Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 13-Μαϊ-2021 15:16

  Βρίσκει... ενέργεια για τις 900 μονάδες το Χρηματιστήριο

  Βρίσκει... ενέργεια για τις 900 μονάδες το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 16:18

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Όχι μόνο κατάφερε να ανατρέψει το πρωινό -1,64% το Χρηματιστήριο Αθηνών αλλά βρίσκει και την ενέργεια, κυρίως από τη ΔΕΗ, για να ανακτήσει τις 900 μονάδες, πετυχαίνοντας να αλλάξει και την πτωτική πορεία του τελευταίου διημέρου. 

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,93% στις 903,04 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 66,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 35,1 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,97% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.192,07 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει άνοδο 0,36% στις 590,67 μονάδες.

  Σημαντική τελικά αποδείχθηκε τελικά η στήριξη των 2.130 μονάδων στον FTSE 25, ο οποίος μόλις είδε τα επίπεδα να απειλούνται ενεργοποίησε τις άμυνές του και μάζεψε τις απώλειες. Η διάσπαση των 2.130 μονάδων θα επιτάχυνε τις πιέσεις, με το επόμενο επίπεδο στήριξης να εντοπίζεται στις 2.050 μονάδες. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η κύρια στήριξη στον γενικό δείκτη είναι στις 860 μονάδες, εντούτοις ο δείκτης δείχνει αντοχές και στις 880 και 870 μονάδες τον τελευταίο μήνα. 

  Ζητούμενο η αντίδραση των τραπεζών

   
  Από τις 7 Μαΐου, όταν ο τραπεζικός δείκτης προσέγγισε ενδοσυνεδριακά τις 640 μονάδες άρχισε η διορθωτική πορεία του κλάδου, με μέχρι τώρα να έχει καταγράψει τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις. Μαζί με τη σημερινή πτώση, οι απώλειες πλησιάζουν το 10%, με τον κλάδο να έχει σαφώς εισέλθει σε ένα πτωτικό κανάλι, το οποίο τροφοδοτήθηκε και από τη διεθνή πτώση και από τις προσδοκίες, που δεν επιβεβαιώθηκαν, από τον MSCI. 

  Το ζητούμενο επομένως είναι η αντίδραση, καθώς ο κλάδος είναι αυτός που δίνει κατά βάση τον ρυθμό στη Λ. Αθηνών. Και σύμφωνα με τους περισσότερους αναλυτές, η αντίδραση αυτή δεν θα έρθει, ή δεν θα έχει βάση και θεμέλια, εάν δεν ολοκληρωθούν οι μετοχικές ανακατατάξεις σε επιλεγμένους τίτλους. Μέχρι τότε η μεταβλητότητα θα είναι έντονη, επηρεάζοντας σημαντικά ολόκληρη την αγορά. 

  Αυτό όμως που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι ότι οι εγχώριοι αναλυτές διαχωρίζουν τις προοπτικές του κλάδου σε βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες, με τις πρώτες να είναι αρνητικές και τις δεύτερες θετικές. Η τρέχουσα εικόνα δεν θα πρέπει να συγχέεται με τη μακροπρόθεσμη, όπως άλλωστε έχουν επισημάνει και οι ξένοι αναλυτές, δεδομένου ότι ο κλάδος προχωρά με γοργά βήματα στην εξυγίανσή του, με το 2021 να είναι ένα έτος ορόσημο για ορισμένες τράπεζες καθώς θα καταφέρουν να μειώσουν τους δείκτες NPEs σε μονοψήφια ποσοστά.

  Στο ταμπλό


  Στο ταμπλό τώρα, η ΔΕΗ έδωσε το σήμα της αντίδρασης με κέρδη 3,90%, με την Alpha Bank, τον Ελλάκτωρα, την Τέρνα Ενεργειακή και την Jumbo να σημειώνουν άνοδο ανώτερη του 2%. Άνω του +1% είναι τα κέρδη σε Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΤΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Πειραιώς, ΕΥΔΑΠ, Μυτιληναίο και Λάμδα. 

  Ήπια ανοδικά κινούνται οι ΟΠΑΠ, Motor Oil, ΕΧΑΕ, Σαράντης, ΑΔΜΗΕ και ΟΛΠ, ενώ στον αντίποδα Titan, Coca Cola και Εθνική έχουν περιορίσει κάτω του 1% τις απώλειες τους. Άνω του -1% κινούνται οι Aegean, Eurobank και Φουρλής, ενώ η Βιοχάλκο είναι στο -2,65%. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ