Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 11-Μαϊ-2021 17:24

  Μάζεψε στο -1,1% τις απώλειες στο τέλος το Χρηματιστήριο

  Μάζεψε στο -1,1% τις απώλειες στο τέλος το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Με απώλειες, αλλά μακριά από τα χαμηλά ημέρας, έκλεισε σήμερα το Xρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και εγκλωβίστηκε στο διεθνές αρνητικό κλίμα τελικά κατάφερε να βρει κάποιες στηρίξεις τόσο στον ευρύτερο FTSE 25, όσο και στους αγοραστές που βγήκαν την τελευταία ώρα σε επιλεγμένους τίτλους.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,11% στις 896,04 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 886,58 μονάδων (-2,15%) και 896,39 μονάδων (-1,07%). Ο τζίρος ανήλθε στα 87,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 47,4 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 3,6 εκατ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 1,35%, στις 2.180,79 μονάδες, ενώ στο +0,05% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.335,05 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,52% στις 596,94 μονάδες (από -3,74% ενδοσυνεδριακά).

  Η μεγάλη πτώση του τεχνολογικού κλάδου των ΗΠΑ έχει προκαλέσει σοβαρές αναταράξεις στις διεθνείς αγορές, την ώρα που οι ανησυχίες για την επίδραση των πληθωριστικών πιέσεων στο μείγμα πολιτικής των κεντρικών τραπεζών βρίσκεται στο επίκεντρο. Και μια παγκόσμια διόρθωση δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστο το ΧΑ, το οποίο παρά τις σημαντικές προσπάθειες που έκανε το τελευταίο διάστημα δεν μπόρεσε να δημιουργήσει ένα μαξιλάρι ασφαλείας από τα επίπεδα των 900 μονάδων, αυξάνοντας τις πιθανότητες για ένα ακόμη pullback.

  Βαρίδι οι τράπεζες

  Από την ώρα που ο τραπεζικός δείκτης βρέθηκε μία ανάσα από τις 640 μονάδες στις 6 Μαΐου, άρχισε η διόρθωση στον κλάδο ο οποίος σήμερα έκλεισε την τρίτη συνεχόμενη πτωτική του συνεδρίαση, διολισθαίνοντας κάτω από τις 600 μονάδες. Βέβαια, κατάφερε στο τέλος και έκλεισε με ελαφρώς πιο περιορισμένες απώλειες, σε σχέση με τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά, λαμβάνοντας κάποιες στηρίξεις από το νέο σημείωμα του οίκου Fitch, ο οποίος λίγες ημέρες μετά την αναβάθμιση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, επανήλθε και δήλωσε τη θετική του στάση. 

  Ο οίκος αναθεώρησε επίσης τις προοπτικές για το λειτουργικό περιβάλλον του ελληνικού τραπεζικού τομέα σε θετικές, καθώς η εκκαθάριση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων θα δώσει στις τράπεζες μεγαλύτερη οικονομική ευελιξία για να παρέχουν νέο δανεισμό. Βέβαια τα σχέδια μείωσης του κινδύνου συνεπάγονται κινδύνους εκτέλεσης, όπως προσθέτει ο οίκος,  δεδομένου του πιθανού μεγέθους των τιτλοποιήσεων και του δυνητικού τους αντίκτυπου στα αποθέματα κεφαλαίων των τραπεζών. Ωστόσο, η επέκταση του "Ηρακλή" και οι ενέργειες αύξησης κεφαλαίου θα βοηθήσουν στην άμβλυνση αυτών των κινδύνων.

  Εν αναμονή του MSCI

  Η πολυπόθητη ημέρα της απόφασης του MSCI για την αναδιάρθρωση των δεικτών του έφτασε, με την ανακοίνωση αργά το βράδυ να αναμένεται με ιδιαίτερο ελληνικό ενδιαφέρον. Οι μέσες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για είσοδο στον δείκτη Standard τουλάχιστον της Eurobank, η οποία πληροί τα κριτήρια του οίκου, ωστόσο δεν αποκλείεται να δούμε κι άλλη μετοχή να αναβαθμίζεται.

  Βέβαια, μπορεί συνολικά οι εκτιμήσεις να τροφοδοτούν ένα θετικό περιβάλλον για την αγορά, όμως παραδοσιακά οι αναδιαρθρώσεις ενισχύουν τη μεταβλητότητα στην αγορά, εξαιτίας των κινήσεων των passive index funds, δηλαδή των κεφαλαίων που βάσει καταστατικού ακολουθούν συγκεκριμένα πρότυπα θέσεων. Εκτός δηλαδή από τις αναμενόμενες εισροές, θα υπάρξουν και εκροές, με τελικό στόχο την ημερομηνία που θα τεθούν οι αλλαγές σε ισχύ, δηλαδή στις 27 Μαΐου (μετατέθηκε λόγω αργίας στις ΗΠΑ).

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, Μυτιληναίος, Alpha Bank, ΟΠΑΠ και Εθνική έκλεισαν με απώλειες άνω του 2%, ενώ άνω του -1% ήταν η πτώση σε ΓΕΚ Τέρνα, Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Oil, Coca Cola, Βιοχάλκο, ΕΧΑΕ, ΔΕΗ, Jumbo και Eurobank. 

  Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Titan, ΕΥΔΑΠ, Φουρλής, Λάμδα, ΑΔΜΗΕ και ΟΤΕ, ενώ στον αντίποδα, ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Πειραιώς, ΟΛΠ και Aegean. Κέρδη λίγο πάνω από το 1% σημείωσαν οι Τέρνα Ενεργειακή και Σαράντης, ενώ ο Ελλάκτωρ έκλεισε με άνοδο 2,23%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ