Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 16-Απρ-2021 23:19

  Wall: Με ρεκόρ έκλεισαν την εβδομάδα Dow Jones και S&P 500

  Wall: Με ρεκόρ έκλεισαν την εβδομάδα Dow Jones και S&P 500
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισαν την Παρασκευή οι Dow Jones και S&P 500, ενώ μικρά κέρδη σημείωσε και ο Nasdaq, με τα ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα να συνεχίζουν να δίνουν ώθηση στη Wall Street, καθώς ολοκληρώθηκε η πρώτη εβδομάδα της περιόδου των τριμηνιαίων ανακοινώσεων. 

  Τα εταιρικά αποτελέσματα ενίσχυσαν την αισιοδοξία των επενδυτών, με τις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας -Goldman Sachs, Citigroup και JPMorgan Chase μεταξύ άλλων- να ανακοινώνουν τις προηγούμενες ημέρες κέρδη και έσοδα πολύ υψηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών. 

  Σήμερα, η Morgan Stanley ανακοίνωσε ότι υπερδιπλασιάστηκαν τα κέρδη της στο α΄ τρίμηνο, ενώ σημείωσε αύξηση-ρεκόρ 60% στα έσοδα,  κυρίως χάρη στη δυναμική των δραστηριοτήτων θεσμικών τίτλων.

  Επίσης, η Bank of New York Mellon ανακοίνωσε πτώση των καθαρών κερδών και εσόδων α΄ τριμήνου, ωστόσο υπερέβησαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

  Επιπλέον ώθηση στην αγοραστική διάθεση έδωσε και η περαιτέρω υποχώρηση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων, η άνοδος των οποίων έχει προκαλέσει ανησυχίες το τελευταίο διάστημα για πληθωριστικές πιέσεις που θα μπορούσαν να επισπεύσουν την αύξηση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ.

  Την Παρασκευή, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς διαμορφώθηκε στο 1,571%, μειωμένη κατά 10 μονάδες βάσης σε σχέση με το προηγούμενο πενθήμερο, που είναι η μεγαλύτερη εβδομαδιαία υποχώρηση σε διάστημα σχεδόν 10 μηνών.   

  Σε αυτό το κλίμα, ο Dow Jones πρόσθεσε 164,68 μονάδες ή 0,5% κλείνοντας στις 34.200,67 με ώθηση από τη μετοχή της Cisco που σημείωσε "άλμα" 2,44%, ενώ άνοδο σημείωσαν η JPMorgan Chase (0,74%) και η Goldman Sachs (1,11). Aπό τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη 24 κατέγραψαν άνοδο και μόλις 6 αρνητικό πρόσημο.

  Ο ευρύτερος S&P 500 έκλεισε ανοδικά κατά 0,40% κοντά στις 4.185,47 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq έκλεισε τελικά με μικρά κέρδη της τάξεως του 0,10% στις 14.052,34 μονάδες, καταφέρνοντας να "σβήσει" τις ζημιές που σημείωνε σχεδόν σε ολόκληρη τη συνεδρίαση. 

  Σε εβδομαδιαία βάση, και οι τρεις δείκτες σημείωσαν άνοδο άνω του 1%. Ο Dow Jones  και ο ευρύτερος S&P 500 πέτυχαν την τέταρτη διαδοχική εβδομάδα ανόδου, ενώ ο Nasdaq την τρίτη. 

  Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή στην Κίνα επίσης υποστηρίζουν το αφήγημα για ισχυρή ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας φέτος. Τα στοιχεία έδειξαν άλμα 18,3% της ανάπτυξης σε ετήσια βάση το α' τρίμηνο, με τις λιανικές πωλήσεις να σημειώνουν αύξηση 34,2% στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη. 

  Μάκρο

  Στα μάκρο της ημέρας, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν ότι οι ενάρξεις κατοικιών σημείωσαν άλμα 19% τον Μάρτιο από τον Φεβρουάριο, όταν οι ιδιαίτερα άσχημες καιρικές συνθήκες είχαν πλήξει την κατασκευαστική δραστηριότητα. Σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2020 οι ενάρξεις κατέγραψαν άλμα 37%.

  Παράλληλα, οι κατασκευαστικές άδειες, ένδειξη της μελλοντικής δραστηριότητας, αυξήθηκαν κατά 2,7% από τον Φεβρουάριο και 30% από τον Μάρτιο του 2020. 

  Επιπλέον, η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου έτους καθώς επιταχύνθηκε ο ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας.

  Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν κατέγραψε άνοδο στις 86,5 μονάδες τον Απρίλιο από 84,9 τον Μάρτιο. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν άνοδο του δείκτη στις 89,6 μονάδες.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ