Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 26-Απρ-2021 14:05

  Διατηρεί την άνοδο και τις 910 μονάδες το Χρηματιστήριο

  αγορές - άνοδος 03.02.2021
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Σταθερά πάνω από τις 910 μονάδες κινείται αυτήν την ώρα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και έχει ρίξει ελαφρώς τους ανοδικούς του ρυθμούς, σε σχέση με την εικόνα της έναρξης της συνεδρίασης, παραμένει σε υψηλά 14 μηνών.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 1,39% στις 912,05 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 40,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 21,4 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 1,58% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.212,74 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 2,79% στις 608,49 μονάδες.

  Τεχνικές υπερβάσεις

  Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στα επίπεδα που διαπραγματευόταν στο δεύτερο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου, με αρκετούς αναλυτές να θεωρούν ότι μετά τις 910 μονάδες οι αντιστάσεις που εμφανίζονται είναι ήσσονος σημασίας μέχρι τις 950 μονάδες. Βέβαια, χρονικά, η προσέγγιση του στόχου αυτού δεν μπορεί να εκτιμηθεί με ασφάλεια, δεδομένης και της έναρξης της Μεγάλης Εβδομάδας σήμερα, όταν και παραδοσιακά οι τζίροι φθίνουν.

  Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι δεν είναι λίγοι οι εγχώριοι αναλυτές που θεωρούν ότι τα υψηλά του 2020, ήτοι στις 949 μονάδες (24/1), είναι θέμα χρόνου για την ελληνική αγορά, καθώς ο Γενικός Δείκτης απέχει μόλις 4% από το επίπεδο που θα σηματοδοτήσει και την υπέρβαση της κρίσης του κορονοϊού.

  Πάντως, σήμερα, ο τραπεζικός δείκτης διέσπασε με ευκολία την πρώτη αντίσταση των 600 μονάδων, με την Alpha Bank και τη Eurobank να έχουν διακινήσει περί το ήμισυ του συνολικού όγκου της αγοράς. Η επόμενη αντίσταση τοποθετείται στις 650 μονάδες, ωστόσο ο κλάδος μπροστά του έχει τον κρίσιμο σκόπελο της ένταξης των νέων μετοχών που θα προκύψουν από την αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς.

  "Τροφή" ανόδου

  Την ίδια ώρα, θετικά έχει λειτουργήσει και το γεγονός ότι το Χρηματιστήριο καταγράφει πολυετές ρεκόρ ενεργών αλλά και νέων μερίδων. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στατιστικά του Χρηματιστηρίου, τον μήνα Μάρτιο καταγράφηκε ο μεγαλύτερος αριθμός νέων κωδικών που άνοιξαν από τον Δεκέμβριο του 2015, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται αυξητική τάση να φανεί και στο μέτωπο των ξένων επενδυτών. Επίσης, οι ενεργές μερίδες ήταν 39.228 τον Μάρτιο του 2021, αυξημένες κατά 157% από τα επίπεδα του περασμένου Αυγούστου που ήταν και τα χαμηλότερα κατά το έτος της πανδημίας, και ήταν οι περισσότερες από τα τέλη του 2013, πριν από 7,5 χρόνια, όταν και είχαν διαμορφωθεί στις 39.268.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς έχει διευρύνει στο +23,92%, με την Alpha Bank να κερδίζει 3,96% φτάνοντας μία ανάσα από τα 2 δισ. στην κεφαλαιοποίησή της. Κέρδη 3% για την ΕΧΑΕ, με τις Aegean, Jumbo και Βιοχάλκο να ακολουθούν με άνοδο που ξεπερνά το 2%.

  Τα κέρδη σε Eurobank, Titan, Μυτιληναίο, Λάμδα, Εθνική, Ελληνικά Πετρέλαια, ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil, ΓΕΚ Τέρνα και ΕΥΔΑΠ ξεπερνούν το 1%, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι ΑΔΜΗΕ, ΟΤΕ, ΟΛΠ, Σαράντης και Φουρλής. Στον αντίποδα, η Coca Cola χάνει 2,39%, ασκώντας πιέσεις στην ανοδική πορεία του ΓΔ, με τον Ελλάκτωρ να είναι στο -2,79%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ