Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 17-Μαϊ-2021 08:39

  Α - Quant: Τι προμηνύει ο υψηλός πληθωρισμός στις ΗΠΑ;

  Α - Quant: Τι προμηνύει ο υψηλός πληθωρισμός στις ΗΠΑ;
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Άλλη μια ενδιαφέρουσα εβδομάδα πέρασε για τις αγορές μιας και ο πληθωρισμός που ανακοινώθηκε στις ΗΠΑ (4.2% τον Απρίλιο, σε ετήσιο επίπεδο) αποτελεί τιμή που είχαμε να δούμε από την κρίση του 2008. Τα αρνητικά αποτελέσματα από την αγορά εργασίας είχαν δημιουργήσει προσδοκίες πως η FED θα συνέχιζε να τυπώνει τα 120 δισ. δολάρια το μήνα, όπως κάνει μέχρι σήμερα. Ο υψηλός πληθωρισμός όμως ανατρέπει τα δεδομένα και πλέον η FED είναι σε δίλημμα για το αν θα πρέπει να "σφίξει" τη νομισματική της πολιτική ή όχι. Οι αποδόσεις των ομολόγων κινήθηκαν ανοδικά και επί του παρόντος το δεκαετές των ΗΠΑ βρίσκεται κοντά στο 1.63%.

  Στην Ευρώπη, οι οικονομικές ανακοινώσεις είχαν θετικό αντίκτυπο και σε αυτό πρέπει να προστεθεί το γεγονός πως ο ρυθμός των εμβολιασμών έχει αυξηθεί και αυτό ήδη αποτυπώνεται σε αριθμό κρουσμάτων και θανάτων.

  Οι αγορές μετοχών, μετά το σοκ του πληθωρισμού την Τετάρτη, έδειξαν να ανακάμπτουν ενώ το δολάριο που παροδικά ενισχύθηκε, συνέχισε την πτωτική του πορεία. Ο χρυσός συνέχισε ανοδικά, το πετρέλαιο είχε σταθεροποιητικές τάσεις ενώ μεγάλη ήταν η πτώση του Bitcoin.

  Αυτήν την εβδομάδα, η Ευρώπη παίρνει τη σκυτάλη ανακοινώνοντας τον πληθωρισμό ενώ κομβικής σημασίας είναι η ανακοίνωση των πρακτικών της FED την Τετάρτη για τη νομισματική και οικονομική πολιτική των ΗΠΑ (Federal Open Market Committee - FOMC) που αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον μετά τις τελευταίες εξελίξεις. Οι υπόλοιπες αξιοσημείωτες ανακοινώσεις της εβδομάδας, είναι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης, η ανεργία στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα επιτόκια στην Κίνα, οι λιανικές πωλήσεις και η ανεργία στην Αυστραλία και οι δείκτες ΡΜΙ στις σημαντικότερες οικονομίες.

  SP500

  Πτωτικά έκλεισε την περασμένη εβδομάδα ο αμερικανικός δείκτης SP500, κλείνοντας στις 4,172 μονάδες και απώλειες 1.30% περίπου. Κομβικής σημασίας για το δείκτη ήταν η ανακοίνωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ την Τετάρτη που συνέτεινε στην πτώση που ήδη είχε ξεκινήσει από τις αρχές της εβδομάδας ενώ οι άνοδοι της Πέμπτης και της Παρασκευής συνέτειναν στον περιορισμό της ζημιάς χωρίς ωστόσο να καταφέρουν να αναστρέψουν πλήρως την εικόνα. Μια κάποια αναταραχή έχει προκληθεί και από την ένταση μεταξύ Ισραήλ – Παλαιστίνης ενώ νωρίς την τρέχουσα εβδομάδα, τα futures του δείκτη άνοιξαν στο κόκκινο κυρίως λόγω των απογοητευτικών αποτελεσμάτων στις λιανικές πωλήσεις στην Κίνα. Ο SP500 παραμένει κοντά στα υψηλά όλων των εποχών και μολονότι οι τριγμοί είναι έντονοι, η ανοδική του τάση δε φαίνεται να έχει μεταβληθεί ακόμη. Σημαντική είναι η ανακοίνωση των πρακτικών της FED την προσεχή Τετάρτη.

  DAX30

  Ελαφρώς ανοδικά έκλεισε ο γερμανικός δείκτης DAX30 την προηγούμενη εβδομάδα, στις 15,451 μονάδες, σημειώνοντας κέρδη 0.30% περίπου, έστω κι αν η μεταβλητότητα ήταν αυξημένη με χαμηλά εβδομάδας στις 14,800 μονάδες. Η Ευρώπη είχε θετικές οικονομικές ανακοινώσεις που συνέτειναν σε ένα θετικό κλίμα το οποίο ενισχύεται λόγω και της επιτάχυνσης των εμβολιασμών που δίνουν ελπίδες για το τέλος της πανδημίας και ταχύτερη οικονομική ανάκαμψη. Ο δείκτης είναι πολύ κοντά στα υψηλά του και οι αγοραστές προσδοκούν πως σύντομα μπορεί να τα σπάσει.

  FTSE100

  Διορθωτική η περασμένη εβδομάδα για τον βρετανικό δείκτη FTSE100 που έκλεισε στις 7,048 μονάδες και απώλειες της τάξης του 0.85%. Η μεταβλητότητα ήταν υψηλή, φέρνοντας τον δείκτη μεσοβδόμαδα ακόμη και κάτω από τις 6,800 μονάδες αλλά στα θετικά συγκαταλέγεται ότι ανέκτησε τις 7,000 μονάδες, παραμένοντας στην ανοδική του τάση που έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετούς μήνες. Το στοίχημα για μεγαλύτερη άνοδο είναι πάνω από τις 7,145 μονάδες ενώ τυχόν επαναφορά κάτω από τις 7,000 μονάδες θα δώσει περαιτέρω πιθανότητες προς τα κάτω.

  Χρυσός

  Συνέχισε ανοδικά ο χρυσός για άλλη μία εβδομάδα, κλείνοντας στα $1,844 και κέρδη 0.70% περίπου. Είναι γεγονός πως ο υψηλός πληθωρισμός που ανακοινώθηκε στις ΗΠΑ, ευνοεί τον χρυσό που έχει καταφέρει από τις αρχές Μαρτίου να σημειώσει αξιοσημείωτη άνοδο που βοηθιέται κι από την άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων. Ο χρυσός στο κοντινό μέλλον θα εξαρτηθεί από τη νομισματική πολιτική που θα ακολουθηθεί κυρίως στις ΗΠΑ, από τις αποδόσεις των ομολόγων και από την πορεία της πανδημίας. Πάνω από τα $1,875 οι πιθανότητες για περαιτέρω άνοδο είναι αυξημένες ενώ κάτω από τα $1,808 (χαμηλά προηγούμενης εβδομάδας) στοιχειοθετούνται συνθήκες πιθανής αναστροφής τάσης. 

  Πετρέλαιο

  Άλλη μια ανοδική εβδομάδα είδαμε για το πετρέλαιο, με τα futures του επομένου μήνα να κλείνουν στα $65.52, έχοντας κέρδη λίγο πάνω από 1%. Ο υψηλός πληθωρισμός, η επανάκαμψη της αγοράς μετοχών προς το τέλος της εβδομάδας και η επαναλειτουργία του Colonial Pipeline επηρέασαν το πετρέλαιο αυτήν την εβδομάδα καθώς και η πανδημία που πλήττει χώρες – καταναλωτές του πετρελαίου όπως η Ινδία και η Βραζιλία. Οι προβλέψεις του ΟΠΕΚ για τη ζήτηση παραμένουν αισιόδοξες και πολλοί αγοραστές στοχεύουν σε πρώτη φάση στα υψηλά έτους κοντά στα $68 και γιατί όχι και στα $70. Χρειάζεται πτώση κάτω από τα $63 για να αναθαρρήσουν οι πωλητές.

  EURUSD (Ευρώ – Δολάριο ΗΠΑ)

  Ελαφρώς πτωτική ήταν η προηγούμενη εβδομάδα για το EURUSD που άνοιξε στο 1.2161 και έκλεισε στο 1.2145. Ο υψηλός πληθωρισμός στις ΗΠΑ που ανακοινώθηκε την Τετάρτη, έφερε την ισοτιμία κοντά στο 1.2050 αλλά την Πέμπτη και την Παρασκευή ενισχύθηκε και περιόρισε τις απώλειες. Τα νέα από την Ευρώπη ήταν πιο θετικά κυρίως στο οικονομικό κλίμα σε Ευρωζώνη και Γερμανία αλλά αυτό αντισταθμίστηκε από τον υψηλό πληθωρισμό που ανακοίνωσε η Γερμανία, στο 2%. Σημαντική είναι η ανακοίνωση των πρακτικών της FED την Τετάρτη όπου αναμένεται η αντίδρασή της, μετά τα πρόσφατα αποτελέσματα σε ανεργία και πληθωρισμό. Η ανοδική τάση ευνοείται πάνω από το 1.2180 και προς τα κάτω, η πρώτη σημαντική στήριξη βρίσκεται κοντά στο 1.2050.

  GBPUSD (Βρετανική Στερλίνα – Δολάριο ΗΠΑ)

  Δεύτερη κατά σειρά έντονα ανοδική εβδομάδα είδαμε για το GBPUSD, με άνοιγμα στο 1.4004 και κλείσιμο στο 1.4094. Η αδυναμία του δολαρίου σε συνδυασμό με τη δυνατή στερλίνα που ενισχύθηκε λόγω των βελτιωμένων αποτελεσμάτων της οικονομίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, στο ΑΕΠ, στο εμπορικό ισοζύγιο, στη βιομηχανική παραγωγή και στη μεταποίηση, ώθησαν την ισοτιμία σταθερά πάνω από το 1.40. Ο προφανής επόμενος στόχος των αγοραστών είναι τα υψηλά έτους στο 1.4240 αλλά αυτή εβδομάδα λόγω της ανακοίνωσης των πρακτικών της FED, η ισοτιμία ενδέχεται να έχει υψηλή μεταβλητότητα.

  USDJPY (Δολάριο ΗΠΑ – Ιαπωνικό Γιεν)

  Καθαρά ανοδική η περασμένη εβδομάδα για το USDJPY, το οποίο άνοιξε στο 108.56 και έκλεισε στο 109.34. Οι αποδόσεις των ομολόγων κινήθηκαν ανοδικά και το USDJPY που επηρεάζεται πολύ από αυτές, αρχίζει να πλησιάζει την τιμή ορόσημο του 110 και πάλι. Επίσης το γιεν εμφανίστηκε αδύναμο, κυρίως λόγω του Πρωθυπουργού της Ιαπωνίας Haruhiko Kuroda περί αδύναμης ανάπτυξης στη χώρα. Η εβδομάδα ίσως έχει υψηλή μεταβλητότητα, κυρίως προς το μέσον της αλλά μια συνεχιζόμενη ανοδική πορεία των αποδόσεων των ομολόγων μπορεί να φέρει την ισοτιμία πάνω από το 110. 

  EURJPY (Ευρώ – Ιαπωνικό Γιεν)

  Το EURJPY συνεχίζει την εντυπωσιακή ανοδική του πορεία αφού την προηγούμενη εβδομάδα άνοιξε στο 132.02 και έκλεισε στο 132.80. Το ευρώ ήταν ουδέτερο προς θετικό αλλά το αδύναμο γιεν, έδωσε περιθώρια ανόδου στην ισοτιμία. Με τέτοια ισχυρή ανοδική τάση, πολλοί αγοραστές ονειρεύονται τιμές κοντά στο 137.50 που αποτελεί υψηλό από τις αρχές του 2018 αλλά υπάρχει πιθανότητα να εμφανιστούν και πωλητές που θα θελήσουν να κατοχυρώσουν κέρδη.

  EURGBP (Ευρώ – Βρετανική Στερλίνα)

  Πτωτικά κινήθηκε το EURGBP την περασμένη εβδομάδα, ανοίγοντας στο 0.8682 και κλείνοντας στο 0.8615. Η στερλίνα εμφανίστηκε πιο ενισχυμένη σε σχέση με το ευρώ αφού τα οικονομικά αποτελέσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν ενθαρρυντικά, σε σχέση με αυτά της Ευρώπης που ήταν ανάμεικτα. Η ισοτιμία δεν αποκλείεται να συνεχίσει πτωτικά, αν οι συνθήκες παραμείνουν ίδιες, προσεγγίζοντας την περιοχή του 0.85. 

  USDCAD (Δολάρια ΗΠΑ – Δολάριο Καναδά)

  Ακόμη μια πτωτική εβδομάδα είδαμε για το USDCAD, την έκτη κατά σειρά, με άνοιγμα στο 1.2121 και κλείσιμο στο 1.2099. Η οικονομία του Καναδά δείχνει να πηγαίνει καλά στους τομείς της μεταποίησης και της χονδρικής αλλά κυρίως μέσω της ανοδικής τιμής του πετρελαίου που αποτελεί και το κύριο εξαγωγικό αγαθό της χώρας. Από την άλλη πλευρά, το νόμισμα των ΗΠΑ βρίσκεται σε πτώση από τα τέλη Μαρτίου και έτσι δεν αποκλείεται να δούμε για πρώτη φορά από το 2015, την ισοτιμία να οδηγείται κάτω από το 1.20.

  USDCHF (Δολάριο ΗΠΑ – Ελβετικό Φράγκο)

  Πρακτικά ουδέτερη ήταν η περασμένη εβδομάδα για το USDCHF, που άνοιξε και έκλεισε στην περιοχή τιμών του 0.9005 – 0.9010. Η μεταβλητότητα δεν ήταν μειωμένη και η ισοτιμία επηρεάστηκε κυρίως από τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ και τις αναταράξεις που προκάλεσε στο δολάριο. Φαίνεται πως το 0.90 αποτελεί πολύ ισχυρή στήριξη για το USDCHF και πολλοί αγοραστές εμφανίζονται σε αυτά τα επίπεδα τιμών, που θα μπορούσαν να ωθήσουν την ισοτιμία σε υψηλότερα επίπεδα.

  AUDUSD (Δολάριο Αυστραλίας – Δολάριο ΗΠΑ)

  Πτωτική η περασμένη εβδομάδα για το AUDUSD, που άνοιξε στο 0.7858 και έκλεισε στο 0.7781. Τα αποτελέσματα της Αυστραλίας δεν ήταν αρνητικά, το δολάριο ΗΠΑ συνέχισε να πιέζεται αλλά ωστόσο η ισοτιμία κινήθηκε προς τα κάτω. Οι λιανικές πωλήσεις της Κίνας όπως ανακοινώθηκαν λίγο νωρίτερα ήταν κατώτερες του αναμενομένου και έτσι το AUDUSD συνεχίζει να πιέζεται προς τα κάτω αλλά σημαντική ήταν η δήλωση του Antony Blinken (Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ) πως οι ΗΠΑ προτίθενται να στηρίξουν την Αυστραλία στη διαμάχη της με την Κίνα. Σημαντική στήριξη για την ισοτιμία το 0.7675 ενώ πάνω από το 0.7890, υπάρχουν ελπίδες για τιμές κοντά στο 0.80.

  Bitcoin

  Με ισχυρή διόρθωση πορεύτηκε το Bitcoin την προηγούμενη εβδομάδα, με κλείσιμο στα $46,445 και απώλειες που ξεπέρασαν το 20%. Το μεγάλο γεγονός που επηρέασε όλα τα κρυπτονομίσματα ήταν οι δηλώσεις του Elon Musk, ο οποίος ανέφερε πως η εταιρεία του σταματάει να δέχεται το Bitcoin λόγω μεγάλης κατανάλωσης ενέργειας που απαιτείται για την εξόρυξή του και τις συνέπειες που έχει αυτό στο περιβάλλον. Μετά από αυτή τη δήλωση, οι αγορές των κρυπτονομισμάτων (με εξαίρεση ίσως το Ethereum και το Cardano) είναι σε ισχυρή διορθωτική τάση, η οποία ενισχύεται και λόγω της ανακοίνωσης του Υπουργείου Δικαιοσύνης και της Υπηρεσίας Εσωτερικών Εσόδων των ΗΠΑ ότι η εταιρεία Binance που είναι ένα από τα μεγαλύτερα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων στον κόσμο, βρίσκεται υπό έρευνα. To Bitcoin υποχωρεί κι άλλο την τρέχουσα εβδομάδα, ήδη κινείται κάτω από τα $44,000 και είναι φυσικό να υπάρχει διάχυτη ανησυχία.

  www.a-quant.com

  www.algo-profits.com

  H aQuant αναπτύσσει και παρέχει εργαλεία και υπηρεσίες σε θεσμικούς επενδυτές, hedge funds, επιχειρήσεις & family offices με σκοπό να ενισχύσει την ικανότητά τους στην κατανομή κεφαλαίου και τις αποδόσεις τους. Η aQuant αναλύει και μοντελοποιεί μια σειρά οικονομικών χρονοσειρών με τη χρήση αλγορίθμων Τεχνητής Νοημοσύνης και Μηχανικής Μάθησης.

  Η ομάδα της aQuant αποτελείται από ειδικούς στην Τεχνητή Νοημοσύνη, την Πληροφορική, στα IT Services, στα Υπολογιστικά Χρηματοοικονομικά και στο Trading με πάνω από 25 χρόνια εμπειρίας ο καθένας, έχοντας εργαστεί σε Hedge funds, χρηματοοικονομικές εταιρείες, ερευνητικά ινστιτούτα και πανεπιστήμια. Η έδρα της aQuant είναι στην Κύπρο και διαθέτει επίσης γραφεία στην Αθήνα και το Λονδίνο.   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ