Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 12-Μαϊ-2021 10:36

  Νευρικότητα στις ευρωαγορές

  Νευρικότητα στις ευρωαγορές
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 15.50

  Με μεικτά πρόσημα κινούνται τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Τετάρτη με το βλέμμα σε μάκρο στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ καθώς και σε εταιρικά αποτελέσματα.

  Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,04% στις 436,79 μονάδες, με τον κλάδο των πρώτων υλών να ηγείται των κερδών με άνοδο 1,3% ενώ στον αντίποδα ο τεχνολογικός κλάδο υποχωρεί 0,5%. Ο έτερος πανευρωπαϊκός Stoxx 50 χάνει 0,02%.

  Στο υπόλοιπο ταμπλό, ο γερμανικός DAX ενισχύεται σε ποσοστό 0,24%, ο βρετανικός FTSE 100 προσθέτει 0,70% και ο γαλλικός CAC-40 σημειώνει απώλειες 0,04%.

  Στην περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX-35 κερδίζει 0,29% και ο ιταλικός FTSE MIB προσθέτει 0,05%.

  Στα επιχειρηματικά νέα, η Allianz ανακοίνωσε ότι τα έσοδα κινήθηκαν χαμηλότερα στο α΄ τρίμηνο ενώ τα κέρδη αυξήθηκαν χάρη στην ισχυρή ανάπτυξη των δραστηριοτήτων ασφαλειών ζωής-υγείας, ατυχημάτων και ακινήτων. Η γερμανική ασφαλιστική ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 2,57 δισ. ευρώ, υψηλότερα από τα 1,40 δισ. ευρώ στο α΄ τρίμηνο του 2020, και τα λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν 45% στα 3,34 δισ. ευρώ. Τα έσοδα μειώθηκαν στα 41,4 δισ. ευρώ, από τα 42,6 δισ. ευρώ.

  Παράλληλα, η Bayer AG ανακοίνωσε αύξηση των καθαρών κερδών παρά τις ελαφρώς χαμηλότερες πωλήσεις ενώ υποστήριξε τις προοπτικές της για το έτος. Ο γερμανικός όμιλος φαρμακευτικών και χημικών ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 2,09 δισ. ευρώ, υψηλότερα από τα 1,49 δισ. ευρώ πριν από έναν χρόνο.

  Η Commerzbank από τη μεριά της βελτίωσε τις προοπτικές εσόδων της για το έτος, μετά από τα απροσδόκητα κέρδη που κατέγραψε στο α΄ τρίμηνο, υποστηριζόμενα από τα ισχυρά έσοδα και τις χαμηλότερες προβλέψεις. Η τράπεζα τόνισε πως τα κέρδη της στο τρίμηνο διαμορφώθηκαν στα 133 εκατ. ευρώ, έναντι των ζημιών 291 εκατ. ευρώ πριν από έναν χρόνο.

  Οι τιμές καταναλωτή συνέχισαν να σκαρφαλώνουν στις ΗΠΑ καθώς η ζήτηση εκτοξεύεται εν μέσω της ισχυρής οικονομικής ανάκαμψης μετά την ύφεση που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού. Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,8% τον Απρίλιο από τον προηγούμενο μήνα, μετά από άνοδο 0,6% τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ. Χωρίς την ενέργεια και τα τρόφιμα, ο δομικός δείκτης ενισχύθηκε 0,9% μετά από άνοδο 0,3% τον Μάρτιο. Σημειώνεται ότι οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters έκαναν λόγο για αύξηση του συνολικού δείκτη κατά μόλις 0,2%, με τον δομικό δείκτη να σκαρφαλώνει 0,3%.

  Πίσω στην Ευρώπη, σύμφωνα με τις εαρινές οικονομικές προβλέψεις του 2021 της Κομισιόν, η οικονομία της ΕΕ θα αναπτυχθεί κατά 4,2 % το 2021 και κατά 4,4% το 2022. Η οικονομία της ζώνης του ευρώ προβλέπεται να αναπτυχθεί κατά 4,3 % φέτος και κατά 4,4% το επόμενο έτος. Πρόκειται για σημαντική αναβάθμιση των προοπτικών ανάπτυξης σε σύγκριση με τις χειμερινές οικονομικές προβλέψεις του 2021, τις οποίες παρουσίασε η Κομισιόν τον Φεβρουάριο. Οι ρυθμοί ανάπτυξης θα εξακολουθήσουν να διαφέρουν μεταξύ των χωρών της ΕΕ, αλλά οι οικονομίες όλων των κρατών μελών αναμένεται να επανέλθουν στα προ κρίσης επίπεδα έως το τέλος του 2022.

  Εν τω μεταξύ, άνοδο σημείωσαν οι τιμές καταναλωτή τον Απρίλιο στη Γερμανία, επιβεβαιώνοντας τα αρχικά στοιχεία, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία Destatis.

  Οι τιμές καταναλωτή ενισχύθηκαν 2% σε ετήσια βάση και σύμφωνα με την εθνική μέτρηση, αντίστοιχα με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων. Εναρμονισμένες με τα πρότυπα της ΕΕ, οι τιμές ενισχύθηκαν 2,1%.

  Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 0,7% (σε εθνικά πρότυπα) και 0,5% με βάση τα εναρμονισμένα με την ΕΕ πρότυπα. Η πανδημία και οι επακόλουθοι περιορισμοί προκάλεσαν πρόβλημα στη συγκέντρωση των τιμών ξανά τον Απρίλιο, καθώς αρκετά προϊόντα δεν ήταν διαθέσιμα στην αγορά.

  Παράλληλα, η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου συρρικνώθηκε στο α΄ τρίμηνο καθώς το νέο lockdown για τον περιορισμό του κορονοϊού, έπληξε την οικονομική δραστηριότητα.

  Η οικονομία συρρικνώθηκε 1,5% στο τρίμηνο μέχρι τον Μάρτιο, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία ONS. Η οικονομία έχει έκτοτε επιστρέψει στην ανάπτυξη καθώς χαλάρωσαν οι περιορισμοί. Η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένει η οικονομία του ΗΒ να αναπτυχθεί 7,25% φέτος.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ