Αρχών. Η αμερικανική τράπεζα αναβάθμισε, έτσι, τις εκτιμήσεις για την πορεία της ανάπτυξης της Ελλάδας την επόμενη διετία (στο 3,4%, από 2,7% πριν, για το 2021, και στο 5,7%, από 5,4% πριν, για το 2022), ενώ και η Citigroup προχώρησε σε ανάλογη κίνηση (τώρα βλέπει ανάπτυξη 4,1% το 2021, από 3,7% πριν, και 6,5% το 2022, από 5,9% πριν), τονίζοντας πως το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης έχει πολλές πιθανότητες να πέτυχει και να εκτοξεύσει τις επενδύσεις και το ΑΕΠ.

  Η διατήρηση του αρνητικού momentum των ξένων αγορών μπορεί να δυσκολέψει και να καθυστερήσει την ελληνική αντεπίθεση κεφαλαιοποιήσεων, αλλά δύσκολα θα αντιστρέψει την αισιοδοξία που είναι διάχυτη στην αγορά, όχι άδικα, αφού διεθνείς οργανισμοί, οίκοι αξιολόγησης και επενδυτικοί οίκοι αναβαθμίζουν θετικά τις εκτιμήσεις τους, τόσο σε μακροοικονομικό όσο και σε εταιρικό επίπεδο, όπως σημειώνει ο Λουκάς Παπαϊωάννου, οικονομολόγος της Fast Finance. Όμως, όπως τονίζει, πρέπει να έχουμε αυξημένα αντανακλαστικά. Οι πληθωριστικές πιέσεις στις ΗΠΑ μπορεί να δημιουργήσουν σημαντικές παρενέργειες στην πραγματική οικονομία, πολύ γρηγορότερα από ό,τι αναμένουν οι αναλυτές.

  Τα νέα δεδομένα στις διεθνείς αγορές επηρεάζουν αναπόφευκτα και το Eλληνικό Xρηματιστήριο, που συγχρονίζεται με το εξωτερικό, σημειώνει ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος Χρηματιστηριακή. Θα χρειαστεί λίγη υπομονή για να τροφοδοτηθεί η αγορά με νέους καταλύτες και να επιβεβαιωθεί ότι ο τουρισμός θα ωθήσει αισθητά το ΑΕΠ στο φετινό καλοκαίρι, ενώ παράλληλα θα εισρέουν τα πρώτα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης. Και τότε το φρέσκο χρήμα θα οδηγήσει το Χ.Α. στην επόμενη ανοδική κίνηση, με την υπέρβαση των 950 μονάδων να αποτελεί τον πρώτο στόχο, τονίζει.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ