Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 19-Μαϊ-2021 11:06

  Αναζητά στηρίξεις στην πτώση το Χρηματιστήριο Αθηνών

  Αναζητά στηρίξεις στην πτώση το Χρηματιστήριο Αθηνών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Με απώλειες κινείται σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο μετά από την πολιορκία των τελευταίων ημερών δείχνει αδύναμο να συγκρατήσει τις άμυνες στην περιοχή των 900 μονάδων, αν και δεν λείπουν κάποιες αγοραστικές δυνάμεις που απορροφούν την προσφορά.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,72% στις 894,21 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 6,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 3,7 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,67% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.166,17 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,81% στις 579,50 μονάδες.

  Η κλίση στην πλάγια κίνηση της αγοράς τείνει να γίνει καθοδική στην αγορά, η οποία βρίσκεται σε μια φάση εσωτερική διόρθωσης η οποία άρχισε από τον τραπεζικό κλάδο και διευρύνεται σταδιακά στην πλειονότητα των τίτλων. Ωστόσο, αυτό που πρέπει να επισημανθεί είναι ότι δεν λείπουν οι αγοραστικές δυνάμεις, αν και η επιλεκτικότητα αυτών δεν επιτρέπει την ανοδική διαφυγή.

  Αλλαγή εστίασης των μακροπρόθεσμων

  Η συσσώρευση του Χρηματιστηρίου Αθηνών έχει συμπέσει, επίσης, χρονικά και με το αρνητικό κλίμα στις διεθνείς αγορές, οι οποίες δείχνουν να αναπροσαρμόζονται σε ένα σενάριο αλλαγών στο μείγμα της νομισματικής πολιτικής εξαιτίας του πληθωρισμού. Βέβαια, ένα τέτοιο σενάριο στην Ευρωζώνη έχει προς ώρας μικρές πιθανότητες, εντούτοις οι αγορές, ως προεξοφλητικός μηχανισμός, δεν μπορούν να μην εντάξουν και αυτό το σενάριο.

  Και το ερώτημα που τίθεται εδώ είναι το εξής: θα επηρεάσει την ελληνική αγορά ένα σενάριο με ελαφρώς πιο αυστηρή νομισματική πολιτική; Σαφώς θα επηρεάσει το κόστος δανεισμού των εισηγμένων, οι οποίες μετά από μια δεκαετία χαμηλής επενδυτικής εμπιστοσύνης βρήκαν το παράθυρο για αναδιάρθρωση του δανεισμού τους σε πιο ευνοϊκούς όρους. Εάν η νομισματική πολιτική επηρεάσει τις αποδόσεις δανεισμού, τότε οι εισηγμένες που δεν πρόλαβαν να κάνουν τις απαραίτητες κινήσεις βελτίωσης του δανειακού τους προφίλ θα δουν τα μεγέθη τους να επηρεάζονται.

  Έτσι σε αυτό το περιβάλλον οι προσαρμογές των χαρτοφυλακίων είναι ένα βήμα που λίγο έως πολύ ήταν αναμενόμενο, ειδικά από ξένα χαρτοφυλάκια με μακροπρόθεσμο ορίζοντα που αξιολογούν τα θεμελιώδη και τις προοπτικές ενός τίτλους. Ακόμη δηλαδή και οι προοπτικές να διανοίγονται θετικές ενόψει, λόγω των γνωστών λόγων των κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμης, η συνιστώσα θεμελιώδη για την επενδυτική εμπιστοσύνη είναι καταλυτική για την εισροή νέων κεφαλαίων στη Λ. Αθηνών.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, ΔΕΗ, Alpha Bank, Motor Oil, Εθνική, Πειραιώς, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΤΕ και ΕΧΑΕ ασκούν τις μεγαλύτερες πιέσεις στην αγορά, καθώς καταγράφουν απώλειες άνω του 1%, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Μυτιληναίος, Ελληνικά Πετρέλαια, Φουρλής, Coca Cola, Jumbo, ΑΔΜΗΕ, ΕΥΔΑΠ, Λάμδα, Ελλάκτωρ και Eurobank.

  Στον αντίποδα, οι Βιοχάλκο, Titan, Σαράντης, ΟΠΑΠ και ΟΛΠ βρίσκονται σε θετικά εδάφη, χωρίς όμως καμία να κινείται με κέρδη άνω του 1%, ενώ Aegean και Τέρνα Ενεργειακή δεν έχουν μεταβολή.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ