Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 12-Μαϊ-2021 14:12

  Χρηματιστήριο: Trading σε στενό εύρος

  Χρηματιστήριο: Trading σε στενό εύρος
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Ελαφρύ προβάδισμα εξακολουθούν να διατηρούν οι πωλητές στο Xρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και προσπαθεί ανά διαστήματα να εδραιωθεί σε θετικό έδαφος, οι πιέσεις, ειδικά στον τραπεζικό κλάδο, δεν επιτρέπουν να λάβει σαφή κατεύθυνση. 

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,02% στις 896,18 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 51,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 32 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,18% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.176,83 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 1,01% στις 590,93 μονάδες.

  Επί της ουσίας όμως η αγορά σήμερα δυσκολεύεται να βρει ρυθμό, αλλά καταφέρνει να ισορροπήσει κάτω αλλά πλησίον της ζώνης των 900 μονάδων. Και όπως σχολιάζουν εγχώριοι αναλυτές στο Capital.gr, σήμερα βλέπουμε τα "απόνερα" των προσδοκιών για τις αναβαθμίσεις του MSCI, οι οποίες περιορίστηκαν μόνο στον τίτλο της Eurobank. Μόνο σε αυτές τις κινήσεις μπορούν να αποδοθούν οι πιέσεις σε δεικτοβαρείς τίτλους, την ώρα που όλο και περισσότεροι ξένοι αναλυτές επισημαίνουν τις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. 

  Ανεβάζουν τον πήχη των προσδοκιών Κομισιόν, Goldman Sachs

  Η αγορά δεν φαίνεται να αποτυπώνει στην παρούσα φάση τις θετικές προοπτικές που περιγράφουν οι περισσότεροι ξένοι αναλυτές για την ελληνική οικονομία, όπως και η Κομισιόν βέβαια, η οποία σήμερα αναβάθμισε τις εκτιμήσεις της για την πορεία της. Μάλιστα, προβλέπει ανάπτυξη 4% του ΑΕΠ για φέτος και 6% του ΑΕΠ για το 2022, με τη συνδρομή και του Ταμείου Ανάκαμψης, βασίζοντας τις εκτιμήσεις στην αναπτυξιακή δυναμική που θα δώσει στην οικονομία η αύξηση των επενδύσεων κατά 12,9% φέτος και κατά 15,1% για το 2022.

  Στο ίδιο μήκος και η Goldman Sachs, η οποία μάλιστα τονίζει ότι διατηρεί εποικοδομητική στάση για την Ελλάδα, καθώς η μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία της ελληνικής κυβέρνησης μειώνει τις ανησυχίες σχετικά με τον πολιτικό κίνδυνο. Άλλωστε, για να μπορέσει να μετασχηματιστεί η ελληνική οικονομία χρειάζεται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα απαιτήσουν εκτεταμένη πολιτική δέσμευση με την πάροδο του χρόνου.

  Οι δύο παραπάνω είναι μόνο ελάχιστες από τις επισημάνσεις των ξένων αναλυτών για την ελληνική οικονομία, με την αγορά να μην έχει αποτυπώσει αυτές τις προοπτικές ακόμη. Ενδεικτικό αυτού άλλωστε είναι το ότι πολλοί εγχώριοι αναλυτές συγκρίνουν τα τρέχοντα επίπεδα της αγοράς με εκείνα στις αρχές του 2020, πριν ξεσπάσει η πανδημία, αποδίδοντας την τρέχουσα υστέρηση στην αβεβαιότητα για τις πληγές που αφήνει πίσω της η πανδημία.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, η Εθνική χάνει 2,76%, με τον Φουρλή να έχει περιορίσει στο -1,76%. Ήπια πτωτικά κινούνται οι Eurobank, Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Oil, Βιοχάλκο, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΠΑΠ, Πειραιώς, Aegean, Μυτιληναίος, ΟΤΕ, Titan και ΟΛΠ.

  Στον αντίποδα, Τέρνα Ενεργειακή, Coca Vola, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ και ΕΥΔΑΠ σημειώνουν κέρδη που ξεπερνούν το 1%, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι ΕΧΑΕ, Jumbo, Alpha Bank, ΑΔΜΗΕ και Λάμδα. Χωρίς μεταβολή ο Σαράντης και η Alpha Bank.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ