Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 26-Απρ-2021 08:38

  A-Quant: Το βλέμμα στη FED

  A-Quant: Το βλέμμα στη FED
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Την προηγούμενη εβδομάδα είδαμε μια παύση στο ράλι των αγορών μετοχών που συνοδεύτηκε και από μία μικρή διόρθωση σε κάποιους δείκτες.

  Ο δείκτης του δολαρίου συνέχισε έντονα πτωτικά για τρίτη εβδομάδα στη σειρά, αγνοώντας ακόμα και την συνεδρίαση της Ε.Κ.Τ. την Πέμπτη όπου αποφασίστηκε πως τα επιτόκια παραμένουν αμετάβλητα στο 0% αλλά το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων όχι μόνο δε θα μειωθεί αλλά θα επιταχυνθεί το επόμενο διάστημα.

  Το γεγονός αυτό θα έπρεπε να αποδυναμώσει το ευρώ αλλά κάτι τέτοιο δε συνέβη, δείγμα κι αυτό της αδυναμίας του δολαρίου τις τελευταίες εβδομάδες.

  Ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden, σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδιάζει την αύξηση της φορολογίας για όσους Αμερικάνους έχουν ετήσιο εισόδημα πάνω από 1 εκ. δολάρια και αυτό επηρέασε τους δείκτες μετοχών.

  Οι αποδόσεις του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου συνεχίζουν την καθοδική τους πορεία και μετά τα υψηλά στο 1.77% στα τέλη Μαρτίου, επί του παρόντος κινούνται στο 1.57%. Αύξηση σημείωσε το γερμανικό δεκαετές ομόλογο που πλέον έχει ανέβει στο -0.25%.

  Στο μέτωπο του κορωνοϊού και των εμβολιασμών, οι ΗΠΑ είναι σαφώς σε καλύτερη κατάσταση από την Ευρώπη, με το ποσοστό εμβολιασμών να είναι 2.5 φορές μεγαλύτερο από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

  Η τρέχουσα εβδομάδα κυριαρχείται από τη συνεδρίαση της FED την προσεχή Τετάρτη όπου δεν αναμένεται μεταβολή στα επιτόκια αλλά τυχόν tapering στην αγορά ομολόγων (σταδιακή αναστροφή της ποσοτικής χαλάρωσης) θα ενισχύσει το δολάριο.

  SP500

  Σταθεροποιητικά κινήθηκε την περασμένη εβδομάδα ο αμερικανικός δείκτης SP500 έχοντας οριακές απώλειες της τάξης του 0.17%, κλείνοντας στις 4,165 μονάδες. Η μεταβλητότητα όμως δε μειώθηκε σημαντικά: η Πέμπτη ήταν έντονα καθοδική μέρα λόγω πληροφοριών για αύξηση της φορολογίας στα μεγάλα εισοδήματα των ΗΠΑ αλλά την Παρασκευή υπήρξε ισχυρή ανάκαμψη. Οι εταιρείες του SP500 που ανακοίνωσαν τα αποτελέσματά τους, στο μεγαλύτερο ποσοστό τους ήταν κερδοφόρες (το 84% ανακοίνωσε κέρδη ανά μετοχή πάνω από τις εκτιμήσεις). Ο δείκτης μέσα στην εβδομάδα σημείωσε νέο υψηλό στις 4,186 μονάδες, συνεχίζοντας το ανοδικό του momentum αλλά φυσικά τυχόν κατοχυρώσεις κερδών μπορούν να προκαλέσουν διορθώσεις. Με ενδιαφέρον αναμένεται η συνεδρίαση της FED την Τετάρτη για τα επιτόκια και τη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ.

  DAX30

  Διορθωτικά κινήθηκε ο γερμανικός δείκτης DAX30 την περασμένη εβδομάδα, κλείνοντας στις 15,283 μονάδες και απώλειες 1.5% περίπου. Ήταν η πρώτη πτωτική εβδομάδα μετά από επτά κατά σειρά ανοδικές εβδομάδες και αλλεπάλληλα υψηλά – ρεκόρ. Η διόρθωση μάλλον είναι φυσιολογική μετά από τόσο ισχυρή άνοδο και δεν είναι στο βαθμό που ακόμη να δικαιολογεί αναστροφή της τάσης. Κάτω από τις 15,085 θα αρχίσει να προκαλείται μια τέτοια ανησυχία ενώ τυχόν επαναφορά πάνω από τις 15,340 μονάδες θα σηματοδοτήσει θετική τάση για τους αγοραστές.

  FTSE100

  Διορθωτική η περασμένη εβδομάδα για τον βρετανικό δείκτη FTSE100 που έκλεισε στις 6,886 μονάδες, σημειώνοντας απώλειες κοντά στο 1.5%. Ο δείκτης άγγιξε την περασμένη Δευτέρα το ορόσημο των 7,000 μονάδων αλλά πολύ γρήγορα εμφανίστηκαν πωλητές που προκάλεσαν την πτώση. Χρειάζονται τιμές κάτω από τις 6,800 μονάδες για να αρχίσουν να προκαλούνται ανησυχίες μεγαλύτερης διόρθωσης αλλά το πρώτο σκαλοπάτι επαναπροσέγγισης των 7,000 μονάδων βρίσκεται πάνω από τις 6,920 μονάδες.

  Χρυσός

  Σταθεροποιητική και ουδέτερη εβδομάδα για τον χρυσό που έκλεισε στα $1,776.4 και οριακές απώλειες. Η αρχή της εβδομάδας ήταν ανοδική αλλά την Πέμπτη και την Παρασκευή εμφανίστηκαν πωλητές που έριξαν τις τιμές. Ο βασικός ανταγωνιστής του χρυσού αυτήν την εποχή είναι το Bitcoin το οποίο διόρθωσε έντονα την προηγούμενη εβδομάδα ενώ πτωτικά κινήθηκαν και οι αποδόσεις των ομολόγων. Ο χρυσός δεν μπόρεσε επίσης να εκμεταλλευτεί την πτώση του δολαρίου ίσως γιατί οι αναλυτές περιμένουν ότι η πανδημία τελειώνει και θα αυξηθεί η διάθεση για ρίσκο στους επενδυτές. Επίσης, τυχόν αύξηση του συντελεστή φόρου στους πλούσιους Αμερικάνους μπορεί να προκαλέσει μείωση στη ζήτηση του χρυσού. Τα $1,800 αποτελούν τιμή – ορόσημο και σημαντική αντίσταση για περαιτέρω άνοδο του χρυσού ενώ κάτω από τα $1,750 και ακόμη περισσότερο κάτω από τα $1,720, οι πωλητές δείχνουν τα δόντια τους.

  Πετρέλαιο

  Πτωτική ήταν η προηγούμενη εβδομάδα για το πετρέλαιο, με τα futures του επομένου μήνα να κλείνουν στα $62.01, με απώλειες 1.8% περίπου. H Διεθνής Οργάνωση Ενέργειας (ΙΕΑ) προβλέπει αύξηση της ζήτησης του πετρελαίου μέσα στο 2021 κατά 4.6% λόγω της ανάκαμψης των οικονομιών μετά την πανδημία και στον ίδιο αισιόδοξο τόνο είναι και ο ΟΠΕΚ. Από την άλλη πλευρά όμως, η Ινδία αντιμετωπίζει σφοδρό πρόβλημα λόγω της πανδημίας, με 300,000 κρούσματα την ημέρα και πολύ μεταδοτικό στέλεχος του ιού. Η Ινδία είναι η τρίτη χώρα στον κόσμο σε εισαγωγές πετρελαίου. Επίσης σταδιακά το βόρειο ημισφαίριο εισέρχεται στην καλοκαιρινή περίοδο που παραδοσιακά σημαίνει αύξηση των μετακινήσεων. Το πετρέλαιο χρειάζεται να υπερβεί τα $64.35 για να επανέλθει στην καθαρή ανοδική του τάση αλλά όσο στρέφεται και προσεγγίζει τα $60, δημιουργεί προσδοκίες στους πωλητές για πτώση.

  EURUSD (Ευρώ – Δολάριο ΗΠΑ)

  Τρίτη στη σειρά έντονα ανοδική εβδομάδα για το EURUSD που άνοιξε στο 1.1973 και έκλεισε στο 1.2097, διασπώντας με ευκολία την τιμή ορόσημο του 1.20. Το δολάριο συνέχισε την αδυναμία του στον απόηχο της πτώσης των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων και το ευρώ επωφελήθηκε παρότι η νομισματική πολιτική, όπως καθορίζεται από την Ε.Κ.Τ. παραμένει χαλαρή, με την αγορά ομολόγων όχι μόνο να μειώνεται αλλά και να επιταχύνεται. Η τρέχουσα εβδομάδα κυριαρχείται από τη συνεδρίαση της FED την Τετάρτη και αναμένεται τυχόν απόφαση για αναστροφή της ποσοτικής χαλάρωσης (tapering), η οποία θα ενισχύσει το δολάριο. Μέχρι τότε, η τάση παραμένει σαφώς ανοδική με τους αγοραστές να καλοβλέπουν την αντίσταση στο 1.2240. Στα ενδιαφέροντα γεγονότα της Ευρώπης είναι η ομιλία της Christine Lagarde την Τετάρτη, η ανεργία, ο πληθωρισμός και το ΑΕΠ της Γερμανίας και ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης την Παρασκευή.

  GBPUSD (Βρετανική Στερλίνα – Δολάριο ΗΠΑ)

  Συνέχισε ανοδικά το GBPUSD για δεύτερη εβδομάδα, με άνοιγμα στο 1.3826 και κλείσιμο στο 1.3878. Η ισοτιμία άγγιξε το 1.40 στις αρχές της εβδομάδες αλλά σε αυτές τις τιμές εμφανίστηκαν πωλητές που άσκησαν πιέσεις στο GBPUSD, ωθώντας το κάτω από το 1.39. Το αδύναμο δολάριο συνεχίζει να ευνοεί την άνοδο της ισοτιμίας αν και η στερλίνα δεν εμφανίζεται ιδιαιτέρως ισχυρή παρ΄όλη την θετική πορεία των εμβολιασμών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η ανεργία έπεσε το Φεβρουάριο στο 4.9% από 5%, οι λιανικές πωλήσεις και οι δείκτες PMI ανέκαμψαν αλλά ο δημόσιος δανεισμός της χώρας έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ ξεπερνώντας τις 27 δις στερλίνες το Μάρτιο. Η τάση είναι ανοδική και δεν αποκλείεται να δούμε επαναπροσέγγιση του 1.40 αρκετά σύντομα.

  USDJPY (Δολάριο ΗΠΑ – Ιαπωνικό Γιεν)

  Έντονα πτωτική ακόμη μία εβδομάδα για το USDJPY που άνοιξε στο 108.74 και έκλεισε στο 107.86. To δολάριο συνεχίζει να αποδυναμώνεται ενώ αποκλιμάκωση παρουσιάζουν και οι αποδόσεις των ομολόγων. Το γιεν από την άλλη ενδυναμώνεται μετά από τα θετικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα για την ιαπωνική οικονομία, σε σχέση με τις εισαγωγές, τις εξαγωγές, το εμπορικό ισοζύγιο, τη βιομηχανική παραγωγή και τον πληθωρισμό. Η πτώση της ισοτιμίας από τις αρχές του μήνα είναι σαρωτική και τυχόν αναστροφή της προϋποθέτει τιμές πάνω από το 108.40 και ίσως πάνω από το 109.35.

  EURJPY (Ευρώ – Ιαπωνικό Γιεν)

  Ελαφρώς ανοδικά έκλεισε το EURJPY την περασμένη εβδομάδα, με άνοιγμα στο 130.25 και κλείσιμο στο 130.48. Η ισοτιμία δεν επηρεάστηκε σοβαρά από τη συνέχιση της ποσοτικής χαλάρωσης στην Ευρωζώνη αλλά φαίνεται πως η περιοχή τιμών στο 131 αποτελεί ισχυρή αντίσταση και με τυχόν περαιτέρω ενδυνάμωση του γιεν, ίσως δούμε τιμές κοντά στο 130 αυτήν την εβδομάδα.

  EURGBP (Ευρώ – Βρετανική Στερλίνα)

  Ανοδική η εβδομάδα που μας πέρασε για το EURGBP, που άνοιξε στο 0.8654 και έκλεισε στο 0.8713. Η άνοδος των αποδόσεων των γερμανικών ομολόγων στήριξε το ευρώ αλλά η στερλίνα ίσως παρουσιαστεί ισχυρή το επόμενο διάστημα αφού οι εμβολιασμοί στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν επιτρέψει το άνοιγμα πολλών δραστηριοτήτων. Αυτό είναι δυνατόν να προκαλέσει πτώση της ισοτιμίας και σε αυτήν την περίπτωση, ο πρώτος και βραχυπρόθεσμος στόχος των πωλητών θα είναι η στήριξη στο 0.8590.

  USDCAD (Δολάρια ΗΠΑ – Δολάριο Καναδά)

  Ελαφρώς πτωτικά κινήθηκε το USDCAD την προηγούμενη εβδομάδα, ανοίγοντας στο 1.2504 και κλείνοντας στο 1.2476. Το δολάριο ΗΠΑ ήταν αδύναμο αλλά αδύναμο ήταν και το νόμισμα του Καναδά λόγω της πτώσης της τιμής του πετρελαίου, δημιουργώντας μια κάποια ισορροπία. Η Τράπεζα του Καναδά κράτησε τα επιτόκια αμετάβλητα στο 0.25% αλλά η ανακοίνωση της μείωσης αγοράς ομολόγων έδωσε μια ώθηση στο νόμισμα της χώρας. Η συνεδρίαση της FED την Τετάρτη θα παίξει καθοριστικό ρόλο αλλά σε τυχόν συνέχιση της αδυναμίας του αμερικανικού δολαρίου, οι πωλητές θα κυνηγήσουν τιμές κοντά στο 1.2370.

  USDCHF (Δολάριο ΗΠΑ – Ελβετικό Φράγκο)

  Τρίτη κατά σειρά πτωτική εβδομάδα για το USDCHF που άνοιξε στο 0.9190 και έκλεισε στο 0.9136, εν μέσω της αδυναμίας του δολαρίου που συνεχίστηκε. Τα οικονομικά αποτελέσματα της Ελβετίας ήταν ικανοποιητικά σε σχέση με εισαγωγές/εξαγωγές/εμπορικό ισοζύγιο και όσο η αδυναμία του δολαρίου συνεχίζεται, ίσως δούμε τιμές αρκετά κάτω από το 0.91. Κομβικής σημασίας θα είναι η συνεδρίαση της FED την Τετάρτη που μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες και την τάση του δολαρίου.

  AUDUSD (Δολάριο Αυστραλίας – Δολάριο ΗΠΑ)

  Ελαφρώς ανοδική η προηγούμενη εβδομάδα για το AUDUSD το οποίο άνοιξε στο 0.7728 και έκλεισε στο 0.7743. Το νόμισμα της Αυστραλίας δεν μπόρεσε να επωφεληθεί πολύ από την αδυναμία του αμερικανικού δολαρίου και αυτό οφείλεται κατά μια μερίδα αναλυτών, στον τροπικό τυφώνα Seroja που χτύπησε την Αυστραλία. Την Τετάρτη ανακοινώνεται ο πληθωρισμός στην Αυστραλία αλλά το κυρίαρχο γεγονός είναι η συνεδρίαση της FED στις ΗΠΑ, την ίδια μέρα. Τυχόν συνέχιση της αδυναμίας του αμερικανικού δολαρίου μπορεί να φέρει την ισοτιμία αρκετά πάνω από το 0.78 αλλά αν οι ισορροπίες αλλάξουν από την Τετάρτη και μετά, το AUDUSD μπορεί να κινηθεί κάτω από το 0.77, ίσως και κοντά στο 0.7585.

  Bitcoin

  Δεύτερη στη σειρά εβδομάδα έντονης διόρθωσης για το Bitcoin που έκλεισε στα $49,128, έχοντας απώλειες της τάξης του 12.7%. Τα νέα της εβδομάδας επηρέασαν έντονα τα κρυπτονομίσματα: οι φήμες για αύξηση της φορολογίας στους πλούσιους Αμερικάνους αλλά και η πληροφορία για blackout στην επαρχία Xinjiang της Κίνας όπου και εξορύσσεται μεγάλο ποσοστό του Bitcoin, έκαναν πολλούς κατόχους Bitcoin και άλλων κρυπτονομισμάτων να πατήσουν το κουμπί της πώλησης. Νωρίς αυτήν την εβδομάδα υπάρχει ανάκαμψη πάνω από τα $52,000 αλλά η ανάκαμψη αυτή απέχει ακόμη αρκετά από το αποσύρει τις ανησυχίες. Αντίθετα, τυχόν πτώση κάτω από τα $50,000 και πάλι θα πυροδοτήσει επιπλέον προβληματισμούς.

  www.a-quant.com

   

  www.algo-profits.com

   

  H aQuant αναπτύσσει και παρέχει εργαλεία και υπηρεσίες σε θεσμικούς επενδυτές, hedge funds, επιχειρήσεις & family offices με σκοπό να ενισχύσει την ικανότητά τους στην κατανομή κεφαλαίου και τις αποδόσεις τους. Η aQuant αναλύει και μοντελοποιεί μια σειρά οικονομικών χρονοσειρών με τη χρήση αλγορίθμων Τεχνητής Νοημοσύνης και Μηχανικής Μάθησης.

  Η ομάδα της aQuant αποτελείται από ειδικούς στην Τεχνητή Νοημοσύνη, την Πληροφορική, στα IT Services, στα Υπολογιστικά Χρηματοοικονομικά και στο Trading με πάνω από 25 χρόνια εμπειρίας ο καθένας, έχοντας εργαστεί σε Hedge funds, χρηματοοικονομικές εταιρείες, ερευνητικά ινστιτούτα και πανεπιστήμια. Η έδρα της aQuant είναι στην Κύπρο και διαθέτει επίσης γραφεία στην Αθήνα και το Λονδίνο.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ