Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 20-Απρ-2021 13:57

  BofΑ: Η ηρεμία πριν την καταιγίδα της ΕΚΤ – Το λάθος που μπορεί να κλυδωνίσει τις αγορές

  BofΑ: Η ηρεμία πριν την καταιγίδα της ΕΚΤ – Το λάθος που μπορεί να κλυδωνίσει τις αγορές
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Η συνεδρίαση της ΕΚΤ αυτή την εβδομάδα θα μπορούσε να είναι η ηρεμία πριν από την καταιγίδα, όπως σημειώνει η Bank of America. Οι προοπτικές και η ισορροπία των κινδύνων έχουν αλλάξει ελάχιστα και η ΕΚΤ έχει εκπληρώσει την υπόσχεσή της για περισσότερες αγορές τίτλων, όπως επισημαίνει. Έτσι, αναμένει από την ΕΚΤ να μην παράσχει πρόσθετη καθοδήγηση (guidance) για τους επόμενους μήνες, αφήνοντας περιθώρια για αναταραχές στην αγορά πριν από τη συνεδρίαση του Ιουνίου.

  Εάν το Ταμείο Ανάκαμψης ξεκινήσει και λειτουργήσει εγκαίρως και οι οικονομίες ανοίξουν ξανά, τα σχόλια των αξιωματούχων και μη, σχετικά με τη μείωση του ρυθμού αγορών υπό το PEPP, το γνωστό tapering, θα αυξηθούν και οι αγορές θα βιώσουν έντονους κλυδωνισμούς. Δεν μπορεί να αποκλειστεί ο κίνδυνος ενός λανθασμένου πολιτικού λάθους, σημειώνει χαρακτηριστικά. Αλλά αν συνεχιστεί η αβεβαιότητα σχετικά με το Ταμείο, θα μπορούσε να είναι αρκετό για να αποφευχθεί ένα τεράστιο λάθος τον Ιούνιο. Χωρίς μια σωστά καθορισμένη αντίδρασης πολιτικής, θα ήταν μόνο θέμα χρόνου κατά την άποψη της BofA, προτού η αγορά δοκιμάσει ξανά τις αντοχές της ΕΚΤ.

  Στάση αναμονής τον Απρίλιο πριν από τη συνεδρίαση του Ιουνίου

  Κατά την άποψη της BofA, η συνεδρίαση της ΕΚΤ αυτής της εβδομάδας δεν θα παρέχει σημαντική περαιτέρω "πληροφορία" για τους επενδυτές.  Τα πρόσφατα οικονομικά δεδομένα ήταν σχετικά καλά, αλλά προηγήθηκαν της περαιτέρω παράτασης των lockdowns.  Η κατάσταση με την πανδημία παραμένει εύθραυστη. Ο εμβολιασμός έχει επιταχυνθεί, αλλά χρειάζονται ακόμη περισσότερα και η αβεβαιότητα για τη διάθεση εμβολίων παραμένει. Η ΕΚΤ θα εκφράσει την ανησυχία της για την αβεβαιότητα σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης και την ανάγκη να ξεκινήσει γρήγορα. Τα οικονομικά νέα είναι μικτά, παρέχοντας ελάχιστο λόγο για αλλαγές στις προοπτικές ή την ισορροπία των κινδύνων. Η ΕΚΤ έχει εκπληρώσει την υπόσχεση για επιτάχυνση των αγορών και τα πρακτικά από τη συνεδρίαση του Μαρτίου επισημαίνουν τη συνεδρίαση του Ιουνίου ως το "ορόσημο" για την εξέταση αλλαγών στον τρέχοντα ρυθμό του PEPP.

  Έτσι, όπως εκτιμά η BofA, η ΕΚΤ πιθανότατα δεν θα παράσχει πολλές πληροφορίες την Πέμπτη για το επόμενο διάστημα. Πιθανότατα, δεν θα προχωρήσει σε δηλώσεις περί του αντικτύπου που θα έχει η μη έγκαιρη ενεργοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης,  ενώ η  Κριστίν Λαγκάρντ πιθανότατα θα αποφύγει τη συζήτηση σεναρίων επανέναρξης της οικονομίας και του τι σημαίνει αυτό για τον ρυθμό των αγορών υπό το PEPP στο β’ εξάμηνο, επισημαίνοντας απλώς ότι οι προοπτικές και ο ρυθμός θα επανεκτιμηθούν από κοινού στην επόμενη συνεδρίαση. Δεν υπάρχει αρκετή συμφωνία στο Διοικητικό Συμβούλιο για να δοθεί ακόμη τέτοια σαφήνεια.

  Οι προκλήσεις

  Με την έλλειψη του guidance για τους επόμενους δύο μήνες, αυτή η συνεδρίαση θα μπορούσε ενδεχομένως να αποτελέσει την ηρεμία πριν από την καταιγίδα που μπορεί να προκληθεί πριν από τη συνεδρίαση του Ιουνίου, τονίζει η BofA. Όπως επισημαίνει, υπάρχουν δύο σημαντικές προκλήσεις πριν από τη συνεδρίαση του Ιουνίου για την ΕΚΤ. Η αβεβαιότητα γύρω από το Ταμείο Ανάκαμψης και πώς θα εξελιχθούν οι αγορές τίτλων (και η ανοχή στις υψηλότερες αποδόσεις) μόλις αρχίσουν να ανοίγουν ξανά οι οικονομίες, με αντιφατικά μηνύματα από διαφορετικά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

  Πρώτον, εάν η αβεβαιότητα σχετικά με το Ταμείο παραμένει (ή επιλυθεί με δυσμενή τρόπο), οι αγορές θα μπορούσαν να σταματήσουν να είναι ήρεμες σχετικά με τους κινδύνους που αναγκάζουν την ΕΚΤ να παρέμβει για να αντιμετωπίσει τυχόν επιστροφή κινδύνων κατακερματισμού. Δεύτερον, με το άνοιγμα εκ νέου των οικονομιών κάποια στιγμή τον Μάιο, οι αγορές ενδέχεται να αποφασίσουν να δοκιμάσουν το όριο "πόνου" της αντίδρασης της ΕΚΤ (που δεν έχει καθοριστεί σωστά), αναγκάζοντάς την να αυξήσει τον ρυθμό αγορών υπό το PEPP τελικά και, το πιο σημαντικό, να διευκρινίσει περαιτέρω την αντίδραση αυτή στη συνάντηση του Ιουνίου .

  Ο κίνδυνος ενός λάθους

  Φυσικά, όπως σημειώνει η BofA. και οι δύο κίνδυνοι δεν μπορούν να εξεταστούν μεμονωμένα και εάν επικρατήσει ο πρώτος, ο δεύτερος μπορεί να αναβληθεί εγκαίρως. Οι επόμενες εβδομάδες θα αποδειχθούν ενδιαφέρουσες. Εάν ξεκινήσει το άνοιγμα των οικονομιών τον Μάιο και βελτιωθεί η οικονομική δραστηριότητα, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου θα είναι "άνετα" με υψηλότερες αποδόσεις στα ομόλογα όταν η οικονομία ανοίξει. Έτσι, τα σχόλια σχετικά με το tapering του PEPP από το γ’ τρίμηνο, θα ενταθούν.

  Οι αγορές θα σημειώσουν έντονη νευρικότητα και πιθανότατα θα προσπαθήσουν να ανακαλύψουν ποιο είναι το επίπεδο ανοχής της ΕΚΤ σε ό,τι αφορά το… ύψος των αποδόσεων των ομολόγων. 

  Ωστόσο, εάν εξακολουθεί να υπάρχει αβεβαιότητα για το Ταμείο Ανάκαμψης, θα μπορούσε να είναι αρκετό για να αποφευχθεί ένα τεράστιο λάθος τον Ιούνιο. Το Ταμείο είναι ήδη μέρος του βασικού σεναρίου της ΕΚΤ. Αν υπάρχει μόνο ένα πράγμα στο οποίο συμφωνούν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου τις τελευταίες ημέρες, είναι η ανησυχία για καθυστερήσεις στο Ταμείο. Αλλά αυτό μπορεί μόνο να αναβάλει το αναπόφευκτο. Χωρίς μια σωστά καθορισμένη αντίδραση και με έντονες διαφωνίες σχετικά με αυτό που απαιτείται να επιτευχθεί για να επανέλθει ο πληθωρισμός στο 2%, θα ήταν μόνο θέμα χρόνου προτού η αγορά δοκιμάσει ξανά τις αντοχές της ΕΚΤ, υποθέτοντας ότι η αβεβαιότητα σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης υποχωρήσει τελικά.

  Όπως καταλήγει η BofA, η αγορά θα πρέπει να αποτιμά πλέον τον κίνδυνο ότι οι αυξημένες  αγορές από το PEPP σήμερα θα μπορούσαν να συνεπάγονται μείωση των αγορών "αύριο". Σε συνδυασμό με μια σημαντική αύξηση των εκδόσεων ομολόγων από τις διάφορες χώρες μεταξύ του Απριλίου και του Ιουνίου, το τεχνικό σκηνικό γίνεται λιγότερο ευνοϊκό. Τα πρόσφατα σχόλια από τα "γεράκια" της ΕΚΤ δείχνουν ότι υπάρχει ο κίνδυνος πρόωρης εξομάλυνσης της πολιτικής και όλα αυτά μπορεί να αντικατοπτρίζουν τις συζητήσεις που ήδη γίνονται πίσω από κλειστές πόρτες της ΕΚΤ, ενόψει και της Αναθεώρησης Στρατηγικής (Strategy Review) που αναμένεται να ολοκληρωθεί αυτό το καλοκαίρι. Προς το παρόν, πρέπει να περιμένουμε την Αναθεώρηση Στρατηγικής, για να υπάρξει κάποια σαφήνεια για το σκεπτικό της ΕΚΤ, καθώς θα δείξει πώς μπορεί να συνεχιστεί ένα ανοιχτό πρόγραμμα QE μετά τη λήξη του PEPP στις αρχές του επόμενου έτους. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ