Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 28-Απρ-2021 14:22

  Αψιμαχίες για τις 900 μονάδες στο Χρηματιστήριο Αθηνών

  Αψιμαχίες για τις 900 μονάδες στο Χρηματιστήριο Αθηνών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Υπό έλεγχο συντηρεί τις πιέσεις που δέχεται από την πλειονότητα των τίτλων του το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο παραμένει στη ζώνη των 900 μονάδων, υψηλότερα από την κρίσιμη στήριξη των 890 μονάδων.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,01% στις 903,40 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 47,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 17,8 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,09% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.192,19 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,62% στις 597,68 μονάδες.

  Η αύξηση του τζίρου συνδέεται με ένα ακόμη πακέτο που διακινήθηκε στη μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα, στην οποία συνεχίζονται οι μετοχικές αλλαγές. Το πακέτο των 1,12 εκατ. τεμαχίων διακινήθηκε στο πρώτο ημίωρο της συνεδρίασης, στην τιμή των 11,20 ευρώ, ήτοι με premium 13,7% σε σχέση με την τρέχουσα τιμή. Το πακέτο αντιστοιχεί στο 1,09% του μετοχικού κεφαλαίου της ΓΕΚ Τέρνα και ήταν αξίας 12,6 εκατ. ευρώ.

  Τεχνικό... trading

  Η αγορά προσπαθεί να ολοκληρώσει τη διόρθωσή της και να βελτιώσει τη ρευστότητά της χωρίς να οδηγηθεί στη στήριξη των 890 μονάδων, η δοκιμασία της οποίας μπορεί να οδηγήσει χαμηλότερα τον γενικό δείκτη. Την ίδια ώρα, ο τραπεζικός δείκτης επιχειρεί ώστε να μην δοκιμάσει την πρώτη στήριξη στις 590 - 580, οι οποίες θα ανήκουν το δρόμο προς τις 570 - 560 μονάδες.

  Ο δείκτης αν και βρέθηκε ακόμη και στο -1,26%, βρήκε στηρίξεις από την αναμενόμενη αναβάθμιση του κλάδου από τον οίκο Standard & Poor's, βελτίωσε την εικόνα του. Ο οίκος αναβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα (ICR) των ελληνικών τραπεζών κατά μία βαθμίδα, θέτοντας τις προοπτικές σε σταθερές. Ο οίκος αναμένει βελτίωση στις επιχειρηματικές προοπτικές, την προσφορά πίστωσης και τη ζήτηση στην Ελλάδα, βελτιώνοντας την όρεξη των επενδυτών για αγορά προβληματικών περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών, βοηθώντας έτσι τις συστημικές τράπεζες να τα "ξεφορτώσουν" από τους ισολογισμούς τους.

  Στα παραπάνω βέβαια βοηθά και το γεγονός ότι το σχέδιο Ανάκαμψης της ελληνικής κυβέρνησης είχε θετική υποδοχή στις Βρυξέλλες, γεγονός που εκλαμβάνεται από την αγορά ως μία ένδειξη ότι η Ελλάδα θα επιταχύνει τις ενέργειες για την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Είναι άλλωστε ένας καταλύτης που έχει τονιστεί από το σύνολο των αναλυτών ως εκείνος που θα δώσει τη μεγάλη ώθηση στην ελληνική οικονομία.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς συνεχίζει με απώλειες 11,48%, με τον ΟΛΠ να είναι στο -2,13%. Άνω του 1% είναι η πτώση σε Titan, ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Εθνική, ΕΥΔΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, Τέρνα Ενεργειακή, Φουρλής, Βιοχάλκο, Motor Oil, Μυτιληναίος και ΟΤΕ.

  Στον αντίποδα, ΕΧΑΕ και Eurobank αντιδρούν αυτή τη στιγμή με κέρδη 2,24% και 2,09% αντίστοιχα, ενώ άνω του 1% είναι η άνοδος σε Aegean και Ελλάκτωρ. Ήπια ανοδικά κινούνται οι Coca Cola, Alpha bank, Σαράντης και ΟΠΑΠ, με τις ΓΕΚ Τέρνα, Λάμδα και Jumbo να μην έχουν μεταβολή.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ