Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 15-Απρ-2021 23:16

  Wall: Άλμα πάνω από τις 34.000 μονάδες για τον Dow, με "καύσιμα" ανάκαμψη και τραπεζικά αποτελέσματα

  Wall: Άλμα πάνω από τις 34.000 μονάδες για τον Dow, με "καύσιμα" ανάκαμψη και τραπεζικά αποτελέσματα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Άλμα σε ιστορικά υψηλά πραγματοποίησαν βασικοί δείκτες της Wall Street, μετά την ανακοίνωση ισχυρών εταιρικών αποτελεσμάτων, κυρίως από τον τραπεζικό κλάδο, αλλά και με σημαντική ώθηση από τα ιδιαίτερα ενθαρρυντικά μακροοικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ.

  Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones κέρδισε 305,10 μονάδες ή 0,90%, στις 34.035,99 μονάδες, με τον S&P 500 να καταγράφει άνοδο 45,76 μονάδων ή 1,11%, στις 4.170,42 μονάδες και τον τεχνολογικό Nasdaq να σημειώνει κέρδη 180,92 μονάδων ή 1,31%, στις 14.038,76.

  Οι μετοχές του τεχνολογικού κλάδου ανέκαμψαν, καθώς οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ αποκλιμακώθηκαν. Οι λεγόμενες μετοχές FAANG – Facebook, Amazon, Apple, Netflix και Alphabet – κέρδισαν άπασες τουλάχιστον 1%. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου του αμερικανικού δημοσίου υποχώρησε κατά 8 μονάδες βάσης, κάτω από το 1,56%.

  Ισχυρή ώθηση στους δείκτες έδωσε συγκεκριμένα το άλμα περί το 10% στις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ τον Μάρτιο, καθώς και η πτώση των νέων αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2020.

  "Μολονότι οι 34.000 από μόνες τους είναι απλώς ένας αριθμός, πρόκειται για εμβληματικό σημείο εάν σκεφτεί κανείς πού βρισκόμασταν πέρσι τέτοια εποχή". ανέφερε ο Ryan Detrick, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς στην LPL Financial. "Η ταχύτητα και η σταθερότητα της τρέχουσας οικονομικής ανάκαμψης είναι πρωτοφανής σε σχέση με οτιδήποτε έχουμε δει στο παρελθόν και δικαιολογεί την εκτίναξη των μετοχών σε ιστορικά υψηλά".

  Η μετοχή της UnitedHealth κέρδισε 3,78%, μετά την ανακοίνωση αποτελεσμάτων που ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών και την αναθεώρηση του guidance της επί τα βελτίω.

  Η μετοχή της Pepsi ενισχύθηκε κατά  0.3%, αφού η εταιρεία  ανακοίνωσε αύξηση κερδών και εσόδων, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ενώ και τα κέρδη της BlackRock ξεπέρασαν τις προβλέψεις, με την εταιρεία να ανακοινώνει ότι τα υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία έχουν ανέλθει στο ρεκόρ των 9 τρισ. δολ.

  Η γενική τάση της αγοράς είναι προς νέα ιστορικά υψηλά, επί τη βάσει τόσο της επανεκκίνησης της οικονομίας όσο και των γιγαντιαίων πακέτων δημοσιονομικής τόνωσης, με τον S&P 500 να καταγράφει κέρδη περί το 10% από τις αρχές του 2021, με τους κλάδους της ενέργειας και των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών να ηγούνται των κερδών.

  "Είμαι εξαιρετικά bullish για τις αγορές, μολονότι είναι σωστή η ανησυχία για το επίπεδο του ελλείμματος", σημειώνει ο Larry Fink, CEO της BlackRock, μιλώντας στο δίκτυο CNBC. "Εάν η οικονομική ανάπτυξη δεν σταθεί βιώσιμη τα επόμενα 10 χρόνια, τα ελλείματα θα παίξουν ρόλο και θα εκτινάξουν τα επιτόκια", συμπληρώνει.

  Οι ανακοινώσεις των τραπεζικών αποτελεσμάτων συνεχίζονται και σήμερα, με την Bank of America Corp. να ξεπερνά τις εκτιμήσεις των αναλυτών ανακοινώνοντας υπερδιπλάσια κέρδη από την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Η τράπεζα ανακοίνωσε επίσης ένα νέο πρόγραμμα επαναγορών μετοχών συνολικού ύψους $25 δισ. Η μετοχή της, ωστόσο, υποχώρησε κατά 2,9%.

  Από την πλευρά της η Citigroup Inc. ανακοίνωσε κέρδη ρεκόρ για το τελευταίο τρίμηνο μετά την αποδέσμευση 1,8 δισ. δολ. από τα κεφαλαιακά της αποθεματικά για προβλέψεις, με τη μετοχή της ωστόσο να χάνει τελικώς 0,5%.

  Η νεοεισελθείσα στο χρηματιστήριο μετοχή του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων Coinbase σημείωνε νωρίτερα άλμα κοντά στο 9%, μετά την αποκάλυψη ότι η Ark Invest της Cathie Wood αγόρασε μετοχές την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης, ωστόσο στη συνέχεια "γύρισε" αρνητικά, κλείνοντας με απώλειες 1,7%.

  Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow, 22 κινήθηκαν με θετικό πρόσημο και 8 με αρνητικό. Των κερδών ηγήθηκαν εκείνες των UnitedHealth, Salesforce και Amgen, ενώ των απωλειών εκείνες των Walgreens Boots Alliance, Chevron, Walt Disney.

  Μάκρο

  Πλούσια και σε μακροοικονομικές ανακοινώσεις ήταν η Πέμπτη, με τα στοιχεία για την αγορά εργασίας και τις λιανικές πωλήσεις να ξεχωρίζουν. 

  Ειδικότερα, οι πωλήσεις στα καταστήματα λιανικής των ΗΠΑ σημείωσαν άλμα 9,8% τον Μάρτιο, αντλώντας ώθηση και από τις επιταγές των $1.400 που μοιράστηκαν σε πολλά νοικοκυριά από το πακέτο τόνωσης των 1,9 τρισ. δολ. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal έκαναν λόγο για άνοδο 6,1%.

  Την ίδια στιγμή, οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας υποχώρησαν κατά 193.000 στις αρχές του Απριλίου, σε νέο χαμηλό για την περίοδο της πανδημίας, όπως έδειξαν τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η αμερικανική κυβέρνηση.

  Οι αρχικές αιτήσεις για επίδομα ανεργίας κατρακύλησαν στις 576.000 από 769.000 την προηγούμενη εβδομάδα, υποχωρώντας κάτω από το επίπεδο των 600.000 για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της πανδημίας. Οι αναλυτές σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal τοποθετούσαν τις αιτήσεις στις 710.000. 

  Τέλος, δύο διαφορετικές έρευνες για τον μεταποιητικό κλάδο έδειξαν περαιτέρω ενίσχυση της δραστηριότητας τον Απρίλιο.

  Πιο αναλυτικά, ο μεταποιητικός δείκτης της Philadelphia Fed σκαρφάλωσε στις 50,2 μονάδες τον Απρίλιο από το αναθεωρημένο μέγεθος των 44,5 μονάδων τον προηγούμενο μήνα. Αυτή είναι η υψηλότερη μέτρηση σε σχεδόν 50 χρόνια. 

  Την ίδια στιγμή, ο δείκτης Empire State Index για την πολιτεία της Νέας Υόρκης ενισχύθηκε στις 26,3 μονάδες τον Απρίλιο από 17,4 τον Μάρτιο, όπως ανακοίνωσε η New York Fed. Αυτό είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2017.

  Αύξηση 1,4% σημείωσε εξάλλου τον Μάρτιο η βιομηχανική παραγωγή των ΗΠΑ μετά την πτώση του Μαρτίου κατά 2,6% λόγω των πολύ κακών καιρικών συνθηκών τον συγκεκριμένο μήνα, όπως ανακοίνωσε η αμερικανική Federal Reserve.

  Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street έκαναν λόγο για άνοδο 2,7%, σύμφωνα με έρευνα της Wall Street Journal.

  Η μεταποιητική παραγωγή αυξήθηκε κατά 2,7% τον Μάρτιο μετά την πτώση του Φεβρουαρίου κατά 3,7%, σύμφωνα με τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας. Ο κλάδος των ορυχείων, φυσικού αερίου και πετρελαίου εμφάνισε άλμα 5,7% στην παραγωγή μετά από πτώση 5,6% τον προηγούμενο μήνα. Τέλος, η παραγωγή στον κλάδο των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας υποχώρησε 11,4% τον Μάρτιο μετά την άνοδο του Φεβρουαρίου κατά 9,2%.

  Η χρησιμοποίηση της παραγωγικής ικανότητας αυξήθηκε στο 74,4% από 73,4% το Φεβρουάριο. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ