Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 14-Μαϊ-2021 17:34

  Με κέρδη το Χρηματιστήριο - Στην "απομόνωση" οι τράπεζες

  Με κέρδη το Χρηματιστήριο - Στην "απομόνωση" οι τράπεζες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Ισχυρές στηρίξεις στη ζώνη των 900 μονάδων επέδειξε σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και δεν κατάφερε να εκδηλώσει μια ισχυρή αντίδραση, έχοντας μάλιστα για έκτη συνεχόμενη συνεδρίαση να αντιμετωπίσει την πτώση των τραπεζών, εντούτοις μπόρεσε στο τελευταίο ημίωρο να ενεργοποιήσει τις αγοραστικές δυνάμεις και να κλείσει σε θετικά εδάφη.

  Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,85% στις 907,08 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 897,86 μονάδων (-0,17%) και 907,42 μονάδων (+0,89%). Ο τζίρος ανήλθε στα 83,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 55,6 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 17,1 εκατ. τεμάχια.

  Η αύξηση του τζίρου σήμερα αποδόθηκε κυρίως στη μετοχή της Alpha Bank, η οποία μάλιστα μέσω και τριών πακέτων στην τιμή των 1,29 ευρώ, ανέβασε τη συναλλακτική δραστηριότητα κατά 20,9 εκατ. ευρώ και τον όγκο κατά 16,1 εκατ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,87%, στις 2.199,51 μονάδες, ενώ στο +0,19% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.375,68 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,53% στις 580,65 μονάδες, καταγράφοντας μάλιστα την έκτη συνεχόμενη πτωτική του συνεδρίαση.

  Στο επίπεδο της εβδομάδας, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,12%, ενώ ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 0,46%. Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε απώλειες 5,39%.

  Κόντρα στις τράπεζες

  Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε σήμερα την έκτη συνεχόμενη πτωτική του συνεδρίαση, χάνοντας πάνω από 5% σε ένα πενθήμερο κατά το οποίο μόνο η... Πειραιώς διεσώθη. Όμως η υπόλοιπη αγορά έδειξε αντοχές σε αυτήν την τραπεζική διόρθωση, με τον γενικό δείκτη μάλιστα να κλείνει με σημαντικά κέρδη, τα οποία υποστηρίχθηκαν τόσο από τον ενεργειακό όσο και από τον κατασκευαστικό κλάδο.

  Ωστόσο, παρά τις αντοχές, ο γενικός δείκτης ακόμη βρίσκεται στον ίδιο στόχο το τελευταίο 20ήμερο: Την αποφασιστική υπέρβαση των 910 μονάδων. Μιας αντίστασης που έχει ταλαιπωρήσει την αγορά, αν και ουδείς μπορεί να βάλει απόλυτο αρνητικό πρόσημο στις τελευταίες προσπάθειες διάσπασής της, δεδομένου του ότι μέσα σε αυτόν τον μήνα οι τραπεζικές εξελίξεις δεν επέτρεψαν την ανάληψη μεγάλου ρίσκου, ακόμη και αν τα μέχρι στιγμής εταιρικά αποτελέσματα ήταν ισχυρά.

  Διαφυγή προ των πυλών

  Το χρονοδιάγραμμα για το άνοιγμα περισσότερων οικονομικών δραστηριοτήτων αλλά και τα πρώτα μηνύματα από το μέτωπο των αποτελεσμάτων τριμήνου διατήρησαν την επαφή της αγοράς με τα πρόσφατα υψηλά των 52 εβδομάδων, σχολιάζει ο Μ. Χατζηδάκης της Beta Securities. Παρά την έντονη μεταβλητότητα και την ασταθή εικόνα που παρουσιάζουν οι αμερικανικοί δείκτες η ελληνική αγορά έχει σταθεί ικανοποιητικά, απορροφώντας πιέσεις και προσφορά χωρίς να χαλάσει το θετικό κλίμα που χτίζεται συστηματικά τους τελευταίους τρεις μήνες. Στο όχι πολύ μακρινό παρελθόν η συσχέτιση με τον διεθνή παράγοντα σε διορθωτικές φάσεις είχε την τιμητική της καθώς το ρηχό βάθος της αγοράς δημιουργούσε ακραίες καταστάσεις μεταβλητότητας και προβληματισμό ως προς την αντίληψη των αποτιμήσεων.

  Φαίνεται ότι πλέον υπάρχει ένα πιο συστηματικό ενδιαφέρον το οποίο βασίζεται σε α) τις αυξημένες κρατήσεις της τουριστικής περιόδου οι οποίες θα ενισχύσουν το ΑΕΠ β) την έναρξη των εισροών για επενδυτικές δράσεις από το ταμείο ανάκαμψης γ) την ανθεκτικότητα των μεγεθών του 2020 αλλά και το ικανοποιητικό ξεκίνημα που καταγράφεται στα αποτελέσματα του α’ τριμήνου. Οι αναθεωρημένες προς το καλύτερο εκτιμήσεις των πιστοληπτικών οίκων για την πορεία του ΑΕΠ το 2021 λειτούργησαν υποστηρικτικά ενώ οι 10 εταιρείες που έχουν δημοσιεύσει αποτελέσματα α’ τριμήνου ως τώρα είναι όλες κερδοφόρες με αύξηση στο αποτέλεσμα της τελικής γραμμής.

  Η τεχνική εικόνα

  Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης χωρίς να χάσει την επαφή του με τα υψηλά έτους βρίσκεται σε φάση συσσώρευσης στην οριογραμμή των 900 μονάδων. Τα ανοδικά αντανακλαστικά ενεργοποιήθηκαν στις 880 μονάδες, ζώνη σημαντικής ισχύος για την ανοδική τάση αφού εκτός από την πλαγιοανοδική τάση διέρχεται και ο κινητός μέσος των 30 ημερών. Παρά την φυσιολογική κόπωση των δεικτών μετά το ράλι των 9 ανοδικών εβδομάδων η διόρθωση κρίνεται απόλυτα ελεγχόμενη και φυσιολογική δίνοντας μάλιστα ανάσα στους ταλαντωτές ο οποίοι είχαν "κοκκινίσει" ακόμα και στα εβδομαδιαία διαγράμματα.

  Οι 860 μονάδες είναι το κατώτατο επίπεδο που δεν πρέπει να διασπάσει ο Γενικός Δείκτης για να κρατήσει την μεσοπρόθεσμη ανοδική φορά ενώ ανοδικά οι 950 μονάδες είναι το επόμενο δύσκολο οχυρό αντίστασης των πωλητών. Η απορρόφηση πάντως της προσφοράς σε μικρό σχετικά εύρος κίνησης και με αυξημένο τζίρο είναι ότι καλύτερο για τους αγοραστές οι οποίοι δείχνουν να κερδίζουν μικρές μάχες ακόμα και σε ημέρες που η αγορά κλείνει πτωτικά παίρνοντας αποστάσεις από τα χαμηλά ημέρας. Το πλεονέκτημα επομένως βραχυπρόθεσμα είναι υπέρ το αγοραστών και η διάσπαση των 910 μονάδων με κλείσιμο πάνω από την εν λόγω ζώνη θα δώσει χαρακτήρα διαφυγής από την συσσώρευση, καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης.

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, η ΕΥΔΑΠ σημείωσε άλμα 5,11%, με την Aegean να ενισχύεται κατά 4,26% και τα Ελληνικά Πετρέλαια κατά 3,05%. Άνω του 2% ήταν η άνοδος σε Titan, Motor Oil και Μυτιληναίο και άνω του 1% σε ΟΠΑΠ, Jumbo, ΟΤΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Ελλάκτωρ, Σαράντη, ΑΔΜΗΕ και Βιοχάλκο.

  Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΕΧΑΕ, ΟΛΠ, Λάμδα, Φουρλή, ΔΕΗ και Alpha Bank, ενώ η Πειραιώς, αν και προσπάθησε ανοδικά, έκλεισε χωρίς μεταβολή. Στον αντίποδα, σε αρνητικά εδάφη έκλεισαν οι Εθνική, Τέρνα Ενεργειακή και Coca Cola, με τη Eurobank να σημειώνει τις μεγαλύτερες απώλειες, ήτοι 1,64%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ