Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 20-Μαϊ-2021 23:22

  Έσπασε το πτωτικό σερί η Wall - Ανέκτησε τις 34.000 ο Dow, στο +1,77% ο Nasdaq

  Έσπασε το πτωτικό σερί η Wall - Ανέκτησε τις 34.000 ο Dow, στο +1,77% ο Nasdaq
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Με σημαντικά κέρδη ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση της Πέμπτης η Wall Street, τερματίζοντας ένα τριήμερο πτωτικό σερί, με την αγοραστική διάθεση να τροφοδοτούν τα θετικά στοιχεία για την αγορά εργασία και ενώ αμβλύνονται οι ανησυχίες των επενδυτών για σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από τη Fed.  αλλά και 

  Η αγορά ξεκίνησε τη σημερινή συνεδρίαση ανοδικά, με τους αγοραστές να εστιάζουν στα καλύτερα των προσδοκιών στοιχεία για τις αρχικές αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας, οι οποίες υποχώρησαν σε νέο χαμηλό για την περίοδο της πανδημίας, σε μια νέα ένδειξη ότι η αμερικανική αγορά εργασίας συνεχίζει να βελτιώνεται καθώς η οικονομία ανακάμπτει. 

  Ειδικότερα, οι αρχικές αιτήσεις στα τακτικά προγράμματα των πολιτειών υποχώρησαν κατά 34.000 στις 444.000 για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 15 Μαΐου, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Bloomberg τοποθετούσαν τις αιτήσεις στις 450.000. 

  Πρόσθετη ώθηση έδωσε η άνοδος του πρόδρομου δείκτη οικονομικής δραστηριότητας του Conference Board, ο οποίος βελτιώθηκε για δεύτερο διαδοχικό μήνα τον Απρίλιο, καταδεικνύοντας ότι η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας από την πανδημία αποκτά δυναμική.

  Τα στοιχεία για την αμερικανική οικονομία συνέβαλαν την εξομάλυνση της επενδυτικής ψυχολογίας, μετά το χθεσινό διεθνές sell off που επεκτάθηκε σε περιουσιακά στοιχεία που θεωρούνται υψηλότερου ρίσκου, όπως οι μετοχές, τα εμπορεύματα και τα κρυπτονομίσματα.

  Sell off που προκάλεσαν οι φόβοι ότι η άνοδος του πληθωρισμού θα μπορούσε να αναγκάσει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα να εγκαταλείψει τα μηδενικά επιτόκια και την χαλαρή νομισματική πολιτική της νωρίτερα από το αναμενόμενο προκειμένου να τιθασεύσει τις πληθωριστικές πιέσεις.

  Φόβους που επιβεβαίωσαν σε έναν βαθμό τα πρακτικά της Fed τα οποία δημοσιεύτηκαν χθες, υποδηλώνοντας όμως από την ίδια στιγμή ότι αυτό δεν πρόκειται να γίνει άμεσα. 

  "Ένας αριθμός αξιωματούχων επισήμανε ότι εάν η οικονομία συνεχίσει να σημειώνει ραγδαία πρόοδο προς τους στόχους [της κεντρικής τράπεζας], ενδεχομένως η κατάλληλη προσέγγιση θα ήταν κάποια στιγμή στις επόμενες συνεδριάσεις να ξεκινήσει η συζήτηση σε ένα σχέδιο για την προσαρμογή του ρυθμού των αγορών περιουσιακών στοιχείων", αναφέρουν τα πρακτικά. 

  "Αρκετοί συμμετέχοντες σημείωσαν πάντως ότι αναμένεται να χρειαστεί κάποιος χρόνος μέχρι η οικονομία να έχει σημειώσει ουσιαστική περαιτέρω πρόοδο προς τον στόχο για μέγιστη απασχόληση και σταθερότητα των τιμών".

  Παράλληλα, το κλίμα σήμερα στην αγορά ήταν βελτιωμένο σε σχέση με τη χθεσινή συνεδρίαση που θύμισε "τρενάκι του τρόμου”, καθώς η σταθεροποίηση του bitcoin και εν γένει της αγοράς κρυπτονομισμάτων μετά την κατακόρυφη πτώση το πρωί της Τετάρτης, άμβλυνε τη γενικότερη αναταραχή στις τάξεις των επενδυτών.

  Δείκτες - Στατιστικά

  Έτσι, οι βασικοί δείκτες της Wall Street, που έδειξαν τις διαθέσεις τους ήδη από την έναρξη της συνεδρίασης, ολοκλήρωσαν την ημέρα με σημαντικά κέρδη αν και μακριά από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά τους.

  Ειδικότερα, ο βιομηχανικός Dow Jones ενισχύθηκε κατά 188,11 μονάδες ή 0,55% και ανέκτησε το επίπεδο των 34.000 μονάδων, κλείνοντας στις 34.084,15 μονάδες.

  Από τις 30 μετοχές του δείκτη των blue chips, μόνο πέντε έκλεισαν με απώλειες και μάλιστα μικρότερες του 1%: Caterpillar Inc. (-0,79%), Dow (-0,42%), Verizon (-0,23%), UnitedHealth (-0,21%) και JPMorgan (-0,17%). Αντίθετα, των κερδών ηγήθηκαν οι Apple (2,1%), Boeing (1,44%) και Microsoft (1,38%).

  4Ο ευρύτερος S&P 500 έκλεισε με κέρδη 1,02% και διαμορφώθηκε στις 4.157,65 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq, που οδήγησε τη σημερινή ανοδική αντίδραση, τερμάτισε στις 13.535,74 μονάδες, με άνοδο 1,77%, καθώς επανήλθαν οι αγοραστές στους τίτλους τεχνολογίας.

  Η μετοχή της Tesla έκλεισε με κέρδη άνω του 4%, ο τίτλος της Coinbase ενισχύθηκε κατά 3,8%, ενώ η μετοχή της MicroStrategy σημείωσε άνοδος της τάξης του 4%.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ