Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 15-Απρ-2021 22:33

  Ανοδικά για τέταρτη διαδοχική ημέρα έκλεισε το πετρέλαιο

  Ανοδικά για τέταρτη διαδοχική ημέρα έκλεισε το πετρέλαιο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Με κέρδη για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση έκλεισε το πετρέλαιο την Πέμπτη, αφού η εκτίμηση της ΙΕΑ ότι η αγορά ενέργειας παγκοσμίως βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης και τα στοιχεία που δείχνουν για τρίτη εβδομάδα στη σειρά μείωση των αμερικανικών αποθεμάτων αργού συνέχισαν να παρέχουν στήριξη στις τιμές του "μαύρου χρυσού", οι οποίες διατηρούνται στα υψηλότερα επίπεδά τους από τα μέσα Μαρτίου.

  Η έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ) προβλέπει μάλιστα ότι η παγκόσμια ζήτηση και προσφορά πετρελαίου θα εξισορροπηθούν κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους και επισημαίνει πως οι παραγωγοί "ενδέχεται τότε να χρειαστεί να αντλήσουν επιπλέον 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα για να καλύψουν την αναμενόμενη ζήτηση".

  Παράλληλα, ο ΟΠΕΚ+ αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου φέτος και αναμένει ότι θα αυξηθεί κατά 70.000 βαρέλια την ημέρα σε σχέση με τις προβλέψεις του περασμένου μήνα, ενώ εκτίμησε ότι η παγκόσμια ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί κατά 5,95 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2021.

  "Η αισιοδοξία για τη ζήτηση εξακολουθεί να αποτελεί βασικό στοιχείο... με τα πρόσφατα στοιχεία από τις ΗΠΑ να δείχνουν ότι η κυκλοφορία στους αυτοκινητοδρόμους υπερβαίνει τα επίπεδα πριν από το COVID", δήλωσε ο Robbie Fraser, αναλυτής της Schneider Electric.

  Οι traders παρακολουθούν επίσης τις συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. "Μια πρόσφατη επίθεση σε υποδομές του Ιράν που συνδέονται με τα πυρηνικά θα περιπλέξει τυχόν περαιτέρω συνομιλίες γύρω από την επιστροφή των ΗΠΑ στη συμφωνία για το πρόγραμμα του Ιραν", ανέφερε ο Fraser. "Η επίθεση θεωρείται πιθανό να καθυστερήσει οποιοδήποτε χρονοδιάγραμμα για το Ιράν να αναπτύξει πυρηνικά όπλα, αλλά έχει επίσης ωθήσει το Ιράν να συνεχίσει τον εμπλουτισμό ουρανίου σε επίπεδα οπλικού βαθμού ως απάντηση".

  Σε αυτό το κλίμα το αργό τύπου West Texas Intermediate παράδοσης Μαίου πρόσθεσε 19 σεντς ή 0,3% κλείνοντας στα 63,34 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, μετά από άνοδο 4,9% την Τετάρτη και έκλεισε στο υψηλότερο επίπεδο από τις 17 Μαρτίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Dow Jones Market.

  Το πετρελαίου τύπου Brent παράδοσης Ιουνίου σημείωσε άνοδο 23 σεντς ή 0,4% και έκλεισε στα 66,81 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures Europe.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ