Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 05-Μαϊ-2021 14:09

  Αψιμαχίες και μοιρασμένα πρόσημα στο Χρηματιστήριο

  Αψιμαχίες και μοιρασμένα πρόσημα στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Η νευρικότητα παραμένει στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο προσπαθεί να παραμείνει στη ζώνη των 910 μονάδων, παρακολουθώντας αφενός την έκδοση του νέου 5ετούς ομολόγου από το ελληνικό Δημόσιο αλλά και το διεθνές κλίμα, ενώ τα πρόσημα στο ταμπλό είναι μοιρασμένα.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,09% στις 911,22 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 42,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 16,9 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,05% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.213,76 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,59% στις 618,29 μονάδες.

  Στο επίκεντρο παραμένει η μετοχή της Attica Bank, η οποία καταγράφει το δεύτερο στη σειρά limit down της, εν αναμονή της έκδοσης πράξης υπουργικού συμβουλίου για την ενεργοποίηση του "νόμου Χαρδούβελη” για τη μετατροπή του αναβαλλόμενου φόρου σε οριστική απαίτηση του ελληνικού Δημοσίου. Στη μετοχή δεν υπάρχουν εντολές αγοράς, παρά μόνο πώλησης, στα επίπεδα των 0,14 ευρώ.

  Ανώδυνη διόρθωση

  Τις τελευταίες δύο συνεδριάσεις η αγορά προσπαθεί να ολοκληρώσει τη διόρθωση των τίτλων της χωρίς να χάσει τα επίπεδα, η διατήρηση των οποίων συντηρεί την τάση για κίνηση υψηλότερα. Ωστόσο, η βελτίωση της ρευστότητας αλλά και τα καλύτερα σημεία εισόδου χαρτοφυλακίων με πιο βραχυπρόθεσμο ορίζοντα είναι απαραίτητη προκειμένου να ενισχυθούν οι αντοχές του ΧΑ έναντι πιθανόν διεθνών αναταράξεων.

  Βέβαια, οι επιρροές της Λ. Αθηνών δεν περιορίζονται μόνο από το διεθνές κλίμα, αλλά και από τα αρκετά "αγκάθια" που υπάρχουν ακόμη στο ταμπλό, ειδικά σε τίτλους που έχουν μονοπωλήσει το ενδιαφέρον το τελευταίο διάστημα, όπως η Πειραιώς. Ειδικά στην Πειραιώς, η αγορά αναμένει την 7η Μαΐου, όταν θα εισέλθουν οι νέες μετοχές από την αύξηση κεφαλαίου και ο τίτλος θα επηρεάζει τον τραπεζικό δείκτη.

  Ο τραπεζικός δείκτης έχει διέλθει πάνω από το όριο των 600 μονάδων, ατενίζοντας τη μεγάλη ακανθώδη περιοχή αντίστασης των 670 με 800 μονάδων, αναφέρει ο Απόστολος Μάνθος της Aenaos Markets. Σε αυτόν τον δείκτη οι μακροπρόθεσμες διαγραμματικές εκτιμήσεις χωλαίνουν, γι’ αυτό ακριβώς και πρέπει να πατάμε αργά και σταθερά στις βραχυπρόθεσμες ενδείξεις, όπως, για παράδειγμα, στη διαπίστωση της ύπαρξης ενός ανοδικού βατήρα στην περιοχή των 570 μονάδων, που έχει ως σκοπό την κατάκτηση των 670 μονάδων, αναφέρει ο κ. Μάνθος. 

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, Motor Oil και ΕΥΔΑΠ κρατούν τα σκήπτρα των ανοδικών τίτλων, με +2,33% και +2% αντίστοιχα, ενώ άνω του 1% είναι η άνοδος σε Eurobank, Ελληνικά Πετρέλαια, Λάμδα και ΕΧΑΕ. Ήπια ανοδικά κινούνται οι Alpha Bank, Jumbo, Βιοχάλκο, ΟΛΠ, ΑΔΜΗΕ και ΟΤΕ. Χωρίς μεταβολή ο Μυτιληναίος.

  Στον αντίποδα, ο Ελλάκτωρας χάνει 4,07%, με τις Πειραιώς και Τέρνα Ενεργειακή να είναι στο -3,59% και -3,36% αντίστοιχα. Απώλειες 2,22% για τον Titan, ενώ άνω του 1% είναι η πτώση σε ΔΕΗ και ΓΕΚ Τέρνα. Ήπια πτωτικά κινούνται οι Aegean, Εθνική, Φουρλής, ΟΠΑΠ, Σαράντης και Coca Cola.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ