Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 16-Απρ-2021 16:44

  Παίρνουν… κεφάλι οι πωλητές στο Χρηματιστήριο

  Παίρνουν… κεφάλι οι πωλητές στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Αυξάνονται σταδιακά οι πιέσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών αυτήν την ώρα, με την αγορά να δείχνει ότι δεν μπορεί να σταματήσει τους πωλητές και να συνεχίσει το ανοδικό της σερί, καθώς η ελκυστικότητα των κερδών του προηγούμενου διαστήματος έχουν ενισχύσει τις διαθέσεις της κατοχύρωσης.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,68% στις 899,11 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 83 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 26 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,67% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.179,36 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,86% στις 892,60 μονάδες.

  Η άνοδος του τζίρου συνδέεται με τρία πακέτα που πραγματοποιήθηκαν στη ΓΕΚ Τέρνα, ένα των 25 εκατ., ένα των 446 χιλ. και ένα των 40 χιλ. τεμαχίων, στην τιμή των 11,20 ευρώ τα δύο πρώτα και στην τιμή των 10,06 ευρώ το "μικρό", συνολικής αξίας 30,4 εκατ. ευρώ.

  Η λήξη των παραγώγων

  Η λήξη των παραγώγων του Απριλίου δεν άλλαξε και πολύ την εικόνα της αγοράς, με την αγορά όμως να προσπαθεί πλέον να κρατήσει τις 900 μονάδες. Εάν επιβεβαιωθεί η τεχνική διατήρηση των 900 μονάδων στο κλείσιμο της εβδομάδας, τότε σύμφωνα με τους εγχώριους αναλυτές θα φέρει τον Γενικό Δείκτη εγγύτερα στον επόμενο μεγάλο στόχο – την αντίσταση των 950 μονάδων, με ενδιάμεσο σταθμό της 920 μονάδες. Οι 900 και 895 μονάδες αποτελούν τις πρώτες στηρίξεις που θα πρέπει να διακρατηθούν.

  Αντίστοιχα, στον δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης η ανοδική διάσπαση των 2.170 μονάδων, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για προσέγγιση της ζώνης των 2.250-2.280 μονάδων. Οι 2.180 και 2.164 μονάδες είναι οι κοντινές στηρίξεις του FTSE 25.

  Εν αναμονή της Πειραιώς

  Όπως επισημαίνει ο Λουκάς Παπαϊωάννου της Fast Finance, σηματωρός για τη συνεχεία θα αποδειχθεί η αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς, που παρά την μέχρι τώρα αρνητική εικόνα, τόσο επί της διαδικασίας όσο και της εξαΰλωσης για πολλοστή φορά της κεφαλαιοποίησής της, λόγω της χαμηλής τιμής ΑΜΚ που διαρρέεται, εκτιμά ότι θα προσελκύσει κεφάλαια, με το μεγάλο ερώτημα να είναι τι θα απομείνει για τους μικροεπενδυτές.

  Επιπλέον, τα μέχρι τώρα ανακοινωθέντα αποτελέσματα κρίνονται ικανοποιητικά αν λάβει κανείς υπόψη του τις συνθήκες που επικρατούν ακόμα και σήμερα, ενώ αρκετές από αυτές δημιουργούν μεγάλες προσδοκίες για το 2ο εξάμηνο του 2021 και το 2022, σε ένα εξομαλυμένο οικονομικό περιβάλλον, προσθέτει ο ίδιος.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, Σαράντης και Alpha Bank σημειώνουν απώλειες 2,64% και 2,02% αντίστοιχα, με τις Jumbo, Titan, Βιοχάλκο, Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil και Λάμδα να ακολουθούν με πτώση άνω του 1%. Ήπιες απώλειες σημειώνουν οι Coca Cola, ΟΛΠ, Ελλάκτωρ, Εθνική, Φουρλής, ΔΕΗ, ΓΕΚ Τέρνα, Μυτιληναίος, ΑΔΜΗΕ, ΕΧΑΕ και Eurobank.

  Στον αντίποδα, η ΕΥΔΑΠ σημειώνει κέρδη 1,72%, με τις ΟΤΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, Aegean και ΟΠΑΠ να κινούνται ήπια ανοδικά.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ