Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 04-Μαϊ-2021 16:58

  Απώλειες στη Wall με "βαρίδι" τον τεχνολογικό κλάδο

  Απώλειες στη Wall με "βαρίδι" τον τεχνολογικό κλάδο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 22.04

  Με αρνητικά πρόσημα κινούνται οι βασικοί δείκτες της Wall Street την Τρίτη, με "βαρίδι" τον τεχνολογικό κλάδο. Παράλληλα, στο επίκεντρο βρίσκονται τα στοιχεία για το εμπορικό έλλειμμα τον Μάρτιο, εταιρικά αποτελέσματα και δηλώσεις της υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, η οποία δήλωσε ότι τα επιτόκια ενδέχεται να χρειαστεί να αυξηθούν.

  Οι σημερινές απώλειες έρχονται μετά τη χθεσινή μεικτή εικόνα όπου οι S&P 500 και Dow Jones έκλεισαν κοντά σε νέα ρεκόρ, καθώς οι επενδυτές τη Δευτέρα επικεντρώθηκαν σε μετοχές που θα επωφεληθούν περισσότερο από το άνοιγμα της οικονομίας.

  Πτωτικά κινούνται οι μετοχές των Facebook (-2,04%), Amazon (-2,81%), Apple (-3,95%), Netflix (-1,37%) και Alphabet (-1,91%).

  Εν τω μεταξύ, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, παραδέχτηκε την Τρίτη ότι τα επιτόκια ενδέχεται να χρειαστεί να αυξηθούν για να κρατήσουν αντίσταση στην αυξανόμενη ανάπτυξη της οικονομίας των ΗΠΑ που προκαλείται από τρισεκατομμύρια ευρώ που δόθηκαν για την τόνωσή της εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού.

  "Ίσως τα επιτόκια θα πρέπει να αυξηθούν κάπως για να βεβαιωθούμε ότι η οικονομία μας δεν θα υπερθερμανθεί", δήλωσε η Γέλεν σε ένα οικονομικό σεμινάριο που παρουσίασε το The Atlantic. "Παρόλο που οι πρόσθετες δαπάνες είναι σχετικά μικρές ως προς το μέγεθος της οικονομίας, θα μπορούσαν να προκαλέσουν κάποιες πολύ μικρές αυξήσεις στα επιτόκια".

  "Η οικονομία μας πρέπει να είναι ανταγωνιστική και παραγωγική", πρόσθεσε.

  "Λίγος πληθωρισμός θα ήταν καλός" για τις ΗΠΑ μετά από μια μακρά περίοδο ασυνήθιστα χαμηλών αλλαγών στις τιμές των αγαθών και των υπηρεσιών, δήλωσε στο  μεταξύ κορυφαία αξιωματούχος της Federal Reserve την Τρίτη.

  Η Mary Daly, πρόεδρος της Fed του Σαν Φρανσίσκο, δήλωσε ότι η αύξηση του πληθωρισμού τους τελευταίους μήνες ήταν αναπόφευκτη καθώς η οικονομία ξανανοίγει πλήρως και οι καταναλωτές άρχισαν να ξοδεύουν πάρα πολλά χρήματα. Η μαζική ομοσπονδιακή δημοσιονομική ώθηση πρόσφερε επίσης στα νοικοκυριά περισσότερα μετρητά για δαπάνες. Ωστόσο, η Daly ισχυρίστηκε ότι ο πληθωρισμός είναι πιθανό να μειωθεί μόλις καλυφθεί η ζήτηση και η οικονομία επιστρέψει πιο κοντά σε επίπεδα κανονικότητας.

  Η Daly προέτρεψε τους επενδυτές να δείξουν υπομονή. "Η ίδια ανοχή που έχετε για το 1,5% θα πρέπει να την έχετε και για το 2,5%", είπε η Daly σε μια συνομιλία  με τον πρόεδρο της Minneapolis Fed, Neel Kashkari.

  Για το μεγαλύτερο μέρος της τελευταίας δεκαετίας, το ποσοστό του πληθωρισμού των ΗΠΑ έχει ξεπεράσει τον στόχο του 2% της Fed. Ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού μειώθηκε σε λιγότερο από 1% στις αρχές της πανδημίας, αλλά έκτοτε ανέβηκε στο 2,3% τον Μάρτιο, σύμφωνα με τη Fed.

  "Χρειάζεται λίγος χρόνος για τις επιχειρήσεις να αυξήσουν την προσφορά και αυτό αυξάνει τις τιμές", τόνισε η Daly. "Είμαι της άποψης ότι είναι παροδικό". Οι περισσότεροι ανώτεροι αξιωματούχοι της Fed εξάλλου, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Τζερόμ Πάουελ, έχουν επανειλημμένα εκφράσει την πεποίθησή τους ότι το αυξημένο επίπεδο πληθωρισμού είναι "παροδικό".

  "Μιλάμε για πληθωρισμό στο 2,4%, 2,5% και 2,6%, όχι στο 13%", δήλωσε η Daly, αναφερόμενη στην τελευταία περίοδο υψηλού πληθωρισμού στις ΗΠΑ στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και στις αρχές της δεκαετίας του 1980.

  Η Daly είπε ότι θέλει να δει την οικονομία των ΗΠΑ να αναπτύσσεται έντονα για μια εκτεταμένη περίοδο και να μειώνεται η ανεργία πολύ περισσότερο προτού υποστηρίξει τη μείωση της υποστήριξης της Fed στην οικονομία. Τόνισε ότι περισσότερα από 8 εκατομμύρια άτομα που εργάζονταν πριν από την πανδημία εξακολουθούν να μην έχουν δουλειά. "Οι προοπτικές είναι αισιόδοξες", είπε, "αλλά είχαμε μόνο λίγους μήνες καλών δεδομένων".

  Στο ταμπλό ο Dow Jones χάνει 82,87 μονάδες ή 0,25% στις 34.028,55 μονάδες. Ο S&P 500 σημειώνει απώλειες κατά 42,53 μονάδες ή 0,99% στις 4.152,51 μονάδες, ενώ ο Nasdaq υποχωρεί κατά 307,56 μονάδες ή 2,21% στις 13.587,55 μονάδες. 

  Στα επιχειρηματικά νέα, η Pfizer ανακοίνωσε ότι τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στα 4,88 δισ. δολάρια ή 86 cents ανά μετοχή, έναντι των 3,36 δισ. δολαρίων ή 60 cents ανά μετοχή πριν από ένα χρόνο. Για το 2021, η εταιρεία αναβάθμισε τις εκτιμήσεις για τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή στα 3,55-3,65 δολάρια από την προηγούμενη των 3,10-3,20 δολαρίων και για τα έσοδα στα 70.5-75,2 δισ. δολάρια από την προηγούμενη των 59,4-61,4 δισ. δολαρίων. Η μετοχή της εταιρείας σημειώνει άνοδο 0,06%.

  Παράλληλα, η εταιρεία πετρελαίου και αερίου ConocoPhillips, ανακοίνωσε κέρδη α΄ τριμήνου που υπερέβησαν τις εκτιμήσεις. Η εταιρεία εμφάνισε καθαρά κέρδη 1 δισ. δολαρίων ή 75 cents ανά μετοχή, έναντι των ζημιών 1,7 δισ. δολαρίων ή 1,60 δολαρίων ανά μετοχή πριν από ένα χρόνο. Ανακοίνωσε επίσης ότι ξεκινούν εκ νέου οι αγορές ίδιων μετοχών καθώς και τα σχέδια του για να ξεκινήσει την πώληση της συμμετοχής της στην Cenovus Energy. Η μετοχή της εταιρείας σημειώνει άνοδο 0,18%.

  Εν τω μεταξύ, η Under Armour ανακοίνωσε κέρδη α΄ τριμήνου που  επίσης υπερέβησαν τις εκτιμήσεις ενώ αναβάθμισε τις προσδοκίες. Τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 77,8 εκατ. Δολάρια ή 17 σεντς ανά μετοχή, έναντι των ζημιών 589,7 εκατ. δολαρίων ή 1,30 δολαρίων ανά μετοχή πριν από ένα χρόνο. Η μετοχή της εταιρείας σημειώνει πτώση 1,74%.

  Η CVS Health Corp. ανακοίνωσε επίσης από τη μεριά της κέρδη α΄ τριμήνου που υπερέβησαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών και αναβάθμισε τις εκτιμήσεις για τα κέρδη το 2021, καθώς η αλυσίδα φαρμακείων ανακοίνωσε υψηλότερες πωλήσεις φαρμάκων στα καταστήματα, εξαιτίας των εμβολιασμών κατά του κορονοϊού και των τεστ. Τα συνολικά έσοδα στα φαρμακεία της εταιρείας, αυξήθηκαν 2,3% στο τρίμηνο. Η μετοχή της εταιρείας σημειώνει πτώση άνοδο 4,20%.

  Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται η χαλάρωση περιοριστικών μέτρων στις ΗΠΑ καθώς συνεχίζονται οι εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού στη χώρα. Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Andrew Cuomo ανακοίνωσε ότι τα περισσότερα περιοριστικά μέτρα θα αρθούν σε όλη τη Νέα Υόρκη, το Νιου Τζέρσι και το Κονέκτικατ, ενώ η 24ωρη υπηρεσία του μετρό θα συνεχιστεί εκ νέου στη Νέα Υόρκη αργότερα αυτό το μήνα.

  Ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ron DeSantis υπέγραψε εκτελεστική εντολή τη Δευτέρα, η οποία αναστέλλει αμέσως τους υπόλοιπους υγειονομικούς περιορισμούς της πολιτείας.

  Στα μάκρο, σε επίπεδο-ρεκόρ διαμορφώθηκε το εμπορικό έλλειμμα στις ΗΠΑ τον Μάρτιο εν μέσω αυξημένης ζήτησης η οποία φαίνεται και στις εισαγωγές.

  Το έλλειμμα μπορεί να διευρυνθεί περαιτέρω καθώς η οικονομική δραστηριότητα της χώρας ανακάμπτει ταχύτερα από αυτή των ανταγωνιστικών της παγκοσμίως.

  Το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε 5,6% σε υψηλό όλων των εποχών, στα 74,4 δισ. Δολάρια τον Μάρτιο, σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου.

  Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι το έλλειμμα θα διαμορφωνόταν στα 74,5 δισ. Δολάρια τον Μάρτιο.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ