Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 18-Μαϊ-2021 12:33

  Η ΕΕ λανσάρει ομόλογα ανεργίας

  Θα μπορούσε το 2021 να είναι μια από τις χειρότερες χρονιές για την αγορά ομολόγων;
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Ευρωπαϊκή Ένωση λάνσαρε ομόλογα την Τρίτη που θα μπορούσαν να ολοκληρώσουν το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης για το πρόγραμμα ανεργίας SURE, σε μια αγορά στην οποία οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων έφτασαν στα υψηλότερα επίπεδα πολλών μηνών τη Δευτέρα.

  Η ΕΕ ξεκίνησε την πώληση νέων 8ετών και 25ετών "κοινωνικών" ομολόγων την Τρίτη, σύμφωνα με το Reuterw που επικαλείται την Refinitiv.

  Η ΕΕ σχεδιάζει να συγκεντρώσει 13-15 δισ. ευρώ από τα συνολικά 19 δισ. ευρώ που απομένουν για το πρόγραμμα ανεργίας SURE κατά το β' τρίμηνο και οι αναλυτές αναμένουν ότι θα προσπαθήσει να ολοκληρώσει σε μεγάλο βαθμό τη χρηματοδότηση μέσω των σημερινών πωλήσεων.

  Τα κεφάλαια που συγκεντρώνονται στο πλαίσιο του προγράμματος SURE, το οποίο είναι ένα από τα προγράμματα της ΕΕ για την ανάκαμψη από την πανδημία, συνδέονται άμεσα με εκταμιεύσεις στα κράτη - μέλη που έχουν εγκριθεί για την καταπολέμηση της ανεργίας.

  Η πώληση έρχεται σε συνέχεια του μεγάλου χθεσινού sell-off στα κρατικά ομόλογα της ευρωζώνης εν μέσω φημολογίας ότι η ΕΚΤ μπορεί να επιβραδύνει την αγορά ομολόγων έκτακτης ανάγκης και εν μέσω ανησυχιών για την πορεία της οικονομικής μεταρρύθμισης στην Ιταλία.

  Αυτό οδήγησε τις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων χτες στα υψηλότερα επίπεδα σε διάστημα οκτώ μηνών ενώ τα ομόλογα για παράδειγμα της Γαλλίας είχαν χαμηλότερη απόδοση από τα γερμανικά.

  Ο Christoph Rieger, επικεφαλής επιτοκίων και πιστωτικής έρευνας στην Commerzbank, χαρακτήρισε το σκηνικό για τα ομόλογα SURE "προκλητικό".

  Οι αγορές ομολόγων της ευρωζώνης κινούνται σε πιο ήπιο ρυθμό την Τρίτη, με την απόδοση του γερμανικού 10ετούς, το σημείο αναφοράς για το μπλοκ, να κινείται ανοδικά κατά λιγότερο από μία μονάδα βάσης στο -0,11%. Παράλληλα, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς σημειώνει παρόμοια άνοδο στο 1,12%.

  Επίσης την Τρίτη, η Γερμανία θα συγκεντρώσει 6 δισεκατομμύρια ευρώ από τη δημοπρασία διετών ομολόγων.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ