Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 17-Μαϊ-2021 13:48

  Αψιμαχίες σε στενό εύρος στο Χρηματιστήριο Αθηνών

  Αψιμαχίες σε στενό εύρος στο Χρηματιστήριο Αθηνών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Σε ένα στενό εύρος διακύμανσης κινείται αυτήν την ώρα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δείχνει ανήμπορο να συνεχίσει την ανάκαμψη του τελευταίο διημέρου, καθώς έχει απέναντί του το αρνητικό πρόσημο της πλειονότητας των τίτλων του.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,04% στις 906,71 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 33,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 27,1 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,04% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.198,71 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,60% στις 584,15 μονάδες.

  Αν και η αγορά άρχισε τις συναλλαγές κάνοντας προσπάθειες να κινηθεί προς τις 920 μονάδες, η σταδιακή διολίσθηση αρκετών τίτλων σε αρνητικά εδάφη ανέκοψε την πορεία αυτή, με τον γενικό δείκτη να παραμένει σε ένα στενό εύρος μεταξύ 905-910 μονάδων. Έτσι, οι ανοδικοί περιορίζονται στο να ανακόψουν τις πιέσεις, οι οποίες εξακολουθούν σε ορισμένους τίτλους που βρίσκονται σε πτωτικό κανάλι, όπως αυτή της Εθνικής.

  Αναμονή…

  Αυτό που επισημαίνεται από τους περισσότερους εγχώριους αναλυτές είναι ότι η αγορά έχει θέσει στην άκρη τις μακροοικονομικές εξελίξεις και αναλώνεται σε δύο μέτωπα: το ένα είναι το εύθραυστο διεθνές κλίμα και το άλλο είναι στο χτίσιμο των τεχνικών αναχωμάτων μετά από αρκετές εβδομάδες ανόδου. Και ίσως είναι χρήσιμη για "στάση" στα τρέχοντα επίπεδα πριν η αγορά επιχειρήσει υψηλότερα, όπου και θα δοκιμάσει το ανώτατο άκρο μιας πολυετούς διακύμανσης έως τις 950 μονάδες.

  Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι την αγορά δεν επηρεάζει έστω και οριακά η υστέρηση κατά 256 εκατ. ευρώ που είχαν τα φορολογικά έσοδα του Απριλίου, ανεβάζοντας το πρωτογενές έλλειμμα του τετραμήνου Ιανουαρίου - Απριλίου στα 6,211 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 5,248 δισ. ευρώ και πρωτογενούς ελλείμματος 1,516 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2020.

  Η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων θα επαναφέρει σε τροχιά τον προϋπολογισμό της χώρας, με την αγορά να αναμένεται να αρχίσει να προεξοφλεί θετικά τις τελευταίες εξελίξεις. Όπως άλλωστε εκτιμούν και από το Υπουργείο Οικονομικών, οι φορολογικές απώλειες που συνδέονται με τα περιοριστικά μέτρα θα πάψουν να επηρεάζουν τα δημόσια έσοδα εντός των αμέσως επομένων μηνών.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, Jumbo, Titan, ΕΧΑΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, Εθνική και Μυτιληναίος ασκούν πιέσεις στον γενικό δείκτη, καταγράφοντας απώλειες άνω του 1%, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι ΟΛΠ, Βιοχάλκο, ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ, Φουρλής, ΓΕΚ Τέρνα, Σαράντης και Aegean.

  Στον αντίποδα, Alpha Bank, ΟΤΕ, Eurobank και Πειραιώς σημειώνουν κέρδη ανώτερα του 1%, με τις Λάμδα, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, Motor Oil, Coca Cola και Ελλάκτωρ να ακολουθούν με πιο περιορισμένη άνοδο.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ