Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 15-Απρ-2021 11:17

  Εύθραυστη άνοδος στο Χρηματιστήριο Αθηνών

  Εύθραυστη άνοδος στο Χρηματιστήριο Αθηνών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Συνέχεια στο ανοδικό του σερί δίνει και σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο ήδη μετρά οκτώ θετικές συνεδριάσεις, διαθέτοντας τα στηρίγματα για να διευρύνει κι άλλο τα κέρδη του δοκιμάζοντας παράλληλα και τις πρώτες αντιστάσεις του.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,23% στις 904,07 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 9,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 6,5 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,19% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.188,14 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,06% στις 601,80 μονάδες.

  Η τεχνική εικόνα

  Αν και ο γενικός δείκτης μετρά οκτώ ανοδικές συνεδριάσεις, τα κέρδη του είναι ήπια, καθώς στο διάστημα αυτό έχει προσθέσει 4,3% στην αξία του. Η εικόνα αυτή βέβαια μόνο αρνητική δεν είναι, καθώς σε αυτό το διάστημα έχει επιτρέψει σε αρκετούς τίτλους του να κάνουν τις μικροδιορθώσεις τους, συντηρώντας τους ταλαντωτές μακριά από τα υπεραγορασμένα επίπεδα, ενώ και η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική, με τον ΚΜΟ 30 ημερών να απέχει σχεδόν 50 μονάδες από τα τρέχοντα επίπεδα.

  Εντούτοις, ένα πιθανό break στο ανοδικό σερί δεν αποκλείεται, δεδομένου του ότι ο γενικός δείκτης βρίσκεται στην πρώτη αντίσταση των 905 – 910 μονάδων, με τους εγχώριους αναλυτές να τονίζουν ότι σε ενδεχόμενη διόρθωση είναι ευκταίο να διατηρηθούν οι 900 μονάδες. Βέβαια, και ο τραπεζικός δείκτης, ο οποίος έχει ηγηθεί της ανόδου, απέχει από την πρώτη αντίσταση των 620 μονάδων, αφήνοντας κάποιο παράθυρο ακόμη να συνεχιστεί το ανοδικό σερί.

  Ο ρόλος του MSCI

  Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται έντονη φημολογία για τις αποφάσεις της Morgan Stanley Capital International (MSCI) σχετικά με τις ελληνικές μετοχές. Η αναθεώρηση των δεικτών της πλησιάζει, στις 11 Μαΐου, με τα "μπλοκάκια" στα μεγάλα χαρτοφυλάκια να έχουν βγει, ώστε να εντοπιστούν οι τίτλοι εκείνοι που είναι υποψήφιοι προς ένταξη και να υπολογιστούν οι πιθανές εισροές σε αυτούς. Σημειώνεται ότι για τον MSCI το βασικό κριτήριο κατάταξης μετοχών στους δείκτες της είναι η αξία των μετοχών που βρίσκονται σε ελεύθερη διαπραγμάτευση (free-float), δηλαδή δεν ελέγχονται από το βασικό μέτοχο, με το κατώφλι της κεφαλαιοποίησης να είναι στα 2 δισ. δολάρια.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, ΕΥΔΑΠ, Εθνική και ΕΧΑΕ δίνουν σημαντική ώθηση στον γενικό δείκτη με τα άνω του 1% κέρδη τους, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Titan, Coca Cola, Μυτιληναίος, Λάμδα, Τέρνα Ενεργειακή, Alpha Bank, Motor Oil, ΟΠΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα, Ελλάκτωρ και ΟΤΕ.

  Στον αντίποδα, η Eurobank χάνει 1,09%, με τις Φουρλής Σαράντης, ΟΛΠ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ και Βιοχάλκο να ακολουθούν με ελεγχόμενες απώλειες. Χωρίς μεταβολή τα Ελληνικά Πετρέλαια, η Aegean και η Jumbo. Η Πειραιώς παραμένει εκτός διαπραγμάτευσης μέχρι τη Δευτέρα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ