Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 21-Μαϊ-2021 12:46

  Capital Economics: Ο πληθωρισμός δεν θα αντιστρέψει το ράλι των μετοχών

  Συγκράτησαν τα κέρδη του Χρηματιστήριου οι τράπεζες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Αν και οι φόβοι για τον πληθωρισμό έβαλαν φρένο στο ράλι των αγορών και ειδικά στις ΗΠΑ, η Capital Economics συνεχίζει να πιστεύει ότι οι μετοχές διεθνώς θα πραγματοποιήσουν περαιτέρω κέρδη το επόμενο διάστημα και έως το 2023.

  Στο επίκεντρο της αγοράς βρέθηκε το τελευταίο διάστημα η άποψη ότι η προσφορά στις ΗΠΑ δυσκολεύεται να ικανοποιήσει τη ζήτηση, καθώς ανοίγει η οικονομία, και αυτό θα χτυπήσει την οικονομική ανάπτυξη όπως και τα assets υψηλού ρίσκου, όπως οι μετοχές. Ο δείκτης S&P 500, όπως σημειώνει η Capital Economics, έχει υποχωρήσει κατά 3% περίπου από την κορυφή που βρέθηκε τον τρέχοντα μήνα.

  Το βέβαιο είναι πως μία σημαντική αύξηση του πληθωρισμού μπορεί να χτυπήσει βίαια τις μετοχές, εάν και εφόσον οδηγήσει σε πιο σφιχτή νομισματική πολιτική ή σε πιο αργή ανάπτυξη της οικονομίας. Ωστόσο, η Capital Economics εκτιμά πως, αν και ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ θα σημειώσει άνοδο τους επόμενους μήνες, κανένα από τα παραπάνω αποτελέσματα δεν θα ισχύσουν. Πρώτον, όπως σημειώνει, το νέο ευέλικτο πλαίσιο πληθωρισμού της Fed σημαίνει ότι θα διατηρήσει τη στάση της απέναντι στη νομισματική πολιτική εξαιρετικά χαλαρή στα επόμενα δύο χρόνια. Και ακόμα και όταν αρχίσει η ομοσπονδιακή τράπεζα να ομαλοποιεί τη νομισματική της πολιτική, θα το κάνει πάρα πολύ σταδιακά.

  Η Capital Economics αναμένει επίσης πως η πραγματική ανάπτυξη της οικονομίας θα παραμείνει ισχυρή για τα επόμενα δύο χρόνια. Σίγουρα η προσφορά σε κάποια μέρη της αμερικάνικης οικονομίας δυσκολεύεται να ικανοποιήσει τη ζήτηση, μετά και τις τεράστιες επιπτώσεις που είχε η πανδημία σε κλάδους της οικονομίας, ωστόσο η ταχεία αύξηση της δραστηριότητας που σημειώθηκε στις αρχές του έτους συνεχίζεται και στο β’ τρίμηνο. Έτσι, η Capital Economics αναμένει πως η παγκόσμια οικονομία, όπως και η αμερικάνικη, θα αναπτυχθούν με τους ταχύτερους ρυθμούς πολλών δεκαετιών αυτό το έτος, και θα συνεχίσουν να ενισχύονται και το 2022.

  Με βάση τα παραπάνω, η Capital Economics εκτιμά ότι οι αγορές, και ειδικά των ΗΠΑ, θα παραμείνουν ισχυρές, ωστόσο οι υψηλές αποτιμήσεις και οι προοπτικές αύξησης των φόρων μπορεί να περιορίσουν τα κέρδη. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της, ο S&P 500 θα φτάσει τις 4.700 μονάδες στα τέλη του 2023 σε σύγκριση με τις 4.160 σήμερα, με ετήσια άνοδο κοντά στο 5% η οποία είναι χαμηλότερη κατά το μισό περίπου σε σχέση με την μέση ετήσια απόδοση των τελευταίων 20 ετών.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ