Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 27-Απρ-2021 17:27

  Πτώση και "επιστροφή" στις 900 μονάδες για το Χρηματιστήριο

  Πτώση και «επιστροφή» στις 900 μονάδες για το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Διορθωτικά κινήθηκε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, διακόπτοντας το τριήμερο ανοδικό του σερί, καθώς οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, αλλά και οι πυκνές επιχειρηματικές εξελίξεις έδωσαν το έναυσμα στους πωλητές να βελτιώσουν τη ρευστότητα των χαρτοφυλακίων τους.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,06% στις 903,44 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 903,44 μονάδων (-1,06%) και 918,95 μονάδων (+0,64%). Ο τζίρος ανήλθε στα 123,1 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 60,4 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 28,3 εκατ. τεμάχια (57,1 εκατ. ευρώ).

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 1,12%, στις 2.190,16 μονάδες, ενώ στο +0,88% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.340,67 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 2,05% στις 594,02 μονάδες.

  Στο ίδιο... μοτίβο

  Από την έναρξη του νέου ανοδικού κύκλου του Χρηματιστηρίου, από τα τέλη του Ιανουαρίου, παρατηρείται το μοτίβο των σταθερών βημάτων, με ολιγοήμερες στάσεις. Ο Γενικός Δείκτης αλλάζει τα επίπεδα του αφού πρώτα έχει αφομοιώσει τα προηγούμενα, τροφοδοτώντας εκ των έσω και τη ρευστότητα στην αγορά.

  Στην παρούσα φάση, αν και ο Γενικός Δείκτης εχθές διαπέρασε την αντίσταση των 910 μονάδων, αναδιπλώθηκε και πάλι κοντά στις 900 μονάδες, με αρκετούς αναλυτές να θεωρούν ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα μαξιλάρι ασφαλείας προκειμένου να αποφευχθεί το σενάριο ενός δεύτερου pullback μέσα σε έναν μήνα. Η διάσπαση των 910 μονάδων επί της ουσίας θα ανοίξει τον δρόμο για τις 950 μονάδες, καθώς αρκετοί αναλυτές θεωρούν ότι μετά από το τρέχον επίπεδο οι αντιστάσεις που εμφανίζονται είναι ήσσονος σημασίας.

  Πάντως, οι καταλύτες για καλύτερα επίπεδα υπάρχουν, τόσο σε επιχειρηματικό επίπεδο, όσο και σε μακροοικονομικό. Δεν μπορεί άλλωστε να παραβλέψει κανείς και το ότι η S&P, σήμερα, έδωσε δεύτερη ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία σε διάστημα λίγων ημερών, αφού σε νέα της έκθεση για τα σημαντικά οφέλη του Ταμείου Ανάκαμψης ξεχωρίζει την Ελλάδα ως τη νικήτρια της ανάπτυξης στην ευρωζώνη στα επόμενα επτά χρόνια, βλέποντας σωρευτική αύξηση του ΑΕΠ έως και άνω του 18%.

  Στο επίκεντρο Πειραιώς και ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ 

  Αν και βρέθηκε ενδοσυνεδριακά ακόμη και στο +27,61%, τελικά η μετοχή της Πειραιώς έκλεισε με μικρότερη, αλλά αξιοσημείωτη άνοδο, της τάξεως του 4,41%. Ένας από τους λόγους της ανόδου, από τα 1,65 ευρώ ενδοσυνεδριακά στις 21/4 μετά το reverse split, συνδέεται από τους αναλυτές με τη διαπραγμάτευση της μετοχής στον Global Small Cap Index του FTSE, ως αποτέλεσμα των αλλαγών της μετοχικής δομής μετά την αύξηση κεφαλαίου. Επίσης, η ENA Investments που είχε ανοίξει short θέση 0,70% στη μετοχή στις 21/4, μείωσε στις 23/4 την ανοιχτή της θέση στο 0,30% του μετοχικού κεφαλαίου.

  Στο επίκεντρο ήταν και οι εξελίξεις στον όμιλο της Βιοχάλκο, καθώς το placement της Viohalco για το 6,6% ή 25 εκατ. μετοχές της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ έκλεισε στα 2 ευρώ και πραγματοποιήθηκε σήμερα στο ταμπλό ανεβάζοντας κατά 50 εκατ. ευρώ και τον συνολικό τζίρο.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, Ελλάκτωρ και Βιοχάλκο βρέθηκαν στο επίκεντρο των πιέσεων, καθώς έκλεισαν με απώλειες 3,86% και 3,49% αντίστοιχα, με τις Motor Oil, Alpha Bank, Jumbo, ΕΧΑΕ και Εθνική να ακολουθούν με απώλειες άνω του 2%. Άνω του 1% ήταν η πτώση σε ΕΥΔΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΛΠ, ΑΔΜΗΕ, Eurobank, Coca Cola και Μυτιληναίος.

  Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Titan, Aegean και Φουρλής, ενώ στον αντίποδα, ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Σαράντης, ΟΤΕ και Τέρνα Ενεργειακή. Η Λάμδα ενισχύθηκε κατά 2,64%, με την Πειραιώς να ολοκληρώνει τελικά στο +4,41%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ