Συνεχης ενημερωση

    Δευτέρα, 17-Μαϊ-2021 11:03

    Ήπια ανοδικά το Χρηματιστήριο Αθηνών

    Ήπια ανοδικά το Χρηματιστήριο Αθηνών
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

    Προσεκτικά ανοδικά κινείται σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δείχνει να δοκιμάζει τις δυνάμεις του για να επανέλθει στα πρόσφατα υψηλά, ήτοι στη ζώνη των 920 μονάδων, χωρίς ωστόσο να προχωρά σε μεγάλες κινήσεις που να εμπεριέχουν ρίσκο.

    Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,56% στις 912,20 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 9,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 6,6 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,55% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.111,63 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 1,45% στις 589,08 μονάδες.

    Συσσώρευση διαρκείας…

    Σε αντίθεση με το 6ήμερο πτωτικό σερί του τραπεζικού δείκτη, το ΧΑ σήμερα έχει σημαντικές βοήθειες από τον κλάδο, ο οποίος είχε συγκρατήσει την προηγούμενη εβδομάδα και τον γενικό δείκτη. Μένει τώρα να φανεί εάν ο κλάδος ολοκλήρωσε την εσωτερική του διόρθωση, ή τα σημερινά κέρδη είναι μια αντίδραση σε μια μεγαλύτερη χρονικά περίοδο, που μπορεί να απειλήσουν την παραμονή της αγοράς στα πρόσφατα υψηλά των 52 εβδομάδων.

    Το ζητούμενο είναι η τεχνική διόρθωση των τίτλων που συγκράτησαν την αγορά πέριξ των 900 μονάδων να μην συμπέσει χρονικά με τη συνέχιση της αρνητικής πορείας του τραπεζικού κλάδου, καθώς, όπως επισημαίνουν οι περισσότεροι εγχώριοι αναλυτές, θα δούμε τον γενικό δείκτη να ξαναδοκιμάζει το κατώτατο εύρος της συσσώρευσης, ήτοι στις 880 μονάδες. Σε κάθε όμως περίπτωση, οι 860 μονάδες είναι το επίπεδο που δεν πρέπει να διασπάσει καθοδικά ο γενικός δείκτης για να κρατήσει την μεσοπρόθεσμη ανοδική φορά.

    Επιχειρηματικά πάντως, η αγορά βρίσκεται σε ρυθμούς ανακοίνωσης αποτελεσμάτων, τα οποία δίνουν τη δυνατότητα διόρθωσης θέσεων αλλά και τοποθετήσεων με πιο μακροπρόθεσμο χαρακτήρα. Οι εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο δείχνουν να ομαλοποιούνται μετά και την μετοχική προσαρμογή της Πειραιώς, ενώ κάποιες εστίες αβεβαιότητας από άλλους τίτλους τείνουν να εξαλείφονται. Βέβαια, την ερχόμενη Παρασκευή λήγουν τα παράγωγα του Μαΐου, ενώ το βράδυ της ίδιας ημέρας η Moody’s αναμένεται να ανακοινώσει την έκθεση της για το ελληνικό αξιόχρεο.

    Στο ταμπλό

    Στο ταμπλό τώρα, η Λάμδα σημειώνει κέρδη 2,93%, με τις Alpha bank, Eurobank, ΔΕΗ, Ελληνικά Πετρέλαια, Πειραιώς, Ελλάκτωρ, Aegean, ΕΥΔΑΠ και ΓΕΚ Τέρνα να ακολουθούν με άνοδο που ξεπερνά το 1%.

    Ήπια ανοδικά κινούνται οι Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil, ΟΛΠ, Φουρλής, Βιοχάλκο, ΑΔΜΗΕ, Εθνική, Coca Cola και ΟΤΕ, ενώ στον αντίποδα, ήπια πτωτικά κινούνται οι ΟΠΑΠ, Jumbo, ΕΧΑΕ, Σαράντης, Titan και Μυτιληναίος.

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ