Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 12-Μαϊ-2021 10:54

  Νευρικότητα στο Χρηματιστήριο Αθηνών

  Αψιμαχίες και μοιρασμένα πρόσημα στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 12:54

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Με επιφυλακτικότητα και επιλεκτικές κινήσεις κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αναζητά και πάλι τρόπους να ανακτήσει ή να παραμείνει στη ζώνη των 900 μονάδων, έχοντας κάποιες στηρίξεις από συγκεκριμένους τίτλους που κυοφορούν εξελίξεις.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,16% στις 894,64 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 43,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 27,6 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,34% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.173,45 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 1,09% στις 590,42 μονάδες.

  Στο επίκεντρο της αγοράς παραμένει σαφώς η μετοχή της Eurobank, η οποία σήμερα άρχισε τις συναλλαγές με σημαντικά κέρδη και υψηλό όγκο. Η μετοχή εισήλθε, όπως ήταν αναμενόμενο στον MSCI Standard Greece και αποτελεί μια σημαντική αναβάθμιση που θα προκαλέσει καθαρές εισροές νέων κεφαλαίων. Οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ από το κλείσιμο της 27ης Μαΐου, επομένως σταδιακά θα κορυφώνονται οι κινήσεις των κεφαλαίων που παρακολουθούν τους εν λόγω δείκτες.

  "Μουδιασμένοι" οι αγοραστές

  Παρά το γεγονός ότι η αγορά έχει κάνει μια καλή διόρθωση, οι αγοραστές στο μεγαλύτερο μέρος του ταμπλό παραμένουν μουδιασμένοι, μετά και τις αναταράξεις των τελευταίων τριών συνεδριάσεων. Και όπως επισημαίνουν αρκετοί εγχώριοι αναλυτές, αυτή η εικόνα σαφώς έχει συνδεθεί με το εύθραυστο διεθνές κλίμα και τις διαθέσεις ανάληψης ρίσκου από τους ξένους, αλλά και από τη διορθωτική πορεία του τραπεζικού κλάδου, η οποία σήμερα επιχειρείται να ανατραπεί.

  Την ίδια ώρα, τα σύννεφα που έχουν συγκεντρωθεί στο δρόμο της διεκδίκησης των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης από τους κατασκευαστικούς ομίλους της χώρας, όπως αναφέρει σήμερα το Capital.gr, έχουν προβληματίσει την αγορά, δεδομένων και των πολλαπλασιαστικών ωφελειών που έχει ο κλάδος για την ευρύτερη οικονομία. Δεν αποτελεί άλλωστε μυστικό στην αγορά ότι τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά κυρίως η ορθή διαχείριση αυτών (όπως έχουν επισημάνει και οι οίκοι αξιολόγησης), θα αποτελέσουν και το game changer για την εδραίωση του ΧΑ στο ραντάρ των ξένων επενδυτών. Όσο παραμένουν εμπόδια και προσκόμματα στο δρόμο της αξιοποίησης, τόσο θα μετατίθεται και η έκρηξη της οικονομικής δραστηριότητας που αναμένουν αρκετοί επενδυτές.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, Εθνική και Φουρλής σημειώνουν απώλειες 2,57% και 2,09% αντίστοιχα, ενώ άνω του 1% είναι η πτώση σε Eurobank, Μυτιληναίο και ΓΕΚ Τέρνα. Ήπια πτωτικά κινούνται οι Titan, Motor Oil, ΟΤΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, Βιοχάλκο, ΟΠΑΠ, ΟΛΠ, ΑΔΜΗΕ, Alpha bank και Λάμδα. 

  Στον αντίποδα, άνω του 1% είναι η άνοδος σε ΕΥΔΑΠ, Ελλάκτωρ, Τέρνα Ενεργειακή και Jumbo, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Coca Cola, Aegean, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, Πειραιώς και Σαράντης. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ