Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 07-Μαϊ-2021 14:30

  Προσπάθεια να ελέγξει την πτώση κάνει το Χρηματιστήριο

  «Μπόνους» στο Χρηματιστήριο Αθηνών από τη μείωση της φορολογίας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Σταθερά κάτω από τις 900 μονάδες κινείται σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και έχει καταφέρει να ελέγξει ελαφρώς τις απώλειες του, η έντονη μεταβλητότητα στη μετοχή της Πειραιώς επηρεάζει την γενική εικόνα.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 1,56% στις 896,05 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 148 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 83,5 εκατ. τεμάχια. Πτώση 1,36% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.185,26 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 3,59% στις 612,88 μονάδες.

  Η συναλλακτική δραστηριότητα στο ΧΑ παραμένει χαμηλά, καθώς εκτός από την υψηλή συναλλακτική συχνότητα στη μετοχή της Πειραιώς, ο τζίρος δεν ξεπερνά τα 50 εκατ. ευρώ. Οι κινήσεις μάλιστα εντοπίζονται κυρίως στον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος προσπαθεί να υψώσει τις άμυνες του στη ζώνη των 600 μονάδων του κλαδικού.

  "Ξεκλείδωσαν" οι συναλλαγές στην Πειραιώς

  Από την έναρξη της συνεδρίασης η μετοχή της Πειραιώς είχε κλειδώσει στο limit down, που έφερε την τιμή στα επίπεδα των 1,54 ευρώ, την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης των νεών μετοχών που προέκυψαν από την πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου. Από τις 12:10 όμως και εν ριπή οφθαλμού μέσα σε λίγα λεπτά απορροφήθηκαν περίπου 20 εκατ. ανεκτέλεστων για ώρα εντολών πώλησης, ξεκλειδώνοντας τις συναλλαγές και φέρνοντας την τιμή κοντά στα 1,60 ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση είναι πλησίον των 2 δισ., με τον τζίρο στη μετοχή στα 90 εκατ. ευρώ.

  Όσο αυτά συμβαίνουν στην Πειραιώς, η Εθνική έχει προσφέρει σημαντικές στηρίξεις με τα κέρδη της στον γενικό δείκτη, ενώ προς την ίδια κατεύθυνση προσπαθούν να κινηθούν και οι Eurobank με Alpha Bank, οι οποίες επιδίδονται σε έναν αγώνα δρόμου στη μάχη των κεφαλαιοποιήσεων. Άλλωστε, είναι κοινό μυστικό στη Λ. Αθηνών, ότι όσο θα ανεβαίνει η κεφαλαιοποίηση της Πειραιώς τόσο θα επιδιώκεται και η ανάλογη άνοδος στις υπόλοιπες. Σαφώς αυτός ο αγώνας δρόμου θα παραμείνει στο επίκεντρο το επόμενο διάστημα, όπως και οι άλλες μετοχές, ενόψει μάλιστα και του review του MSCI στις 11 Μαΐου.

  Πάντως, μέσα σε αυτό το πυκνό σκηνικό, ο γενικός δείκτης σήμερα διέσπασε το ψυχολογικό επίπεδο των 900 μονάδων, με τις πρώτες στηρίξεις να είναι στις 880 μονάδες και οι επόμενες στις 850 μονάδες. Ο Τραπεζικός Δείκτης φαίνεται να κρατά την πρώτη στήριξη στις 600 μονάδες, η διάσπαση των οποίων θα άνοιγε το δρόμο προς τις 580 μονάδες.

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς είναι στο -27,32%, με τις ΟΠΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΤΕ, Jumbo και ΕΥΔΑΠ να ακολουθούν με πτώση άνω του 1%. Ήπια πτωτικά κινούνται οι Φουρλής, Μυτιληναίος, ΔΕΗ, Motor Oil, Λάμδα, ΑΔΜΗΕ, Τέρνα Ενεργειακή και Σαράντης.

  Στον αντίποδα, Aegean και Εθνική σημειώνουν κέρδη 3,85% και 3,24% αντίστοιχα, με την Coca Cola να είναι στο +1,11%. Ήπια ανοδικά κινούνται οι ΟΛΠ, Ελλάκτωρ, Ελληνικά Πετρέλαια, Βιοχάλκο, Eurobank, Alpha Bank και Titan. Χωρίς μεταβολή η ΕΧΑΕ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ