Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 19-Απρ-2021 08:48

  A-Quant: Με το βλέμμα στον πληθωρισμό

  A-Quant: Με το βλέμμα στον πληθωρισμό
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Συνεχίζεται το ράλι στην αγορά μετοχών, με τους βασικότερους δείκτες σε Ευρώπη και ΗΠΑ να σημειώνουν αλλεπάλληλα υψηλά.

  Το δολάριο είχε σημαντικές απώλειες για δεύτερη συνεχή εβδομάδα, με τον πληθωρισμό του Μαρτίου στις ΗΠΑ, σε επίπεδο μήνα να ανακοινώνεται την περασμένη Τρίτη στο 0.6% και σε ετήσιο επίπεδο στο 2,6%.

  Αυτά τα ετήσια επίπεδα πληθωρισμού είναι υψηλότερα από τα επιτόκια της FED στο 0.25% και υψηλότερα από τις αποδόσεις του 10-ετούς αμερικανικού ομολόγου που έχει υποστεί κάμψη και κινείται επί του παρόντος στο 1,57%.

  Υπάρχουν επίσης ανησυχίες πως ο πληθωρισμός θα μπορούσε να σκαρφαλώσει ακόμη περισσότερο μετά τις εξαγγελίες της προεδρίας Biden για πακέτο δημοσιονομικής επέκτασης 3 τρις δολαρίων, δεδομένης της πρόθεσης της FED για διατήρηση χαμηλών επιτοκίων για αρκετό ακόμη διάστημα, έως ότου η αμερικανική οικονομία ορθοποδήσει για τα καλά, μετά την πανδημία.

  Τα οικονομικά αποτελέσματα της Ευρώπης κρίθηκαν θετικά από τις αγορές και έτσι το ευρώ ενισχύθηκε, ενώ ανοδική ήταν η εβδομάδα για χρυσό και πετρέλαιο. Σε μεγάλη διόρθωση το Bitcoin και όλα τα κρυπτονομίσματα.

  Υπάρχει μια διάχυτη αισιοδοξία για οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία, δεδομένου ότι οι καταθέσεις διεθνώς έχουν αυξηθεί περίπου κατά 5,4 τρισ. δολάρια, δημιουργώντας προσδοκίες για κατανάλωση.

  Η τρέχουσα εβδομάδα κυριαρχείται από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ για τα τραπεζικά επιτόκια και τη νομισματική πολιτική της Ευρωζώνης χωρίς ωστόσο να αναμένονται σημαντικές μεταβολές και εκπλήξεις. Στο τέλος της εβδομάδας επίσης ανακοινώνονται οι δείκτες ΡΜΙ για τις σημαντικότερες οικονομίες σε Ευρώπη και Αμερική.

  SP500

  Ακάθεκτος συνεχίζει για ακόμη μία εβδομάδα ο αμερικανικός δείκτης SP500, που έκλεισε στις 4.172 μονάδες, έχοντας κέρδη κοντά στο 1,4%. Τα μακροοικονομικά στοιχεία ευνοούν την άνοδο, με τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ να ανακοινώνονται πάνω από τις προσδοκίες (ας μην ξεχνάμε πως οι ΗΠΑ έχουν μεγάλη εσωτερική κατανάλωση των παραγομένων προϊόντων και υπηρεσιών). Γεωπολιτικά, υπάρχουν κάποιες ανησυχίες, κυρίως για το θέμα της Ουκρανίας αλλά οι επενδυτές δε φαίνεται προς το παρόν να πτοούνται. Οι αγοραστές φυσικά και επιμένουν, έχοντας επόμενο ορατό στόχο τις 4,200 μονάδες αλλά με τέσσερις συνεχείς έντονα ανοδικές εβδομάδες, ίσως κάποιοι ρευστοποιήσουν τα κέρδη τους, προκαλώντας διορθώσεις στο δείκτη.

  DAX30

  Έντονα ανοδικά κινήθηκε ο γερμανικός δείκτης DAX30 την περασμένη εβδομάδα, κλείνοντας στις 15.521 μονάδες και κέρδη 1,6% περίπου. Οι ευρωπαϊκές μετοχές συνεχίζουν να θεωρούνται ως ευκαιρία από πολλούς επενδυτές και θεσμικούς και έτσι ο DAX30 είχε την έβδομη στη σειρά ανοδική του εβδομάδα, με συνολική απόδοση 12,5% περίπου. Μόνον κάποιες βραχυπρόθεσμες κατοχυρώσεις κερδών φαίνεται να είναι ικανές να σταματήσουν το ράλι του δείκτη που αν συνεχίσει σε αυτό το ρυθμό, στοχεύει ακόμη και στις 16.000 μονάδες.

  FTSE100

  Καθαρά ανοδική ακόμα μία εβδομάδα για τον βρετανικό δείκτη FTSE100 που έκλεισε στις 6.990 μονάδες και κέρδη που προσέγγισαν το 1,5%. Ο δείκτης βρίσκεται μια ανάσα από το ψυχολογικό όριο των 7.000 μονάδων που είχαμε να το δούμε από τον Φεβρουάριο του 2020, πριν την πανδημία. Υπάρχουν ανησυχίες για την πορεία του Ηνωμένου Βασιλείου μετά το Brexit αλλά οι εμβολιασμοί και το άνοιγμα πολλών δραστηριοτήτων την περασμένη εβδομάδα, αφήνουν παράθυρα αισιοδοξίας για γρήγορη ανάκαμψη της οικονομίας.

  Χρυσός

  Συνέχισε ανοδικά ο χρυσός και την προηγούμενη εβδομάδα, κλείνοντας στα $1.777 και σημειώνοντας κέρδη που προσέγγισαν το 2%. Ήταν η ισχυρότερη άνοδος σε εβδομαδιαίο επίπεδο μέσα στο 2021 αφού ο χρυσός στηρίχθηκε από τον υψηλό πληθωρισμό που ανακοινώθηκε στις ΗΠΑ, τις μειωμένες αποδόσεις των ομολόγων και το αδύναμο δολάριο. Ο χρυσός κατάφερε να διασπάσει ανοδικά την αντίσταση των $1.767 και κλείσει την εβδομάδα πάνω από αυτά τα επίπεδα, με επόμενο προφανή στόχο για τους αγοραστές τα $1.800. Τυχόν καθοδική διάσπαση, κάτω από τα $1.750 ίσως σημάνει αντιστροφή της ανοδικής πορείας που έχει ξεκινήσει από τις αρχές Μαρτίου.

  Πετρέλαιο

  Ισχυρά ανοδική ήταν η προηγούμενη εβδομάδα για το πετρέλαιο, με τα futures του επομένου μήνα να κλείνουν στα $63,13, έχοντας κέρδη κοντά στο 6,5%. Ο ΟΠΕΚ και η Διεθνής Οργάνωση Ενέργειας προβλέπουν ταχεία ανάκαμψη της ζήτησης λόγω βελτίωσης της παγκόσμιας οικονομίας μετά την πανδημία και αυτό το γεγονός έχει επισκιάσει την ανακοίνωση της αύξησης της παραγωγής πετρελαίου μέσα στους προσεχείς μήνες. Η επανάκτηση των $60 θεωρείται σημαντική ένδειξη και τυχόν τιμές πάνω από τα $63,85 θα επαναφέρουν σενάρια για τα $65, ακόμη και για τα $70. Αντίθετα, στην περίπτωση τιμών κάτω από τα $62,20, τα σενάρια των $60 θα επανέλθουν στο προσκήνιο.

  EURUSD (Ευρώ – Δολάριο ΗΠΑ)

  Δεύτερη ισχυρά ανοδική εβδομάδα για το EURUSD που άνοιξε στο 1,1890 και έκλεισε στο 1,1982, πολύ κοντά στην τιμή ορόσημο του 1.20. Το δολάριο διολίσθησε μετά την ανακοίνωση του υψηλού πληθωρισμού στις ΗΠΑ και το ευρώ ενισχύθηκε, μετά τις θετικές οικονομικές ανακοινώσεις στην Ευρωζώνη, κυρίως του εμπορικού ισοζυγίου. Ίσως υπάρξουν αντιδράσεις πωλητών στην περιοχή τιμών του 1,20 αλλά τυχόν παγιωμένη ανοδική διάσπασή του, θα βάλει την ισοτιμία για τα καλά σε ανοδική τάση. Σε περίπτωση που επικρατήσουν οι πωλητές, ο βραχυπρόθεσμος στόχος για πολλούς θα είναι η στήριξη του 1,1835. Η συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη για τα επιτόκια και τη νομισματική πολιτική στην Ευρωζώνη, είναι το κυρίαρχο γεγονός την εβδομάδα για το ευρώ.

  GBPUSD (Βρετανική Στερλίνα – Δολάριο ΗΠΑ)

  Ισχυρή ανοδική αντίδραση είδαμε για το GBPUSD την περασμένη εβδομάδα, με άνοιγμα στο 1,3706 και κλείσιμο στο 1,3838 και όλες τις ημέρες της εβδομάδας, καθαρά ανοδικές. Το δολάριο ήταν αδύναμο λόγω της πτώσης των αποδόσεων των ομολόγων αλλά και λόγω της διάθεσης για ρίσκο από πολλούς επενδυτές που βλέπουν την οικονομική ανάκαμψη να έρχεται. Η κατάσταση με την πανδημία στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι σαφώς βελτιωμένη όσο αφορά στα νέα κρούσματα και στους θανάτους, ανοίγοντας την όρεξη στους αγοραστές για τιμές κοντά στο 1,40. Πολλές οι οικονομικές ανακοινώσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο αυτήν την εβδομάδα, ίσως αυξήσουν τη μεταβλητότητα της ισοτιμίας: ανεργία την Τρίτη, πληθωρισμός και ομιλία του Andrew Bailey (Bank of England) την Τετάρτη και λιανικές πωλήσεις την Παρασκευή.

  USDJPY (Δολάριο ΗΠΑ – Ιαπωνικό Γιεν)

  Δεύτερη συνεχής πτωτική εβδομάδα για το USDJPY που άνοιξε στο 109,70 και έκλεισε στο 108,79. Η πτώση των αποδόσεων των ομολόγων από το 1,78% στο 1,57% μέσα σε 2-3 εβδομάδες έχει επιδράσει καταλυτικά στην ισοτιμία, προκαλώντας απώλεια σε πρώτη φάση της τιμής – ορόσημο στο 110 και απώλεια της στήριξης στο 109,35. Η ισοτιμία βρίσκεται ήδη πολύ κοντά στην επόμενη στήριξη στο 108,40 αλλά σε περίπτωση που οι αποδόσεις των ομολόγων γυρίσουν πάλι προς τα πάνω, οι αγοραστές θα επιδιώξουν τιμές κοντά στο 110.

  EURJPY (Ευρώ – Ιαπωνικό Γιεν)

  Ουδέτερη πρακτικά εβδομάδα πέρασε για το EURJPY που άνοιξε και έκλεισε στην περιοχή τιμών του 130,35 – 130,40, με χαμηλή σχετικά μεταβλητότητα. Η ισοτιμία νωρίς την τρέχουσα εβδομάδα έχει έντονα καθοδική τάση, έχοντας χάσει ήδη την τιμή – ορόσημο στο 130. Αν αυτό παγιωθεί, επόμενος στόχος των πωλητών είναι το 128,30. Το EURJPY φαίνεται να έχει βρει οροφή γύρω στο 130,60 και έχει μεγάλες δυσκολίες να κινηθεί παραπάνω.

  EURGBP (Ευρώ – Βρετανική Στερλίνα)

  Διορθωτικά κινήθηκε το EURGBP την περασμένη εβδομάδα, μετά τη μεγάλη άνοδο που είχε προηγηθεί, έχοντας άνοιγμα στο 0,8670 και κλείσιμο στο 0,8655. Υπήρξε μια ισορροπία μιας και το ευρώ και η στερλίνα ενισχύθηκαν αλλά νωρίς την τρέχουσα εβδομάδα υπάρχουν έντονες καθοδικές πιέσεις που αν συνεχιστούν, θα μπορούσαν να οδηγήσουν την ισοτιμία, πίσω στην περιοχή του 0,85.

  USDCAD (Δολάρια ΗΠΑ – Δολάριο Καναδά)

  Μικρή μεταβλητότητα και ελαφρές απώλειες εμφάνισε το USDCAD την εβδομάδα που μας πέρασε, ανοίγοντας στο 1.2539 και κλείνοντας στο 1.2507. Το δολάριο Καναδά δεν μπόρεσε να επωφεληθεί πολύ από την αδυναμία του αμερικανικού δολαρίου έστω κι αν το πετρέλαιο είχε ισχυρά κέρδη αφού τα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τον Καναδά ήταν κάτω από το αναμενόμενο. Αυτό δίνει ελπίδες στην ισοτιμία για ανάκαμψη, ειδικά στην περίπτωση ενίσχυσης του αμερικανικού νομίσματος και μια ανοδική τάση ενδέχεται να επιταχυνθεί πάνω από το 1.2640. Αντίθετα, παγίωση τιμών κάτω από το 1.25 θα ανοίξει την όρεξη στους πωλητές για τη στήριξη του 1.2365.

  USDCHF (Δολάριο ΗΠΑ – Ελβετικό Φράγκο)

  Συνέχισε καθοδικά το USDCHF για δεύτερη εβδομάδα, με άνοιγμα στο 0.9252 και κλείσιμο στο 0.9199. Η αδυναμία του δολαρίου πιέζει την ισοτιμία καθοδικά και κάτω από το 0.9180, υπάρχει προφανές σενάριο επαναφοράς στο 0.90. Αν το δολάριο ενισχυθεί, χρειάζεται υπέρβαση του 0.93 ώστε να θεωρηθεί πως η ανοδική τάση που έχει ξεκινήσει από τις αρχές του έτους, μπορεί να συνεχιστεί.

  AUDUSD (Δολάριο Αυστραλίας – Δολάριο ΗΠΑ)

  Ανοδικά έκλεισε η προηγούμενη εβδομάδα για το AUDUSD, με τιμή ανοίγματος στο 0.7620 και τιμή κλεισίματος στο 0.7735. Το δολάριο Αυστραλίας ενισχύθηκε μετά τα θετικά αποτελέσματα για την ανεργία στη χώρα (5.6% το Μάρτιο από 5.8% το Φεβρουάριο) αλλά και τη γενικότερη διάθεση για ρίσκο από τους επενδυτές που πάντα το ευνοεί. Την Τρίτη ανακοινώνονται τα επιτόκια στην Κίνα και την Τετάρτη οι λιανικές πωλήσεις στην Αυστραλία και σε περίπτωση συνέχισης της αδυναμίας του δολαρίου ΗΠΑ, η ισοτιμία μπορεί να φτάσει στην αντίσταση του 0.7850. Φαίνεται πάντως πως έχει χτιστεί μια στήριξη γύρω από το 0.76 που χρειάζεται έντονα νέα ώστε να διασπαστεί καθοδικά.

  Bitcoin

  Έντονα διορθωτικά έκλεισε την προηγούμενη εβδομάδα το Bitcoin, κλείνοντας στα $56,280 με απώλειες πάνω από 6%. Η μεταβλητότητα ήταν τεράστια μιας και προς το τέλος της εβδομάδας, το Bitcoin άγγιξε ακόμα και τα $51,500. Υπάρχει μια έντονη φημολογία πως το αμερικανικό υπουργείο οικονομικών, μπορεί να εξαπολύσει επίθεση στο ξέπλυμα χρήματος το οποίο πιθανόν να γίνεται μέσω των κρυπτονομισμάτων. Αυτή η εξέλιξη επεσκίασε τη δημόσια εγγραφή της Coinbase στον αμερικανικό δείκτη NASDAQ και όλο το θετικό κλίμα που είχε δημιουργηθεί για το Bitcoin που σημείωσε νέα υψηλά την Τετάρτη στα $64,895. Η εξέλιξη με τις φημολογίες για ξέπλυμα χρήματος περιπλέκει τα πράγματα έστω κι αν το Bitcoin αντιδρά ανοδικά στις αρχές της εβδομάδας και χρειάζεται επαναφορά πάνω από τα $60,000 για να ηρεμήσουν οι επενδυτές.

  www.a-quant.com

   

  www.algo-profits.com

   

  H aQuant αναπτύσσει και παρέχει εργαλεία και υπηρεσίες σε θεσμικούς επενδυτές, hedge funds, επιχειρήσεις & family offices με σκοπό να ενισχύσει την ικανότητά τους στην κατανομή κεφαλαίου και τις αποδόσεις τους. Η aQuant αναλύει και μοντελοποιεί μια σειρά οικονομικών χρονοσειρών με τη χρήση αλγορίθμων Τεχνητής Νοημοσύνης και Μηχανικής Μάθησης.

  Η ομάδα της aQuant αποτελείται από ειδικούς στην Τεχνητή Νοημοσύνη, την Πληροφορική, στα IT Services, στα Υπολογιστικά Χρηματοοικονομικά και στο Trading με πάνω από 25 χρόνια εμπειρίας ο καθένας, έχοντας εργαστεί σε Hedge funds, χρηματοοικονομικές εταιρείες, ερευνητικά ινστιτούτα και πανεπιστήμια. Η έδρα της aQuant είναι στην Κύπρο και διαθέτει επίσης γραφεία στην Αθήνα και το Λονδίνο.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ