Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 15-Απρ-2021 17:31

  Έκανε το 9x9 το Χρηματιστήριο, αλλά με περιορισμένα κέρδη

  Έκανε το 9x9 το Χρηματιστήριο, αλλά με περιορισμένα κέρδη
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Ένα ακόμη... σκαλοπάτι ανέβηκε το χρηματιστήριο Αθηνών σήμερα, συνεχίζοντας, έστω και με δυσκολία τα θετικά του βήματα, κλείνοντας την ένατη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, αν και αυτό το σερί έχει ακόμη περιορισμένη "αποκομιδή".

  Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,36% στις 905,31 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 902,52 μονάδων (+0,05%) και 907,05 μονάδων (+0,56%). Ο τζίρος ανήλθε στα 113,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 57,1 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 4,8 εκατ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,46%, στις 2.194,09 μονάδες, ενώ στο -1,16% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.281,46 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,74% στις 597,72 μονάδες.

  Η αύξηση του τζίρου συνδέεται με δύο πακέτα, 1,5 εκατ. τεμαχίων και 800 χιλ. τεμαχίων, που διακινήθηκαν στη μετοχή της Τέρνα Ενεργειακής λίγο μετά τις 12:00, συνολικής αξίας 29,9 εκατ. ευρώ. Τα δύο πακέτα διακινήθηκαν στην τιμή των 13 ευρώ, υψηλότερα από την τρέχουσα τιμή των 12,80 ευρώ, ενώ αντιστοιχούν στο 1,99% του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης.

  Μικρά και σταθερά βήματα

  Μπορεί το ΧΑ να μετρά εννέα συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, ωστόσο το εύρος της ανόδου στον γενικό δείκτη περιορίζεται κάτω από το 5%, καθώς τα βήματα που κάνει καθημερινά είναι μικρά. Είναι όμως και σταθερά, δεδομένου του ότι έχει επιτρέψει σε αρκετούς τίτλους να κάνουν τις μικροδιορθώσεις τους και σε αρκετά χαρτοφυλάκια να κατοχυρώνουν μέρος των κερδών χωρίς να χάνουν πιθανά ανοδικά κύματα.

  Εντούτοις, ένα πιθανό break στο ανοδικό σερί δεν αποκλείεται, δεδομένου του ότι ο γενικός δείκτης βρίσκεται στην πρώτη αντίσταση των 905 – 910 μονάδων, με τους εγχώριους αναλυτές να τονίζουν ότι σε ενδεχόμενη διόρθωση είναι ευκταίο να διατηρηθούν οι 900 μονάδες. Βέβαια, και ο τραπεζικός δείκτης, ο οποίος έχει ηγηθεί της ανόδου, απέχει από την πρώτη αντίσταση των 620 μονάδων, αφήνοντας κάποιο παράθυρο ακόμη να συνεχιστεί το ανοδικό σερί, παρά τη σημερινή διόρθωση.

  Επιχειρηματική κινητικότητα και... στοχοθεσία

  Ενώ η επενδυτική κοινότητα παραμένει σταθερά εστιασμένη στον τραπεζικό κλάδο (ενόψει και της αύξησης κεφαλαίου της Πειραιώς), στην υψηλή κεφαλαιοποίηση οι επιχειρηματικές εξελίξεις, τα αποτελέσματα και οι μετοχικές αλλαγές, κρατούν επίσης το ενδιαφέρον ζωηρό. Μάλιστα, τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται έντονη φημολογία για τις αποφάσεις της Morgan Stanley Capital International (MSCI) σχετικά με τις ελληνικές μετοχές. Η αναθεώρηση των δεικτών της πλησιάζει, στις 11 Μαΐου, με τα "μπλοκάκια" στα μεγάλα χαρτοφυλάκια να έχουν βγει, ώστε να εντοπιστούν οι τίτλοι εκείνοι που είναι υποψήφιοι προς ένταξη και να υπολογιστούν οι πιθανές εισροές σε αυτούς. Σημειώνεται ότι για τον MSCI το βασικό κριτήριο κατάταξης μετοχών στους δείκτες της είναι η αξία των μετοχών που βρίσκονται σε ελεύθερη διαπραγμάτευση (free-float), δηλαδή δεν ελέγχονται από το βασικό μέτοχο, με το κατώφλι της κεφαλαιοποίησης να είναι στα 2 δισ. δολάρια.

  Επίσης, το Ταμείο Ανάκαμψης και οι κλάδοι που θα επωφεληθούν από αυτό, έχει αναχθεί σε βασικό καταλύτη, το υπερόπλο, όπως το χαρακτηρίζει η Deutsche Bank, για την ελληνική οικονομία και η μεγάλη ευκαιρία που θα στρώσει το έδαφος για ένα ισχυρό οικονομικά 2022.  Άλλωστε, η ίδια η Deutsche Bank, αν και αναμένει χαμηλές πτήσεις στην ελληνική οικονομία το 2021 με ανάπτυξη 2%, το 2022 αναμένει πως θα είναι ένα άκρως εντυπωσιακό έτος για την αναπτυξιακή εικόνα της χώρας, καταγράφοντας ρυθμούς της τάξης του 6,1%.

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, η ΕΥΔΑΠ σημείωσε άλμα 4,82%, με την Τέρνα Ενεργειακή και τον ΟΠΑΠ να ακολουθούν με άνοδο 3,67% και 3,31% αντίστοιχα. Άνω του 1% ήταν τα κέρδη σε Μυτιληναίο, Titan, Εθνική, Coca Cola και ΕΧΑΕ, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Ελλάκτωρ, Σαράντης, Motor Oil, Λάμδα, Aegean, Ελληνικά Πετρέλαια και ΟΤΕ.

  Στον αντίποδα, η Jumbo έχασε 2,23%, με τις Eurobank, Alpha Bank και Βιοχάλκο να ακολουθούν με απώλειες που ξεπέρασαν το 1%. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚ Τέρνα και ΟΛΠ, ενώ ο Φουρλής έκλεισε χωρίς μεταβολή.

  Το ενδιαφέρον σήμερα κίνησε και το limit down του Κέκροπα, με υψηλό ανεκτέλεστο πωλήσεων μάλιστα, καθώς σύμφωνα με φήμες υπήρξε δικαστική εμπλοκή στο θέμα της διεκδίκησης των ακινήτων στα Τουρκοβούνια.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ