Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 03-Μαϊ-2021 08:00

  "Μπόνους" στο Χρηματιστήριο Αθηνών από τη μείωση της φορολογίας

  «Μπόνους» στο Χρηματιστήριο Αθηνών από τη μείωση της φορολογίας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  "Φρέσκοι" και πολύ ισχυροί καταλύτες δίνουν νέο αέρα στο ήδη αναβαθμισμένο επενδυτικά Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους αναλυτές να επισημαίνουν πως πλέον γίνεται πιο ελκυστικό, με την bull market στην οποία βρίσκεται να αναμένεται να κρατήσει καιρό, εάν το επιτρέψουν και οι διεθνείς συνθήκες, ενώ δημιουργείται μια νέα γενιά επενδυτών. 

  Όλα αυτά χάρη στις πρόσφατες πολύ θετικές εξελίξεις που επισπεύδουν τα οφέλη για την αγορά, και οι οποίες είναι τα νέα φορολογικά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, τα οποία ενισχύουν τις ελληνικές εισηγμένες και άρα τους μετόχους τους, η αναβάθμιση-έκπληξη από τη Standard & Poor’s, η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, που έστρεψε το ραντάρ των επενδυτών στην Ελλάδα και άνοιξε τον δρόμο για περαιτέρω "επαφές" των συστημικών τραπεζών με την επενδυτική κοινότητα οδηγώντας και τη Eurobank σε νέα έξοδο στις αγορές, καθώς και η επιτάχυνση των εμβολιασμών, που φέρνει μπροστά το άνοιγμα της οικονομίας.

  Η εικόνα του Χρηματιστηρίου Αθηνών θυμίζει έντονα μέρες του 2019, προτού ξεσπάσει η πανδημία, όταν το recovery trade είχε οδηγήσει σε τρελά κέρδη την εγχώρια αγορά, η οποία και τερμάτισε το έτος στην πρώτη θέση των αποδόσεων διεθνώς (+50%), με τον τραπεζικό δείκτη να εκτοξεύεται κατά 100%. 

  Με βάση τα στοιχεία έως τις 27 Απριλίου για την πορεία των αγορών, ο Γενικός Δείκτης πλέον φλερτάρει με τις υψηλότερες αποδόσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών αγορών από τις αρχές του έτους, καταγράφοντας κέρδη της τάξης του 12,6% και πολύ κοντά στο +12,9% που καταγράφει ο γαλλικός CAC 40 αυτό το διάστημα, ενώ έχει ξεπεράσει τον γερμανικό DAX (+11,1%), τη στιγμή που ο πανευρωπαϊκός δείκτης Eurostoxx 600 βρίσκεται στο +10%. Επίσης, το Χ.Α. έχει ξεπεράσει σε κέρδη τη Wall Street, αφού το ίδιο διάστημα η άνοδος του S&P 500 διαμορφωνόταν στο +11,5%, του Dow Jones στο 11% και του Nasdaq στο 9,7%. 

  Το τελευταίο διάστημα έχει καταγραφεί εισροή επενδυτών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, κάτι που αποτυπώνεται και στον ημερήσιο τζίρο, ο οποίος έχει σχεδόν τριπλασιαστεί από τα μέσα ημερήσια επίπεδα του 2020 και πολύ συχνά καταγράφει τριψήφια επίπεδα. Η επιστροφή της αγοράς στην προ πανδημίας εποχή είναι πια γεγονός, ενώ το έδαφος προς τις 1.000 μονάδες άμεσα είναι στρωμένο χωρίς λακκούβες, εάν φυσικά δεν προκύψει κάτι απρόοπτο.

  "Αβάντα" από τη μείωση των φόρων

  Η ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, της μείωσης του φορολογικού συντελεστή, η οποία ξεκινά από την οικονομική χρήση 2021, βελτιώνει σημαντικά την εικόνα του Χρηματιστηρίου και τις προοπτικές για τις εισηγμένες, αφού οδηγεί άμεσα στην ενίσχυση της κερδοφορίας και των ελεύθερων ταμειακών ροών, κάτι που ενισχύει την ελκυστικότητα των ελληνικών μετοχών, όπως σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς. Αυτή η εξέλιξη αποτελεί έναν πρόσθετο και σημαντικό μαγνήτη για τα funds, καθώς, όπως έχει δείξει η εμπειρία σε άλλες χώρες, ανάλογες εξαγγελίες επηρεάζουν πάντα θετικά τα χρηματιστήρια, ενισχύοντας τις αποτιμήσεις των μετοχών.

  H μείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή κατά 200 μονάδες βάσης (από 24% στο 22%) αυξάνει τα κέρδη ανά μετοχή κατά 8%-10% σε όσες εταιρείες έχουν ισχυρό αποτύπωμα πωλήσεων στην Ελλάδα, ενώ η απαλλαγή από τον φόρο της αλληλεγγύης αποτελεί ακόμα ένα εχέγγυο για τη συνέχιση των υψηλών μερισμάτων δεδομένης της σχετικά ήπιας φορολογίας που έχουν στην πηγή, όπως σημειώνει η Beta Securities. 

  Το μείγμα της ανάπτυξης που αναμένεται για το 2021 (3,2%-4,0%), σε συνδυασμό με τη μείωση του φόρου, λειτουργεί ως καταλύτης μείωσης των πολλαπλασιαστών αποτίμησης για όλες τις εταιρείες, κάνοντας πιο ελκυστική την ελληνική αγορά.

  Ανάλογες είναι και οι απόψεις της Fast Finance, η οποία επισημαίνει πως η Ελλάδα γίνεται ολοένα και πιο επενδύσιμος προορισμός, με τους οίκους να τοποθετούν τις προοπτικές της χώρας σε θετικές. Η μείωση στους φόρους που ανακοίνωσε η κυβέρνηση θα βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση, και συνεπώς και το Χρηματιστήριο, ενώ όλοι περιμένουν η ανάπτυξη να πιάσει υψηλούς ρυθμούς τα επόμενα χρόνια, γεγονός που μπορεί να μειώσει σημαντικά το μέγεθος του χρέους σε σχέση με το ΑΕΠ, που έχει βρεθεί σε επίπεδα-ρεκόρ για τη χώρα.

  H αναγγελία για νέα φορολογική μείωση στους συντελεστές εταιρικών κερδών και η κατάργηση του φόρου αλληλεγγύης συμβάλλουν στην υποβοήθηση για διαμόρφωση πιο φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος, σχολιάζει και ο Δημήτρης Τζάνας της Κύκλος Χρηματιστηριακή. Αυτός είναι ένας από τους θετικούς καταλύτες που συγχρονίστηκαν τις τελευταίες ημέρες στο Χρηματιστήριο, μαζί με την επιτυχή ΑΜΚ της Πειραιώς, την ολοκλήρωση της έκδοσης του πράσινου ομολόγου της Μυτιληναίος και την αναβάθμιση της S&P. 

  O αναλυτής προβλέπει πως μετά το ράλι, ο Γενικός Δείκτης μπορεί να εισέλθει σε πλαγιοκαθοδική, με την κίνηση προς τις 950 μονάδες να είναι πιθανό να μετατεθεί χρονικά και με το βλέμμα της επενδυτικής κοινότητας να στρέφεται στην αξιολόγηση του συνόλου των αποτελεσμάτων χρήσης 2020 των εισηγμένων εταιρειών, μια διαδικασία που θα επιτρέψει το επιλεκτικό stock picking εταιρειών.

  Είναι, επομένως, πιθανό να υπάρξει εύλογη περίοδος περισυλλογής και αναστολής προς το παρόν σημαντικών επενδυτικών πρωτοβουλιών, με τον Γενικό Δείκτη να κινείται σε μικρό εύρος και τις 900 μονάδες να αποτελούν το πλησιέστερο όριο στήριξης, χωρίς βέβαια να αποκλείεται η επέλευση νέων καταλυτών, θετικών ή αρνητικών, ικανών να μεταλλάξουν την επενδυτική ψυχολογία, διαδικασία που πάντα μπορεί να συντελεστεί, διαψεύδοντας τις βραχυχρόνιες προβλέψεις. 

  Σε bull market διαρκείας το Χρηματιστήριο

  Οι εγχώριοι αναλυτές εμφανίζονται πολύ αισιόδοξοι για τις προοπτικές του Χρηματιστηρίου Αθηνών, μιλώντας για μια bull market η οποία, εκτός απροόπτου, θα έχει δρόμο ακόμη.

  Η σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας τα επόμενα χρόνια, οι αναβαθμίσεις από τους πιστοληπτικούς οίκους αξιολόγησης και η μείωση της φορολογίας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η bull market θα κρατήσει καιρό, εκτός και αν συμβεί πάλι κάτι αναπάντεχο, όπως τονίζει η Merit Securities. Παραμένουμε αγοραστές στα παρόντα επίπεδα σε μετοχές με υψηλή μερισματική απόδοση, όπως οι ΟΠΑΠ και ΕΥΔΑΠ, και θα αλλάξουμε τη στάση μας σε θετική για τον τραπεζικό κλάδο, μετά τις Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου, συμπληρώνει η χρηματιστηριακή.

  Η αγορά έχει αποκτήσει χαρακτηριστικά bull market, τονίζει από την πλευρά του και ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, προσθέτοντας πως τα κέρδη εναλλάσσονται στους κλάδους. Οι κλάδοι που δείχνουν ότι συνεχίζουν και θα συνεχίσουν να υπεραποδίδουν είναι η πληροφορική, οι κατασκευές, η βιομηχανία και η ενέργεια. Παρ’ όλα αυτά, η ρευστότητα οδηγεί τα κεφάλαια και στην υπόλοιπη αγορά, με αποτέλεσμα να αλλάζουν επίπεδα αρκετοί ξεχασμένοι τίτλοι. 

  Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Ελλάκτωρ, όπως προσθέτει, θα τραβήξει το ενδιαφέρον το επόμενο διάστημα, μιας και ακόμα μία πολύ μεγάλη εταιρεία με πολύ μεγάλα προβλήματα βρίσκεται πλέον με πολύ δυνατούς μετόχους και νέα κεφάλαια. Το μόνο σίγουρο είναι ότι μετά την ΑΜΚ μπορεί να δείξει μια διαφορετική εικόνα από αυτήν που συνηθίσαμε τα τελευταία χρόνια. 

  Ακολουθεί η Aegean, που και αυτή με τη σειρά της είναι στόχος για αρκετούς πάνω στην ΑΜΚ. Το επόμενο διάστημα θα δούμε νέες εισαγωγές, με τα δημοσιεύματα να θέλουν να μπαίνουν στο παιχνίδι και εταιρείες ανακύκλωσης και ενέργειας.

  "Αυτό που βλέπουμε είναι πως από τη μια χάσαμε μια λαμπρή 10ετή χρηματιστηριακή ευφορία, από την άλλη όμως είμαστε μια οικονομία που οι πιθανότητες δείχνουν ότι θα αναπτυχθούμε πολύ καλύτερα τα επόμενα χρόνια, και μάλιστα έπειτα από μία 10ετή ανομβρία", τονίζει χαρακτηριστικά ο αναλυτής.

  Αναβαθμίζεται (και) το Χρηματιστήριο

  Φτερά έδωσαν στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι θετικές εξελίξεις για την οικονομία μετά την αναβάθμιση-έκπληξη της Ελλάδας από την S&P στο "ΒΒ με θετικές προοπτικές", και στα ίδια επίπεδα με τη βαθμολογία της Fitch, με αναλυτές να σημειώνουν πως αυτή η κίνηση του οίκου αποτελεί και μια έμμεση αναβάθμιση της εικόνας των ελληνικών assets για τους ξένους επενδυτές, ενώ στρώνει το έδαφος για τις επόμενες εξόδους στις αγορές.

  Το χρονικό διάστημα έως την επενδυτική βαθμίδα ολοένα και μειώνεται, κάτι που θα οδηγήσει τους επενδυτές να παίξουν και το "στοίχημα" του investment grade εκτός από το άμεσο, αυτό του recovery, ενισχύοντας το Χρηματιστήριο αλλά και τα ελληνικά ομόλογα, μια αγορά η οποία εδώ και καιρό προσφέρει ισχυρούς καταλυτές στο ταμπλό της Λεωφόρου Αθηνών με τις εντυπωσιακές επιδόσεις που καταγράφει παρά την πανδημία. 

  Αν και το οικονομικό επιτελείο θέτει ως στόχο την επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας έως το πρώτο εξάμηνο του 2023, διεθνείς οίκοι σπεύδουν να εκτιμήσουν πως αυτό το ορόσημο είναι πολύ πιθανόν να έρθει πολύ νωρίτερα. Η Citigroup εκτιμά πως πλέον το investment grade είναι απόλυτα εφικτό εντός του 2022. 

  Σε ό,τι αφορά έναν άλλο στόχο που έθεσε το ΥΠΟΙΚ, τη "λήψη των απαραίτητων πρωτοβουλιών για τη διατήρηση της συμπερίληψής τους στην ομάδα των επιλέξιμων περιουσιακών στοιχείων – από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα", έτσι ώστε να διασφαλιστεί το υφιστάμενο καθεστώς των ελληνικών κρατικών χρεογράφων, κατά την αμερικανική τράπεζα δεν υπάρχει καμία ανησυχία, καθώς, όταν αναμένεται να τερματιστεί το PEPP, η Ελλάδα, λόγω investment grade, θα μπορεί να συμμετέχει και στο "κλασικό" QE.

  Όπως σημείωσε η DZ Bank, η Ελλάδα αποτελεί απόδειξη ότι, παρά την πανδημία, οι αναβαθμίσεις από τους οίκους δεν σταματούν. Η απόφαση της S&P βασίζεται στην προσδοκία ότι η ελληνική οικονομία και τα δημόσια οικονομικά θα ανακάμψουν γρήγορα από την πανδημία χάρη στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις της ελληνικής κυβέρνησης, οι οποίες τώρα αποφέρουν καρπούς, καθώς και στα οφέλη του Ταμείου Ανάκαμψης και κυρίως τις αγορές ελληνικών ομολόγων στις οποίες προχωρά η ΕΚΤ μέσω του PEPP, σημείωσε. Σε αυτό το πλαίσιο, η DZ Bank συστήνει εκ νέου την αγορά ελληνικών ομολόγων έναντι των ιταλικών, εκτιμώντας πως οι θετικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία σε σχέση με τον υψηλό νέο δανεισμό στον οποίο προχωρά η Ιταλία θα συρρικνώσουν και πιθανόν να μηδενίσουν τα spreads μεταξύ των τίτλων των δύο χώρων.

  Η Societe Generale υπογραμμίζει, από την πλευρά της, πως η κίνηση της S&P αντανακλά την προσδοκία του οίκου για ταχεία βελτίωση στις οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας και στην πορεία του Προϋπολογισμού, καθώς ο αρνητικός αντίκτυπος της COVID-19 υποχωρεί.

  Τα παραπάνω σαφώς υποστηρίζουν τα σχέδια του ΟΔΔΗΧ, καθώς μια έξοδος στις αγορές το επόμενο διάστημα θεωρείται βέβαιη, πιθανόν εντός του Μαΐου, ενώ, αν καταστεί δυνατόν, έως τον Ιούνιο θα γίνει και δεύτερη έξοδος, καθώς στο δεύτερο μισό του έτους οι προοπτικές σχετικά με τα επιτόκια των ομολόγων θεωρούνται αβέβαιες. Οι επιλογές για την επόμενη έξοδο αφορούν το "άνοιγμα" της έκδοσης 10ετούς ομολόγου του Ιανουαρίου ή και του πρόσφατου 15ετούς, καθώς και την έκδοση ενός νέου μεσοπρόθεσμου τίτλου, 5ετούς ή 7ετούς διάρκειας.

  Αναλυτές σημειώνουν ότι το Ταμείο Ανάκαμψης και οι αναβαθμίσεις από τους οίκους, οι οποίες θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα, σε συνδυασμό με τη μεταρρυθμιστική πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία συνεχίζει να διατηρεί ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις, αποτελούν σημαντικούς καταλύτες για τα ελληνικά assets. Όπως εκτιμούν, είναι πολύ πιθανή η επιστροφή των ελληνικών τραπεζικών μετοχών στους βασικούς δείκτες της MSCI (MSCI Greece Standard), από τους οποίους αφαιρέθηκαν εν μέσω της πανδημίας, κάτι που θα προσφέρει περαιτέρω σημαντική στήριξη στον Γενικό Δείκτη, ενώ δεν αποκλείουν ακόμα μία πολύ θετική εξέλιξη για το Χρηματιστήριο, που δεν είναι άλλη από την αναβάθμισή του στην κατηγορία των "ανεπτυγμένων αγορών", από τις "αναδυόμενες αγορές", στις οποίες είχε υποβαθμιστεί το 2013 από την MSCI και το 2016 από την FTSE.

  eleftheria.kourtali@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ