Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 07-Μαϊ-2021 13:27

  Νέο ιστορικό υψηλό ο χαλκός

  Νέο ιστορικό υψηλό ο χαλκός
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Σε νέο ιστορικό υψηλό σκαρφάλωσαν σήμερα οι τιμές του χαλκού καθώς η αισιοδοξία για την παγκόσμια ανάκαμψη μετά την ύφεση που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού έχει οδηγήσει σε άλμα τις αγορές των εμπορευμάτων, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

  Το κόκκινο μέταλλο βρίσκεται στο επίκεντρο ενός ευρύτερου ράλι που έχει οδηγήσει και άλλα εμπορεύματα, όπως την ξυλεία και το σιδηρομετάλλευμα, σε υψηλά πολλών ετών ή ρεκόρ, σχολιάζει το πρακτορείο. 

  Οι εκστρατείες εμβολιασμού και τα μέτρα τόνωσης των οικονομιών τροφοδοτούν τις προοπτικές για την αναζωπύρωση της ζήτησης, κάτι που θα μπορούσε να ασκήσει πιέσεις στην προσφορά, ενώ ο κρίσιμος ρόλος του χαλκού στη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια αναμένεται να υποστηρίξει πιο μακροπρόθεσμα κέρδη.

  Μεγάλες τράπεζες και οίκοι διαπραγμάτευσης εμπορευμάτων όπως η Trafigura Group θέτουν υψηλές τιμές, με την τελευταία να βλέπει τον χαλκό στα $15.000 ανά τόνο την ερχόμενη δεκαετία, καθώς η πλήρης απεξάρτηση από τον άνθρακα θα οδηγεί σε αύξηση της κατανάλωσης. Την ίδια στιγμή, η πανδημία έχει διαταράξει τις εμπορικές ροές σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο και η έλλειψη επενδύσεων σε ορυχεία αναμένεται να οδηγήσει σε ελλείψεις, με την προσφορά να αδυνατεί να καλύψει τη ζήτηση. 

  Ο χαλκός βρέθηκε να κερδίζει έως 1,5% στα 10.246,50 ανά τόνο στο London Metal Exchange για να περιορίσει στη συνέχεια τα κέρδη του στα 10.226,50 δολ. Οι τιμές κερδίζουν πάνω από 30% αυτό το έτος και έχουν υπερδιπλασιαστεί από τα χαμηλά του Μαρτίου του 2020. 

  Δεν είναι μόνο ο χαλκός που κερδίζει έδαφος. Οι τιμές του χάλυβα σε Ασία και Β. Αμερική σημειώνουν ισχυρή άνοδο, το σιδηρομετάλλευμα είναι σε επίπεδα ρεκόρ πάνω από τα 200 δολ ανά τόνο καθώς οι μεταλλευτικές προσπαθούν να καλύψουν τους φρενήρεις ρυθμούς στην κατανάλωση και ο κασσίτερος ξεπέρασε τα 30.000 δολ. για πρώτη φορά τα τελευταία δέκα χρόνια. Ο δείκτης Bloomberg Commodity Spot έχει σκαρφαλώσει στο υψηλότερο επίπεδο από το 2011.  

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ