Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 12-Μαϊ-2021 17:24

  "Βάρυνε" το Χρηματιστήριο η Εθνική

  "Βάρυνε" το Χρηματιστήριο η Εθνική
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Μπορεί να κατάφερε να ανακόψει μεγάλο μέρος του πτωτικού κύματος, αλλά δεν μπόρεσε να αναστρέψει το αρνητικό πρόσημο σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο βρέθηκε υπό την πίεση αρκετών δεικτοβαρών τίτλων εν μέσω ενός περίπλοκου διεθνούς περιβάλλοντος που μείωσε τις διαθέσεις ανάληψης ρίσκου.

  Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,15% στις 894,70 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 890,76 μονάδων (-0,59%) και 901,88 μονάδων (+0,65%). Ο τζίρος ανήλθε στα 91,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 52,8 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 2 εκατ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,44%, στις 2.171,11 μονάδες, ενώ στο +2,70% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.371,10 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,40% στις 588,58 μονάδες.

  Παρά το γεγονός ότι η αγορά έχει κάνει μια καλή διόρθωση, οι αγοραστές στο μεγαλύτερο μέρος του ταμπλό παραμένουν μουδιασμένοι, μετά και τις αναταράξεις των τελευταίων τριών συνεδριάσεων. Και όπως επισημαίνουν αρκετοί εγχώριοι αναλυτές, αυτή η εικόνα σαφώς έχει συνδεθεί με το εύθραυστο διεθνές κλίμα (μετά και τα στοιχεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ) και τις διαθέσεις ανάληψης ρίσκου από τους ξένους, αλλά και από τη διορθωτική πορεία του τραπεζικού κλάδου.

  Και όπως σχολιάζουν εγχώριοι αναλυτές στο Capital.gr, σήμερα είδαμε τα "απόνερα" των προσδοκιών για τις αναβαθμίσεις του MSCI, οι οποίες περιορίστηκαν μόνο στον τίτλο της Eurobank. Μόνο σε αυτές τις κινήσεις μπορούν να αποδοθούν οι πιέσεις σε δεικτοβαρείς τίτλους, την ώρα που όλο και περισσότεροι ξένοι αναλυτές επισημαίνουν τις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

  "Ενέσεις ηθικού" από αναλυτές

  Μπορεί το ΧΑ να δυσκολεύεται να αντιδράσει στην εσωτερική διόρθωση που λαμβάνει χώρα, ιδιαίτερα στον τραπεζικό κλάδο, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν παρακολουθεί τις θετικές εκτιμήσεις που διατυπώνονται από τους ξένους αναλυτές για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Εκτός μάλιστα και από τους αναλυτές, και η Κομισιόν σήμερα αναβάθμισε τις προβλέψεις της για την Ελλάδα, εκτιμώντας ανάπτυξη 4% του ΑΕΠ για φέτος και 6% του ΑΕΠ για το 2022, με τη συνδρομή και του Ταμείου Ανάκαμψης, βασίζοντας τις εκτιμήσεις στην αναπτυξιακή δυναμική που θα δώσει στην οικονομία η αύξηση των επενδύσεων κατά 12,9% φέτος και κατά 15,1% για το 2022.

  Εάν σε αυτές τις εκτιμήσεις προσθέσει κανείς και την Goldman Sachs, η οποία δήλωσε σήμερα ότι παραμένει εποικοδομητική για τη χώρα, για τον γνωστό λόγο της συμβολής του Ταμείου Ανάκαμψης στην ελληνική οικονομία, η αίσθηση της αγοράς είναι ότι το ΧΑ δεν έχει αποτυπώσει αυτές τις προοπτικές ακόμη. Ενδεικτικό αυτού άλλωστε είναι το ότι πολλοί εγχώριοι αναλυτές συγκρίνουν τα τρέχοντα επίπεδα της αγοράς με εκείνα στις αρχές του 2020, πριν ξεσπάσει η πανδημία, αποδίδοντας την τρέχουσα υστέρηση στην αβεβαιότητα για τις πληγές που αφήνει πίσω της η πανδημία.

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, το -4,29% της Εθνικής "βάρυνε" το δείκτη, όπως και το -2,42% του Μυτιληναίου, με τις Eurobank και Ελληνικά Πετρέλαια να ακολουθούν με -1,45% και -1,30% αντίστοιχα. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΟΠΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα, Aegean, ΕΥΔΑΠ και ΟΤΕ, με τις Φουρλής, Πειραιώς, Βιοχάλκο και Σαράντη να κλείνουν αμετάβλητες.

  Στον αντίποδα, η ΔΕΗ στο τέλος κατάφερε ένα +1,49%, με την Jumbo να ενισχύεται κατά 1,27%. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Titan, Ελλάκτωρ, Λάμδα, Coca Cola, Alpha Bank, Motor Oil, ΟΛΠ, ΑΔΜΗΕ και ΕΧΑΕ, με τις περισσότερες να περνούν σε θετικά εδάφη σχεδόν στη λήξη της συνεδρίασης.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ