Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 16-Απρ-2021 17:31

  Έσπασε το ανοδικό σερί, έχασε τις 900 μονάδες το Χρηματιστήριο

  Έσπασε το ανοδικό σερί, έχασε τις 900 μονάδες το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Δεν κατάφερε τελικά το κλείσιμο της εβδομάδας πάνω από τις 900 μονάδες το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς έσπασε το εννεαήμερο ανοδικό του σερί με σημαντικές απώλειες, ειδικά στους τίτλους που είχαν οδηγήσει σταθερά την αγορά υψηλότερα.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,74% στις 898,63 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 897,47 μονάδων (-0,87%) και 907,74 μονάδων (+0,27%). Ο τζίρος ανήλθε στα 100 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 34,3 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 5,1 χιλ. τεμάχια (38,8 εκατ. ευρώ).

  Η άνοδος του τζίρου συνδέεται με τρία "πακέτα" που πραγματοποιήθηκαν στη ΓΕΚ Τέρνα, ένα των 25 εκατ., ένα των 446 χιλ. και ένα των 40 χιλ. τεμαχίων, στην τιμή των 11,20 ευρώ τα δύο πρώτα και στην τιμή των 10,06 ευρώ το "μικρό", συνολικής αξίας 30,4 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, έντονη ήταν και η προσυμφωνημένη δραστηριότητα σε ΟΤΕ και Alpha Bank.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,82%, στις 2.176,13 μονάδες, ενώ στο -0,06% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.280,64 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,84% στις 592,68 μονάδες.

  Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,77%, ενώ ο FTSE 25 κέρδισε 0,92%. Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε άνοδο 1,76%.

  Τεστ κοπώσεως

  Τέσσερις εβδομάδες ανόδου συμπλήρωσε η εγχώρια αγορά με ένα ήπιο αλλά σταθερό κρεσέντο θετικών προσήμων την εβδομάδα που πέρασε, επισημαίνει ο Μ. Χατζηδάκης της Beta Securities. Η διαπραγμάτευση του Γενικού Δείκτη πάνω από τα επίπεδα των 900 μονάδων μεταφράζεται σε συνολική κεφαλαιοποίηση 60 δισ. ευρώ, ένα μέγεθος αξίας που η αγορά είχε να δει από τις 21 Φεβρουαρίου του 2020.

  Η άνοδος έρχεται πλέον με τζίρους που μπορούν να θεωρηθούν ικανοποιητικοί αλλά και με μεγαλύτερο πλήθος κωδικών, τη μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί από τον Δεκέμβριο του 2013 όπως έδειξαν τα στατιστικά στοιχεία του Χρηματιστηρίου για τον μήνα Μάρτιο. Το πόσο μπορεί να διακοπεί αυτή η ανοδική κούρσα από τις ανάγκες της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς είναι ένα ερώτημα στο οποίο θα κληθεί να απαντήσει η Αγορά τις επόμενες ημέρες.

  Διάχυση του ενδιαφέροντος

  Ως τώρα η τάση είχε διάχυση σε σημαντικό πλήθος τίτλων οι οποίοι αναλάμβαναν να οδηγήσουν τον Γενικό Δείκτη σε καταστάσεις αδυναμίας των τραπεζικών μετοχών οι οποίες είχαν τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην εαρινή άνοδο των τιμών. Στις τελευταίες συνεδριάσεις υπάρχει πιο έντονο το στοιχείο των ήπιων σωρευτικών διακυμάνσεων αφενός λόγω της διστακτικότητας και της αλλαγής των αποτιμήσεων αφετέρου λόγω των αναγκών κάλυψης της αύξησης ύψους 1 δισ. ευρώ που έρχεται την ερχόμενη εβδομάδα.

  Δεν θα ήταν υπερβολή να χαρακτηριστεί η συγκεκριμένη εταιρική πράξη ως ένα τεστ κοπώσεως τη δεδομένη χρονική στιγμή που θα μετρήσει τις δυνάμεις της Αγοράς και θα αποτελέσει εφαλτήριο για το αριθμητικό ορόσημο των 1000 μονάδων σε ένα ενδεχόμενο αίσιας έκβαση της άντλησης των κεφαλαίων.

  Η τεχνική εικόνα

  Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης με αλλεπάλληλα ανοδικά πρόσημα ξεπέρασε το τεχνικό ζητούμενο των 900 μονάδων χωρίς ωστόσο να παρουσιάσει κάποια έξαρση στη διακύμανση του. Με αυτό το βήμα ανόδου, οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών ήταν απόλυτα ελεγχόμενες και δεν προκάλεσαν τριγμούς στην ανοδική τάση. Παρόλα αυτά σε ημερήσιο και εβδομαδιαίο επίπεδο οι ταλαντωτές έχουν εισέλθει σε υπερτιμημένες ζώνες τιμών οι οποίες πιθανόν να αποτελούν ένδειξη επικείμενης βραχυπρόθεσμης διόρθωσης η οποία θα αποφορτίσει μερικώς την πολύ έντονη εικόνα που εμφανίζουν πλέον και οι εβδομαδιαίοι δείκτες.

  Πέρα από το ενδεχόμενο κάποιου πισωγυρίσματος η ανοδική τάση έχει πλέον επόμενο σταθμό αντίστασης τις 950 μονάδες που σηματοδοτεί το υψηλό της περυσινής χρονιάς (24 Ιανουαρίου) και είναι το σημείο από το οποίο ξεκίνησε ουσιαστικά η μεγάλη πτώση που εντάθηκε τον περυσινό Μάρτιο. Από την άλλη πλευρά η δομή της ανόδου μέχρι στιγμής έχει ικανοποιητική συστηματικότητα ως προς τα κλεισίματα και τα χαμηλά της ημέρας και το εκτιμώμενο βραχυπρόθεσμο πέραν της όποιας διόρθωσης εκτιμάται ότι θα εξαντληθεί κοντά στις 870 μονάδες διατηρώντας ανοδικά ανέπαφες τις χρονοσειρές των 30 και 50 ημερών, καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, Titan, Jumbo και Βιοχάλκο βρέθηκαν στο επίκεντρο των πωλήσεων, καθώς έκλεισαν με απώλειες που ξεπέρασαν το 2%, ενώ άνω του 1% ήταν η πτώση σε Ελλάκτωρ, Τέρνα Ενεργειακή, Φουρλή, Motor Oil, Σαράντη, ΕΧΑΕ και ΟΠΑΠ.

  Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Coca Cola, Eurobank, Alpha Bank, ΓΕΚ Τέρνα, ΔΕΗ, Λάμδα, Μυτιληναίος, Εθνική, Aegean και ΑΔΜΗΕ, με τις ΟΛΠ και ΕΥΔΑΠ να περιορίζουν στο τέλος τα κέρδη τους στο 0,23%. Ελληνικά Πετρέλαια και ΟΤΕ έκλεισαν με κέρδη 1,19% και 1,28% αντίστοιχα.

  Στο επίκεντρο της συνεδρίασης παρέμεινε και η μετοχή του Κέκροπα, καθώς μετά το χθεσινό limit down έκλεισε με απώλειες 8,98% και κάτω από τα 2 ευρώ, μετά τη δικαστική εμπλοκή της έκτασης που διαθέτει στα Τουρκοβούνια. Η υπόθεση, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείες θα επανεκτιμηθεί στον Άρειο Πάγο, ωστόσο τα σχέδια αξιοποίησης της δεν μπορούν να προχωρήσουν υπό αυτό το καθεστώς.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Κυκλοφορεί ΕΚΤΑΚΤΩΣ

  ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ
  29 Απριλίου 2021