Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 18-Μαϊ-2021 13:55

  Χωρίς σαφή κατεύθυνση το Χρηματιστήριο

  Επιφυλακτικά ανοδικά το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Στο πλάγιο κανάλι της ζώνης των 900 μονάδων ισορροπεί και σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο και πάλι δεν καταφέρνει να εκδηλώσει μια πειστική αντίδραση, καθώς δεν λείπουν τα αρνητικά πρόσημα σε αρκετές δεικτοβαρείς μετοχές.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,08% στις 904,19 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 23,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 16,1 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,15% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.191,44 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,30% στις 586,34 μονάδες.

  Η αγορά κινείται στο ίδιο με χθες μοτίβο, σύμφωνα με το οποίο αρχίζει τη συνεδρίαση με ανοδικές διαθέσεις, αλλά στην πορεία τα καύσιμα εξαντλούνται και ο Γενικός Δείκτης παλεύει με το πρόσημο. Δεν θα μπορούσε άλλωστε να διατηρήσει την θετική αντίδραση όταν την ίδια ώρα λαμβάνει χώρα ένα άτυπο rotation στη διόρθωση των τίτλων του, με τον Γενικό Δείκτη να προσπαθεί να κρατήσει σχεδόν καθημερινά τη ζώνη των 900 μονάδων.

  Έντονες διεργασίες

  Αυτό που επισημαίνεται από αρκετούς εγχώριους αναλυτές είναι ότι η αγορά παρακολουθεί τις έντονες διεργασίες σε αρκετούς τίτλους, οι οποίοι είτε προσπαθούν να αφήσουν πίσω τους την πανδημική κρίση, είτε να λάβουν θέσεις στον μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας, ο οποίος θα τροφοδοτηθεί σταδιακά από τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης. Είναι δηλαδή μια μέση περίοδος, η οποία συνήθως συμβαίνει όταν η οικονομία αναμένεται να αλλάξει επίπεδο, τονίζεται χαρακτηριστικά από πηγή της αγοράς στο Capital.gr.

  Σε αυτήν την εξίσωση, είναι λογικό να βλέπουμε αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων που παραδοσιακά προκαλούν νευρικότητα και συσσώρευση στην αγορά, ενώ ένας ακόμη "άγνωστος x" είναι και η ταχύτητα των εμβολιασμών, παρά το γεγονός ότι η πρόοδος είναι ενθαρρυντική. Οι αναδιαρθρώσεις αυτές τείνουν να συμβαίνουν σε πιο βραχυπρόθεσμα χαρτοφυλάκια που θέλουν να εκμεταλλευτούν τη ρευστότητα που εξασφάλισαν από προηγούμενες θέσεις, αλλά και να διατηρήσουν σε πιο ελκυστικά επίπεδα τις αποτιμήσεις και τα σημεία νέων εισόδων.

  Πάντως, ακόμη και μέσα σε αυτή τη μεταβατική περίοδο ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται μεταξύ της αντίστασης των 920 μονάδων και της στήριξης των 870 μονάδων, έχοντας και τους "σωματοφύλακες" αλλά και τους "βιαστικούς" να ισορροπήσει. Στο ίδιο μοτίβο και ο τραπεζικός δείκτης, ήτοι στην αντίσταση των 600 μονάδων και στη στήριξη των 570 μονάδων.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, Εθνική, Titan και Aegean σημειώνουν κέρδη που ξεπερνούν ελαφρώς το 1%, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Φουρλής, Πειραιώς, Jumbo, Coca Cola, Ελληνικά Πετρέλαια, Μυτιληναίος, ΑΔΜΗΕ, ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Alpha Bank και Βιοχάλκο.

  Στον αντίποδα, το -2% της ΔΕΗ ασκεί πιέσεις στο γενικό δείκτη, όπως και το -1,39% της ΓΕΚ Τέρνα. Ήπια πτωτικά κινούνται οι ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, Eurobank, Ελλάκτωρ, Σαράντης, Motor Oil και Λάμδα, με τον ΟΛΠ να μην έχει μεταβολή.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ