Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 19-Μαϊ-2021 12:04

  HSBC: Ήρθε η ώρα για αλλαγή της επενδυτικής στρατηγικής - Οι νέες εκτιμήσεις για μετοχές, ομόλογα και εμπορεύματα

  HSBC: Ήρθε η ώρα για αλλαγή της επενδυτικής στρατηγικής
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Η στάση της HSBC ήταν έντονα υπέρ του ρίσκου στις αγορές κατά τη διάρκεια της φάσης της επενδυτικής "μανίας" γύρω από την αναθέρμανση της οικονομίας, την οποία και ανέμενε από πέρσι ότι θα έρθει στις αρχές του 2021. Ωστόσο, είχε επίσης επισημάνει ότι το ράλι που βασίζεται στο λεγόμενο reflation trade θα εξασθενίσει από τα μέσα του β’ τριμήνου και μετά.

  Έτσι, πλέον η βρετανική τράπεζα αλλάζει στρατηγική και μειώνει μέρος του ρίσκου της στις αγορές, χωρίς ωστόσο να αναμένει κάποια ισχυρή διόρθωση: υποβαθμίζει σε underweight από overweight τον κλάδο της Ενέργειας και μειώνει την έντονη overweight στάση που είχε για τις μετοχές.

  Ταυτόχρονα, πιστεύει ότι οι προσδοκίες της αγοράς για τον πληθωρισμό θα μειωθούν τους επόμενους μήνες και θα αρχίσουν να επιβαρύνουν τα κυκλικά assets. Δεδομένου ότι δεν αναμένει μια έντονη και διαρκή περίοδο risk-off στις αγορές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ωστόσο, εστιάζει περισσότερο στις συγκεκριμένες κατηγορίες assets, και έτσι είναι overweight στα εταιρικά ομόλογα υψηλών αποδόσεων, επενδυτικής βαθμίδας και τα ομόλογα των αναδυόμενων αγορών, ενώ προτιμά τα κρατικά ομόλογα της περιφέρειας της ευρωζώνης και αυξάνει τις θέσεις της στα αμερικάνικα 10ετή. Σε ένα περιβάλλον εξαιρετικά υψηλών επίπεδων ρευστότητας, εξακολουθεί να μη συστήνει σημαντικές θέσεις σε μετρητά.

  Πιο αναλυτικά, η HSBC μειώνει την overweight θέση της στις παγκόσμιες μετοχές, κυρίως μεταξύ των πιο κυκλικών περιοχών. Υποβαθμίζει τις μετοχές των Αναδυόμενων Αγορών σε ουδέτερη στάση – διατηρώντας ωστόσο την overweight στάση για τις ελληνικές μετοχές, και τηρεί overweight θέσεις στις μετοχές των Αναπτυγμένων Αγορών έναντι των Αναδυόμενων Αγορών. Η ορμή ανάπτυξης που μετατοπίζεται από τη μεταποίηση στις υπηρεσίες θα ωφελήσει τις μετοχές των αναπτυγμένων αγορών περισσότερο από τις αναδυόμενες στους επόμενους μήνες, όπως επισημαίνει.

  Εντός του περιβάλλοντος των Αναπτυγμένων Αγορών, είναι περισσότερο overweight στις μετοχές των ΗΠΑ λόγω των χαρακτηριστικών ανάπτυξης / ποιότητας. Επίσης, μειώνει την έκθεσή της στις μετοχές της Ιαπωνίας και τηρεί underweight στάση στις μετοχές της Ευρωζώνης, δηλαδή στις πιο κυκλικές περιοχές. Αυτό συμβαίνει επειδή κατά την άποψή της η μακροοικονομική αισιοδοξία θα κορυφωθεί στο β’ τρίμηνο, ενώ προτιμά πλέον περιοχές και αγορές που κυριαρχούνται από την έκθεση στον καταναλωτικό κλάδο, παρά στον κλάδο της μεταποίησης.

  Ωστόσο, η HSBC θεωρεί ότι όντως υπάρχει αξία στο trade του ανοίγματος της οικονομίας στην ευρωζώνη έναντι των ΗΠΑ, με τους τυπικούς κλάδους του reopening να έχουν μείνει πίσω χρηματιστηριακά στην Ευρώπη σε σχέση με την Αμερική. Επίσης, οι εμβολιασμοί στην Ε.Ε έχουν επιταχυνθεί και οι προσδοκίες δεν είναι ακόμη τόσο ενθουσιώδεις όσο  στις ΗΠΑ.

  Εντός της Ευρωζώνης η HSBC συνεχίζει να προτιμά την αγορά της Ιταλίας έναντι της Ισπανίας. Σε ένα περιβάλλον ανάπτυξης που μετατοπίζεται από τη μεταποίηση στις υπηρεσίες, οι αγορές μετοχών που κυριαρχούνται από τον καταναλωτικό κλάδο, όπως τονίζει, θα πρέπει ωφεληθούν περισσότερο. Αντίθετα, οι αγορές που κυριαρχούνται από τους μεταποιητικούς / βιομηχανικούς τομείς θα υστερήσουν, όπως η Σουηδία.

  Η HSBC τηρεί επίσης overweight στάση στις βρετανικές μετοχές λόγω των φθηνών αποτιμήσεων, του μεγάλου ποσοστού των μετοχών "αξίας" στην αγορά και την εκτίμηση ότι η στερλίνα θα αντιστρέψει μέρος των κερδών της τους επόμενους μήνες.

  Παράλληλα, η βρετανική τράπεζα εκτιμά ότι τα κυκλικά εμπορεύματα θα χάσουν έδαφος και έτσι προχωρά στην υποβάθμιση της σύστασής της για το πετρέλαιο σε underweight. Η άποψή της για τις προοπτικές του πετρελαίου είναι παρόμοια με αυτήν για τις αναδυόμενες αγορές: η μετατόπιση από την ανάπτυξη που καθοδηγείται από τη μεταποίηση θα διατηρήσει τις πιέσεις στις τιμές του πετρελαίου, ενώ τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου δείχνουν επίσης ότι υπάρχει λίγος χώρος για να αυξηθούν σημαντικά οι τιμές. Αυτό ισχύει επίσης για τις τιμές των κυκλικών εμπορευμάτων ευρύτερα, όπως τονίζει η HSBC, με τους αναλυτές της να εκτιμούν πως η πρόσφατη αύξηση των τιμών των μετάλλων, όπως του αλουμινίου και του χαλκού, δεν είναι βιώσιμη.

  Δεδομένου ότι οι βραχυπρόθεσμοι δείκτες επενδυτικής ψυχολογίας και τοποθετήσεων έχουν απομακρυνθεί από τα υπερβολικά επίπεδα και η ρευστότητα όπως και η στήριξη της νομισματικής πολιτικής αναμένεται να παραμείνει υψηλή, η HSBC δεν εκτιμά πάντως ότι μπορεί να υπάρξει μία ισχυρή διόρθωση στις μετοχές και τα risk assets γενικότερα.  

  Γι 'αυτό τον λόγο εστιάζει περισσότερο στην αγορά ομολόγων και είναι overweight στα εταιρικά ομόλογα υψηλών αποδόσεων, επενδυτικής βαθμίδας και τα ομόλογα των αναδυόμενων αγορών. Σε ό,τι αφορά τα κρατικά ομόλογα, αυξάνει την έκθεσή της στα αμερικάνικα 10ετή ομόλογα λόγω των εκτιμήσεών της για μείωση των προσδοκιών από τον πληθωρισμό στο επόμενο διάστημα και τα προτιμά έναντι των γερμανικών 10ετών, συνεχίζει να προτιμά τα κρατικά ομόλογα των χωρών της περιφέρειας της ευρωζώνης έναντι του πυρήνα λόγω της συνεχιζόμενης ισχυρής στήριξης της ΕΚΤ και την ανάκαμψη που αναμένεται να σημειώσουν οι οικονομίες της περιοχής, και είναι ουδέτερη στα βρετανικά ομόλογα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ