Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 06-Μαϊ-2021 23:42

  "Καμπανάκι" Fed για την εκτίναξη των μετοχών: Κίνδυνος για μεγάλες απώλειες σε μια στροφή της αγοράς

  Αυτά που είπε ο Πάουελ έχουν σημασία και... για την Ελλάδα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η άνοδος των τιμών των περιουσιακών στοιχείων στο χρηματιστήριο και αλλού δημιουργεί αυξανόμενες απειλές για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, προειδοποίησε η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve), σε έκθεση της την οποία έδωσε στη δημοσιότητα την Πέμπτη.

  Στην εξαμηνιαία Έκθεση για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα, η Fed αναφέρει ότι ενώ το σύστημα έχει παραμείνει σε μεγάλο βαθμό σταθερό ακόμη και εν μέσω της πανδημίας της Covid-19, αυξάνονται οι μελλοντικοί κίνδυνοι, ιδίως σε περίπτωση που σταματήσει το επιθετικό "ράλι" των μετοχών.

  Οι επενδυτές έχουν "επιδράμει" σε μετοχές, εταιρικά ομόλογα και κρυπτονομίσματα. Έχουν διοχετεύσει δισεκατομμύρια σε εταιρείες "λευκής επιταγής" που ονομάζονται SPAC.

  Ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell και άλλα στελέχη της κεντρικής τράπεζας έχουν ερωτηθεί επανειλημμένα σχετικά με το εάν ανησυχούν για την άνοδο των τιμών. Ο ίδιος έχει τονίσει ότι όσο τα επιτόκια παραμένουν χαμηλά, οι σημερινές αποτιμήσεις είναι δικαιολογημένες.

  Ωστόσο, η έκθεση σημειώνει ότι υπάρχει κίνδυνος εάν η ψυχολογία στην αγορά αλλάξει.

  "Οι υψηλές τιμές των περιουσιακών στοιχείων εν μέρει αντικατοπτρίζουν το συνεχιζόμενα χαμηλό επίπεδο των αποδόσεων των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου. Ωστόσο, οι αποτιμήσεις για ορισμένα περιουσιακά στοιχεία αυξάνονται υπερβολικά σε σχέση με το ιστορικό προηγούμενο εάν ληφθούν ως μέτρο σύγκρισης οι αποδόσεις των ομολόγων", αναφέρει η έκθεση. "Σε αυτό το πλαίσιο, οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων μπορεί να είναι ευάλωτες σε σημαντικές μειώσεις σε περίπτωση που η διάθεση για επενδυτικό ρίσκο υποχωρήσει".

  Σε συνοδευτική δήλωσή της,  η Lael Brainard, μέλος του Δ.Σ. της Fed, ανέφερε ότι η κατάσταση χρήζει παρακολούθησης και επισήμανε τη σημασία να διασφαλιστεί ότι το σύστημα διαθέτει τις κατάλληλες διασφαλίσεις. Τόνισε συγκεκριμένα ότι οι τράπεζες αυξάνουν τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειάς τους κατά τη διάρκεια των οικονομικών επεκτάσεων ως "μαξιλάρι" έναντι αρνητικών οικονομικών στροφών.

  Η έκθεση αναφέρει επίσης τα επίπεδα ρίσκου στα hedge funds και άλλα μη τραπεζικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε πολλές περιπτώσεις ως πιθανές απειλές για το σύστημα.

  "Οι ευπάθειες που σχετίζονται με αυξημένη διάθεση επενδυτικού ρίσκου αυξάνονται. Οι αποτιμήσεις σε μια σειρά κατηγοριών περιουσιακών στοιχείων συνέχισαν να αυξάνονται από τα επίπεδα που είχαν ήδη αυξηθεί στα τέλη του περασμένου έτους ", δήλωσε η Brainard. "Ο συνδυασμός ιδιαίτερα εκτεταμένων αποτιμήσεων με πολύ υψηλά επίπεδα εταιρικού χρέους χρήζει παρακολούθησης λόγω της πιθανότητας να πολλαπλασιάσει τις επιπτώσεις μιας ταχείας ανατίμησης".

  Η έκθεση σημειώνει ότι συγκεκριμένοι κλάδοι όπως εκείνοι της ενέργειας, των ταξιδίων και της φιλοξενίας είναι ιδιαίτερα τρωτοί λόγω της ευαισθησίας τους στην πανδημία. 

  Η Fed αναφέρεται πιο ειδικά σε μερικά συγκεκριμένα σενάρια που δείχνουν πιθανούς κινδύνους για το σύστημα. Μιλά συγκεκριμένα για το συμβάν με την Archegos Capital Management, όταν η εταιρεία δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί σε κλήσεις περιθωρίου, με αποτέλεσμα πολλές μεγάλες τράπεζες να υποστούν μεγάλες απώλειες.

  "Ενώ οι ευρύτερες διακυμάνσεις της αγοράς εμφανίστηκαν περιορισμένες, το συμβάν υπογραμμίζει την πιθανότητα  μη αμιγώς χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να επηρεάσουν την ευστάθεια του ευρύτερου συστήματος", αναφέρεται στην έκθεση.

  Συνολικά, η Fed δηλώνει ότι η τρέχουσα κατάσταση του συστήματος είναι υγιής, με τους ισολογισμούς των νοικοκυριών σε καλή κατάσταση και τις εταιρείες να υποστηρίζονται από μια βελτιωμένη οικονομία και από χαμηλά επιτόκια.

  Έρευνα την οποία διεξήγαγε η Fed σε παράγοντες της αγοράς έδειξε ότι η μεγαλύτερη ανησυχία σχετίζεται με τον κορονοϊό και εστιάζεται συγκεκριμένα σε μεταλλάξεις του ανθεκτικές στα εμβόλια. Ακολουθεί η ανησυχία για μια απότομη αύξηση των επιτοκίων, μια αύξηση του πληθωρισμού και για την εκδήλωση έντασης μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ