Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 25-Απρ-2021 20:00

  Ρεκόρ νέων κωδικών στο Χρηματιστήριο Αθηνών

  Χρηματιστήριο Αθηνών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Το Χ.Α. έδειξε πως κατάφερε να προσπεράσει τις αναταράξεις από την ΑΜΚ της Πειραιώς, περνώντας αυτό το σημαντικό τεστ… αντοχής, κάτι που ισχύει και για τον υπόλοιπο τραπεζικό κλάδο, με τις κινήσεις κατοχύρωσης κερδών να ήταν απόλυτα ελεγχόμενες και να μην προκαλούν τριγμούς στην ανοδική τάση διατηρώντας την επαφή με τις 900 μονάδες. Οι προοπτικές για το άνοιγμα του τουρισμού και της εστίασης τον επόμενο μήνα, η επιτάχυνση των εμβολιασμών σε πολλές πλέον ηλιακές ομάδες στρώνοντας το έδαφος για επιστροφή σε κάποια κανονικότητα, προσθέτουν αλλά και ενισχύουν το θετικό μομέντουμ και την όρεξη των επενδυτών, με το Χ.Α. να καταγράφει πολυετές ρεκόρ ενεργών αλλά και νέων μερίδων. 

  Ο Γενικός Δείκτης παρά το ράλι του Μαρτίου επέδειξε ένα σερί ανοδικών συνεδριάσεων τον Απρίλιο, όπως σημειώνει στο Capital.gr ο Νίκος Σακαρέλης, διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Wealth Fund Services. Η αγορά απομόνωσε την αναταραχή που προκάλεσε η υπόθεση της ΑΜΚ της Πειραιώς και επικεντρώθηκε στο να προεξοφλεί την επανεκκίνηση της οικονομίας και τις προσδοκίες εισροών από το Ταμείο Ανάκαμψης. Οι τράπεζες με τη χρήση των μορατόριουμ και τη βοήθεια έκτακτων κυρίως εσόδων από ομόλογα κατάφεραν και καθησύχασαν τους επενδυτές σχετικά με το πώς θα απορροφήσουν τη ζημιά από τις υπάρχουσες αλλά και μελλοντικές τιτλοποιήσεις (Ηρακλής ΙΙ).

  Αξίζει να σημειώσουμε πως η διαπραγμάτευση του Γενικού Δείκτη κοντά στα επίπεδα 900 μονάδων μεταφράζεται σε συνολική κεφαλαιοποίηση 60 δισ. ευρώ, ένα μέγεθος αξίας που η αγορά είχε να δει από τις 21 Φεβρουαρίου του 2020, ακριβώς πριν ξεσπάσει η πανδημία. Όπως έχουν σημειώσει παράγοντες της αγοράς, η πραγματική εικόνα του Χ.Α. θα φανεί μετά την ολοκλήρωση των αυξήσεων κεφαλαίου στις οποίες προχωρούν αυτό το διάστημα εισηγμένες. Το στοίχημα του τουρισμού, αν κερδηθεί, θα εκτοξεύσει τις προοπτικές της οικονομίας αλλά του Χ.Α. Με δεδομένο ότι πλέον η Ελλάδα επιταχύνει τους εμβολιασμούς και μπορεί έτσι να καταφέρει να παράσχει ένα ασφαλές περιβάλλον για τον τουρισμό φέτος, θα είναι και από τους νικητές της επιστροφής στην ομαλότητα. Άλλωστε, σύμφωνα με νέα έρευνα της Bank of America, το 50% των διεθνών ταξιδιωτών αναμένει να κάνει περισσότερα ταξίδια φέτος από ότι πριν από την πανδημία, με τη Γηραιά  Ήπειρο να αποτελεί "αγαπημένο" προορισμό. Οι μισοί Ευρωπαίοι σκοπεύουν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη όταν ανοίξουν ξανά τα σύνορα, ενώ περίπου το 30% των ερωτηθέντων στις ΗΠΑ και την Κίνα στοχεύουν επίσης την Ευρώπη ως τον επόμενο διεθνή προορισμό τους.

  Game changer

  Η ενεργοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης που αναμένεται το καλοκαίρι, μετά και το εμπόδιο του γερμανικού συνταγματικού δικαστηρίου που φαίνεται ότι ξεπεράστηκε, έχει ήδη στρέψει τα βλέμματα των διεθνών επενδυτικών οίκων στην Ελλάδα. Όπως τόνισε η Citigroup, η Ελλάδα θα είναι ένας από τους μεγαλύτερους δικαιούχους των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης χάρη και στο καλό ιστορικό που έχει η χώρα στην απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων. Όπως εκτιμά, τα ποσοστά απορρόφησης των πόρων του Ταμείου θα είναι υψηλά, δίνοντας σημαντική ώθηση στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας που ξεκινά ήδη από το 2021 και θα διαρκέσει έως το 2025, ενώ προβλέπει ότι η σωρευτική ανάπτυξη του ελληνικού ΑΕΠ το 2021-2022 θα κινηθεί πάνω από το 10%.

  Το Ταμείο Ανάκαμψης θα αποτελέσει το μεγάλο game changer για την Ελλάδα, καθώς η ελληνική οικονομία αποτελεί την απόλυτη νικήτρια σε ό,τι αφορά τον αντίκτυπο που θα έχουν οι πόροι του στην αναπτυξιακή της δυναμική, επισημαίνει από την πλευρά της η Societe Generale. Η Ελλάδα θα επωφεληθεί το περισσότερο σε όρους % ΑΕΠ από τις εκταμιεύσεις του Ταμείου, ενώ σε ό,τι αφορά την επίδραση των κονδυλίων της ΕΕ – ο δημοσιονομικός πολλαπλασιαστής (με βάση τις εισαγωγές, το ποσοστό αποταμίευσης και τον φορολογικό συντελεστή)-  διαμορφώνεται στο 0,7x για την ευρωζώνη σε μέσο όρο, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Γαλλία να επηρεάζονται πολύ θετικότερα. Η χώρα μας συγκεκριμένα, κατά τη γαλλικής τράπεζα, βρίσκεται στην κορυφή με πολλαπλασιαστή κοντά στο 1x, ενώ για τη Γερμανία και την Ολλανδία διαμορφώνεται κοντά στο 0,5x.

  Τα μεγάλα "όπλα" του Χ.Α

  Τον τρέχοντα μήνα, όπως δείχνουν τα πράγματα, το βασικό ζήτημα για το Χ.Α. είναι να κρατήσει το προ πανδημίας επίπεδο των 900 μονάδων, το οποίο, αν και αποδεικνύεται ένα σχετικά δύσκολο "οχυρό", οι δυνάμεις και οι άμυνες που έχει συγκεντρώσει το Χ.Α. μπορούν εύκολα να το ρίξουν και κυρίως και να το αφήσουν πίσω, κάτι που θα στρώσει το έδαφος για την κατάκτηση των 1.000 μονάδων εντός του τριμήνου.  

  Από τις αρχές Νοεμβρίου το Χ.Α. έχει υπεραποδώσει σημαντικά (56%) έναντι  των υπόλοιπων ευρωπαϊκών μετοχικών δεικτών (αποδόσεις 30%-40%), όπως παρατηρεί μιλώντας στο Capital.gr ο Νίκος Καυκάς, υπεύθυνος του Τμήματος Ανάλυσης της Depolas Investment Services.

  Το πλεονέκτημα (προηγουμένως μειονέκτημα την περίοδο της πανδημίας) της μεγάλης συμμετοχής του τουρισμού στο ΑΕΠ, το οποίο κινείται περί το 20%, αναμένεται να αποτυπωθεί στην οικονομική δραστηριότητα και να οδηγήσει σε σημαντική αύξηση του εγχώριου ακαθάριστου προϊόντος μεγαλύτερη του μέσου ευρωπαϊκού όρου για το 2021, αλλά κυρίως για το 2022, καθώς και στην ενίσχυση του κύκλου εργασιών και της καθαρής κερδοφορίας των εισηγμένων. Αυτό κατά τον κ. Καυκά θα ενισχύσει περαιτέρω το επενδυτικό ενδιαφέρον, σε συνδυασμό με παράγοντες όπως η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, η βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών, το χαμηλό ρίσκο της Ελλάδας, καθώς και οι υψηλές μερισματικές αποδόσεις στο Χ.Α. που είναι από τις υψηλότερες διεθνώς.

  Όπως προσθέτει, ακόμα και για τη χρήση του 2020 και στα τωρινά επίπεδα τιμών η διανομή μερισμάτων που θα πραγματοποιηθεί από πολλές εταιρείες το επόμενο εξάμηνο προσεγγίζει το 5% και δεν συμπεριλαμβάνονται έκτακτες διανομές όπως π.χ. του ΟΤΕ (μέρισμα 0,68 και πιθανή έκτακτη διανομή επιπλέον 0,3-0,4 ανά μετοχή).  

  Ανθεκτικά επιχειρηματικά μοντέλα

  Άλλωστε, όπως τονίζει ο κ. Καυκάς, τα μέχρι τώρα εταιρικά αποτελέσματα δείχνουν συνολικά το πόσο ανθεκτικά είναι τα επιχειρηματικά μοντέλα των ελληνικών εισηγμένων για να στηρίξουν τέτοιες αποδόσεις. με τελευταίο παράδειγμα την Jumbo, η οποία με κλειστά καταστήματα για πάνω από 100 μέρες κατέγραψε μείωση κερδών περί το 21% στα 139 εκατ. ευρώ.  

  Σημαντικά θετικά στοιχεία μπορούμε να βρούμε και σε κλάδους που επηρεάστηκαν περισσότερο όπως η Aegean, η οποία θα λάβει μια ελάχιστη κρατική στήριξη, σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες ή τη Motor Oil που είχε ένα εντυπωσιακό 9μηνο με συγκρίσιμα EBITDA μειωμένα μόλις 21% στα 297 εκατ. ευρώ εν μέσω ιστορικά χαμηλών (και αρνητικών για μεγάλη περίοδο) περιθωρίων διύλισης. 

  Εύσημα μπορούμε να δώσουμε, όπως προσθέτει, και σε μικρότερης κεφαλαιοποίησης εισηγμένες από διάφορους κλάδους όπως η Quest και η Epsilon Net, οι οποίες δημοσίευσαν βελτιωμένα μεγέθη στην αρχική και τελική γραμμή. 

  Οι 1.000 μονάδες θα είναι μόνο η αρχή

  Με δεδομένα τα παραπάνω, οι 1.000 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη είναι, κατά τον αναλυτή, προσεγγίσιμες τους επόμενους μήνες. Ωστόσο, εμπόδια σε μια ομαλή ανοδική πορεία ενδέχεται να προέλθουν από το μέτωπο της πανδημίας καθώς η ανοσία του πληθυσμού θα μας απασχολήσει αρκετά το επόμενο διάστημα, ενώ σημαντικός "δείκτης" θα είναι και η πορεία των διεθνών αγορών η οποία ενδέχεται να επηρεαστεί από την ενδεχόμενη εκτόξευση του πληθωρισμού, έστω και σε δεύτερη φάση, και κατ’ επέκταση πιθανές παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών στα επιτόκια, καθώς και από τη φορολογική πολιτική στις ΗΠΑ. "Το σημαντικότερο είναι ότι πληρούνται πλέον οι προϋποθέσεις για μια μακροπρόθεσμη ανοδική πορεία του Χ.Α. με τις 1.000 μονάδες να είναι μόνο η αρχή", όπως τονίζει ο κ. Καυκάς.

  Όσο η αγορά συντηρεί την καλή της εικόνα προσελκύει και πάλι νέα κεφάλαια επενδυτών τόσο εγχώρια όσο και από το εξωτερικό, σχολιάζει από την πλευρά του ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance. Τα μηδενικά επιτόκια και το καλό κλίμα κερδίζουν μέρα με την ημέρα την εμπιστοσύνη του κοινού. "Να σημειώσουμε ότι πάντα το πού και το πότε τοποθετούμαστε θέλει προσοχή μιας και είναι μια περίοδος που οι αποτιμήσεις και η τάση είναι σε έξαρση με την αγορά υπερ-αγορασμένη, με πολλά κέρδη για τους συμμετέχοντες που εύκολα μπορούν να πατήσουν την σκανδάλη σε όποιο γεγονός", όπως προσθέτει. Η αγορά πάντα δίνει μικρές ή μεγάλες ευκαιρίες για τοποθέτηση στους υπομονετικούς και με στρατηγική επενδυτές, όπως προσθέτει. Εκτός από την ΑΜΚ της Πειραιώς που προσελκύει το ενδιαφέρον αρκετών επενδυτών πάνω της, το ραντάρ των ξένων χαρτοφυλακίων έχει μετακινηθεί και στην περιφέρεια, ενώ το επόμενο διάστημα ακολουθούν ακόμα δύο σημαντικές ΑΜΚ αυτές της Ελλάκτωρ και της Aegean, επισημαίνει ο κ. Ζαχαράκης.

  Ρεκόρ 5,5 ετών σε νέους κωδικούς, σε υψηλά 7,5 ετών οι ενεργές μερίδες

  Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο είναι ότι η άνοδος έρχεται πλέον με τζίρους που μπορούν να θεωρηθούν ικανοποιητικοί -με τη συναλλακτική δραστηριότητα να κινείται στα επίπεδα των 100 εκατ. ευρώ ημερησίως (από 30-40 εκατ. ευρώ πέρυσι σε μέσο όρο)- δείχνοντας πως μπαίνουν νέα κεφάλαια στο σύστημα, αλλά και με μεγαλύτερο πλήθος κωδικών, με το… ξύπνημα κάποιων που είχαν μείνει "παγωμένοι" για μεγάλο διάστημα ή με το άνοιγμα νέων. 

  Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στατιστικά του Χρηματιστηρίου, τον μήνα Μάρτιο καταγράφηκε ο μεγαλύτερος αριθμός νέων κωδικών που άνοιξαν από τον Δεκέμβριο του 2015 (όταν είχαν ανοιχθεί 3.524 νέοι κωδικοί), καθώς άνοιξαν 2.915 κωδικοί, από τους οποίους 2.753 ήταν από Έλληνες επενδυτές, κάτι που δείχνει ότι έχουν αρχίσει και κοιτούν ξανά το χρηματιστήριο, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται αυξητική τάση να φανεί και στο μέτωπο των ξένων επενδυτών καθώς η ανάκαμψη της οικονομία θα κερδίζει έδαφος. Παράλληλα, οι ξένοι επενδυτές τον Μάρτιο 2021 πραγματοποίησαν το 57,5% των συναλλαγών (σε σχέση με το 51,1% τον προηγούμενο μήνα ενώ τον Μάρτιο του 2020 είχαν πραγματοποιήσει το 52,5% των συναλλαγών). Οι Έλληνες Ιδιώτες επενδυτές (Ιδιώτες, Ελεύθεροι Επαγγελματίες, Αγρότες & Ατομικές Επιχειρήσεις) τον Μάρτιο 2021 πραγματοποίησαν το 21,8% των συναλλαγών (τον προηγούμενο μήνα πραγματοποίησαν το 23,2% των συναλλαγών, ενώ τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους είχαν πραγματοποιήσει το 24,8% των συναλλαγών).

  Αίσθηση προκαλεί, επίσης, το γεγονός ότι τον προηγούμενο μήνα σημειώθηκε και άλλο ένα ρεκόρ και συγκεκριμένα καταγράφηκε το μεγαλύτερο πλήθος ενεργών κωδικών -δηλαδή μερίδες που κινήθηκαν μέσα στον μήνα και έκαναν τουλάχιστον μια κίνηση αγοράς ή πώλησης- από τον Δεκέμβριο του 2013. Συγκεκριμένα, οι ενεργές μερίδες ήταν 39.228 τον Μάρτιο του 2021, αυξημένες κατά 157% από τα επίπεδα του περασμένου Αυγούστου που ήταν και τα χαμηλότερα κατά το έτος της πανδημίας, και ήταν οι περισσότερες από τα τέλη του 2013, πριν από 7,5 χρόνια, όταν και είχαν διαμορφωθεί στις 39.268.

  Οι ενεργές μερίδες, σε ό,τι αφορά τους ξένους επενδυτές, εντοπίζονται να… "κατοικούν" (φορολογικά τουλάχιστον) σε διάφορες χώρες, εξωτικές και μη σε όλον τον κόσμο. Την πρώτη θέση κατέχει η Κύπρος (976 ενεργές μερίδες τον Μάρτιο), ενώ ενεργοί στο Χ.Α. εμφανίστηκαν Βρετανοί και Αμερικανοί επενδυτές, ενώ πλήθος ενεργών κωδικών εντοπίζεται σε χώρες όπως το Λουξεμβούργο, η Βουλγαρία, η Ελβετία, η Γερμανία, η Ισπανία και η Ιρλανδία αλλά και τα Νησιά Καϋμάν, τα Νησιά Μάρσαλ, ο Παναμάς και οι Σεϋχέλλες.


   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ