Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 14-Μαϊ-2021 22:42

  Τρίτη διαδοχική εβδομάδα κερδών για το αργό

  Τρίτη διαδοχική εβδομάδα κερδών για το αργό
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ανοδικά κινήθηκε το πετρέλαιο την Παρασκευή, ενώ με κέρδη ολοκλήρωσε και την εβδομάδα, καθώς τέθηκε ξανά σε λειτουργία ο βασικός αγωγός καυσίμων Colonial στις ΗΠΑ, που παρέμεινε για αρκετές ημέρες κλειστός μετά από την κυβερνοεπίθεση που δέχθηκε η εταιρεία, ασκώντας πιέσεις στις τιμές των βραχυπρόθεσμων συμβολαίων του αργού.

  Η Colonial Pipeline ανακοίνωσε την Τετάρτη την πλήρη επαναλειτουργία του αγωγού των 500 μιλίων, ο οποίος καλύπτει περίπου το 45% των αναγκών καυσίμων στην Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ. Το κλείσιμο του αγωγού στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας προκάλεσε ελλείψεις βενζίνης και οδήγησε στο κλείσιμο σειράς πρατηρίων σε όλες τις νοτιοανατολικές περιοχές.

  Οι φόβοι για παρατεταμένο κλείσιμο του αγωγού που θα μπορούσε να περιορίσει σημαντικά τη δραστηριότητα των διυλιστηρίων και πίεσε χαμηλότερα τα βραχυπρόθεσμα συμβόλαια έχουν πλέον εκλείψει, σημειώνει ο Robert Yawger της Mizuho Securities, προσθέτοντας ότι η άνοδος της τιμής του καυσίμου αποδίδεται στο γεγονός ότι τα διυλιστήρια προσπαθούν να επεξεργαστούν όσο το δυνατόν περισσότερο αργό μπορούν προκειμένου να καλύψουν το κενό από τις πέντε μέρες που έμεινε κλειστός ο αγωγός.

  Η RBC υπολόγισε ότι η διακοπή λειτουργίας του αγωγού είχε ως αποτέλεσμα την έλλειψη 7,5 εκατομμυρίων βαρελιών βενζίνης στην ανατολική ακτή και 6 εκατομμυρίων βαρελιών διυλισμένων προϊόντων, ήτοι συνολικής ποσότητας 13,5 εκατομμυρίων βαρελιών.

  Έτσι, την Παρασκευή, το συμβόλαιο Ιουνίου για το αργό τύπου West Texas Intermediate ενισχύθηκε κατά 1,55 δολάρια ή 2,4% και έκλεισε στα 65,37 δολάρια το βαρέλι.

  Αντίστοιχα, το πετρέλαιο τύπου Brent παράδοσης Ιουλίου πρόσθεσε 1,66 δολάρια ή 2,5% και τερμάτισε την ημέρα στα 68,71 δολάρια το βαρέλι.

  Τα κέρδη της Παρασκευής βοήθησαν και τα δύο συμβόλαια να καλύψουν τις μέχρι σήμερα εβδομαδιαίες απώλειές τους και να κλείσουν το πενθήμερο κατά 0,7% και 0,6% υψηλότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Dow Jones Market Data, σημειώνοντας την τρίτη διαδοχική εβδομάδα ανόδου.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ