Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 06-Μαϊ-2021 17:27

  Στασιμότητα πέριξ των 910 μονάδων και σήμερα στο Χρηματιστήριο

  Στασιμότητα πέριξ των 910 μονάδων και σήμερα στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Στο ίδιο μοτίβο των τελευταίων δύο συνεδριάσεων κινήθηκε και σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και προσπάθησε να ανέβει υψηλότερα, αρκέστηκε τελικά στην άμυνα των πιέσεων που δέχτηκε η πλειονότητα των τίτλων με στηρίγματα από τον τραπεζικό και τον ενεργειακό κλάδο.

  Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με πτώση 0,13% στις 910,21 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 908,14 μονάδων (-0,36%) και 917,30 μονάδων (+0,65%). Ο τζίρος ανήλθε στα 96,17 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 51,5 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 4,99 εκατ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,06%, στις 2.215,65 μονάδες, ενώ στο -1,15% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.334,88 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 2,87% στις 635,72 μονάδες.

  Οι πιέσεις και οι "συνήθεις ύποπτοι"

  Το ΧΑ έδειξε ότι δεν έχει ολοκληρώσει ακόμη την εσωτερική του διόρθωση, ωστόσο κατάφερε για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση να επιβεβαιώσει ότι έχει δημιουργήσει ισχυρές στηρίξεις στη ζώνη των 910 μονάδων. Οι στηρίξεις σήμερα ενεργοποιήθηκαν από τον τραπεζικό κλάδο (πλην σαφώς της Πειραιώς) αλλά και τον ενεργειακό κλάδο, ο οποίος παραμένει στο επίκεντρο των μεσο-μακροπρόθεσμων επενδυτών, οι οποίοι λαμβάνουν περισσότερο στρατηγικές θέσεις.

  Βέβαια, οι στηρίξεις αυτές αναλώνονται σε ημέρες που όλη η αγορά αναμένει την αυριανή είσοδο των νέων μετοχών της Πειραιώς που προέκυψαν από την πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου, ευνοώντας τις κινήσεις και το παιχνίδι αποτιμήσεων στο ταμπλό. Από αύριο τα τεμάχια της Πειραιώς που θα διαπραγματεύονται θα είναι 1,25 δισ., μαζί με τα τρέχοντα 50,3 εκατ., ενώ εξαιρετικό ενδιαφέρον θα έχει και το πως θα διαμορφωθούν οι βαρύτητες της μετοχής στους δείκτες που συμμετέχει, καθώς αναμένεται η μεταβλητότητα να συνεχιστεί.

  Για μία ακόμη όμως ημέρα η μετοχή της Attica Bank βρέθηκε στο αρνητικό επίκεντρο της συνεδρίασης, καθώς τέθηκε εκ νέου σε αναστολή διαπραγμάτευσης λόγω μη επαρκούς ενημέρωσης του επενδυτικού κοινού για τον ισολογισμό του 2020. Η Attica Bank έχει καταγράψει δύο limit down στη σειρά με το μέλλον της να διαγράφεται αβέβαιο, εν αναμονή της ενεργοποίησης του νόμου περί DTC.

  Πάντως αυτό που σχολιάζουν αρκετοί αναλυτές είναι ότι καθημερινά το ΧΑ δεν στερείται επιχειρηματικών εξελίξεων που βελτιώνουν την εμπιστοσύνη. Όπως για παράδειγμα και αυτές στα Ελληνικά Πετρέλαια, με την αγορά να υποδέχεται θετικά τις αλλαγές που θα διαφοροποιούν τον τρόπο λειτουργίας. Σύμφωνα με το Capital.gr, ο δρόμος για τον εταιρικό μετασχηματισμό του ομίλου, ο οποίος προβλέπει τη δημιουργία μιας εταιρείας συμμετοχών, μέσω της οποίας θα ασκείται η διοίκηση έχει ανοίξει.

  Μάχη στις 910 μονάδες

  Τεχνικά επί ένα τριήμερο (συνεδριάσεων) το ΧΑ προσπαθεί να κρατήσει τα επίπεδα των 910 μονάδων, τα οποία αποτελούν και το ισχυρό μαξιλάρι για το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων. Η επόμενη στήριξη είναι στις 880 μονάδες, ενώ η πρώτη αντίσταση εντοπίζεται στις 920 - 930 μονάδες και ακολουθούν οι 950 και οι 1000 μονάδες.

  Ο δείκτης όμως θα εξακολουθήσει να πρωταγωνιστεί είναι ο τραπεζικός, δεδομένου του ότι και αύριο η βαρύτητα της Πειραιώς θα αυξηθεί. Ο κλαδικός των τραπεζών έχει την πρώτη στήριξη τις 600 μονάδες και επόμενη στις 580. Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 620 και ακολουθούν οι 650 μονάδες.

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς έχασε 12%, με τις Φουρλής, Λάμδα και ΔΕΗ να ακολουθούν με πτώση που ξεπέρασε το 3%. Άνω του -2% έκλεισαν οι ΑΔΜΗΕ, Aegean και ΟΠΑΠ και άνω του -1% οι Titan, Τέρνα Ενεργειακή, Σαράντης, Coca Cola, Βιοχάλκο, Ελλάκτωρ και ΕΥΔΑΠ.

  Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΓΕΚ Τέρνα, Jumbo και ΟΛΠ, ενώ ο Μυτιληναίος έκλεισε χωρίς μεταβολή. Στον αντίποδα, άνω του 1% ήταν τα κέρδη σε ΟΤΕ, ΕΧΑΕ και Motor Oil, με την Alpha bank και την Εθνική να ολοκληρώνουν στο +2,12% και +2,98% αντίστοιχα. Κέρδη 3,85% για την Eurobank, με τα Ελληνικά Πετρέλαια να κλείνουν στο +5,44%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ