Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 14-Απρ-2021 11:56

  Citi: Ευκαιρίες στις βουτιές των αγορών - νέο ράλι στην Ευρώπη, κυνηγήστε τα μερίσματα

  Citi: Ευκαιρίες στις βουτιές των αγορών - νέο ράλι στην Ευρώπη, κυνηγήστε τα μερίσματα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Την πολύ θετική της στάση για τις ευρωπαϊκές μετοχές επαναλαμβάνει σε νέα έκθεσή της η Citigroup, συστήνοντας στους επενδυτές να αγοράσουν στις όποιες πιθανές διορθώσεις των αγορών οι οποίες και θα αποτελέσουν μεγάλη ευκαιρία για ισχυρές αποδόσεις.

  Όπως επισημαίνει, οι ελπίδες για οικονομική ανάκαμψη οι οποίες και ενισχύονται από αυτό το τρίμηνο θα ωθήσουν υψηλότερα τις ευρωπαϊκές μετοχές στο βραχυπρόθεσμο διάστημα. Ωστόσο η Citi προτιμά να περιμένει τις διορθώσεις και να επικεντρωθεί στις κυκλικές μετοχές έναντι των αμυντικών. 

  Η διάθεση των εμβολίων και η δημοσιονομική ώθηση αναμένεται να οδηγήσουν με βεβαιότητα στην ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας το 2021. Αυτό θα φέρει μία απότομη ανάκαμψη των εταιρικών κερδών, ιδίως στους περισσότερο κυκλικούς κλάδους. Σύμφωνα με τις μέσες εκτιμήσεις των διεθνώς αναλυτών, όπως επισημαίνει η Citi,  προβλέπει αύξηση 34% στα κέρδη ανά μετοχή (EPS) των εταιρειών του δείκτη MSCI Europe για το 2021, μετά από συρρίκνωση 28% το 2020. Αυτό αφήνει τον δείκτη MSCI Europe με  EPS 12μήνου στο 17x, από το 14x μακροπρόθεσμο μέσο όρο. 

  Αξίζει να σημειώσουμε πως η Citi σε πρόσφατη έκθεσή της εκτίμησε πως τα κέρδη ανά μετοχή των ελληνικών εισηγημένων που παρακολουθεί θα αυξηθούν φέτος άνω του 57%, μετά από πτώση 14,8% το 2020, σημειώνοντας την ισχυρότερη ανάκαμψη στην Ευρώπη μετά το 63,5% των γαλλικών μετοχών και το 57,7% των ιταλικών.

  Η αμερικανική τράπεζα αναμένει ότι οι αποδόσεις των ομολόγων θα αυξηθούν περαιτέρω, κάτι που θα οδηγήσει στη συνέχιση της στροφής των επενδυτών προς το trade της αξίας (value). Ωστόσο, οι περαιτέρω εισροές ESG θα στηρίξουν τις μετοχές ανάπτυξης (growth stocks), ενώ η περαιτέρω ανατίμηση του δολαρίου ΗΠΑ θα ευνοήσει τις βασικές ευρωπαϊκές αγορές σε σχέση με την περιφέρεια.

  Στο πλαίσιο αυτό η Citi αναβαθμίζει σε overweight τη στάση της για τον Τραπεζικό κλάδο στην Ευρώπη καθώς και για τον κλάδο των Μη Βασικών Καταναλωτικών αγαθών, ενώ διατηρεί την overweight σύσταση για τον κλάδο των Βασικών Υλικών και της Πληροφορικής. 

  Στην ηπειρωτική Ευρώπη, προτιμά τις αγορές της Γαλλίας και της Γερμανίας, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει η αγαπημένη της αγορά για το trade της "αξίας".  

  Τηρεί ουδέτερη στάση για τις αγορές της Σουηδίας, της Ολλανδίας και της Ελβετίας καθώς και για τους κλάδους της Βιομηχανίας, της Ενέργειας και της Υγειονομικής περίθαλψης. 

  Τέλος, underweight στάση τηρεί για τις Υπηρεσίες Τηλεπικοινωνιών, τα Βασικά Καταναλωτικά αγαθά και τις υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας καθώς και για τις μετοχές της Ιταλίας και της Ισπανίας. 

  Όπως επισημαίνει η Citi, τα μερίσματα είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τους επενδυτές στην Ευρώπη. Ακόμη και δεδομένης της μείωσης μερισμάτων, οι αποδόσεις εξακολουθούν να φαίνονται καλές στον κλάδο της Ενέργειας, ενώ η αναμενόμενη μερισματική απόδοση στον κλάδο των τραπεζών για το 2021 είναι πλέον πάνω από 4%, αντικατοπτρίζοντας τη δυνατότητα επιστροφής των πληρωμών μερισμάτων.

  Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειώσουμε πως στην πρόσφατη έκθεσή της η Citi είχε σημειώσει πως η μερισματική απόδοση των ελληνικών μετοχών διαμορφώνεται στο υψηλότερο επίπεδο διεθνώς και στο 6,8%.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ